Защо е важно да се спортува?

Когато говорим за движение, златното правило е всеки да практикува това, което му доставя удоволствие, за да може да се грижи за здравето си по-дълго и често. Въпреки че няма обективно най-добър спорт, съществуват две категории, които носят много повече от здравословни ползи и всеки мъж трябва да се „потопи“ в тях поне за кратък период от живота си – отборните спортове и бойните изкуства.

Каква е ползата от отборните спортове?

Отборните спортове носят със себе си няколко изключително важни урока за личното и професионално развитие на един мъж. На първо място те учат на работа в екип и кооперативност. Човечеството е достигнало колосално ниво на развитие в сравнение с целия останал живот на планетата, защото силата му не се крие в дълги нокти и остри зъби, а в обществото. Стотици хиляди години еволюция са довели до това днес да можем да общуваме и работим в унисон с милиарди други човешки същества и е изключително важно да го правим ефективно.

Практикуването на отборен спорт помага да разбереш и овладееш умението да се събираш с други хора и организирано да преследвате конкретна цел. Тренирането и състезанието в група те учи да се доверяваш на цялото, което е изградено от много индивидуалности. Да осъзнава личната си отговорност и приноса си за общото благо е начин на мислене, който разграничава един мъж от масата. Това е ключово за успешното професионално развитие.

Работодателите си мечтаят да се обграждат с отборни играчи и заедно да вървят напред. Това умение е дори по-важно, когато говорим за предприемачество. Не на последно място, дори и любителското практикуване на отборни спортове може да донесе някои от най-забавните и запомнящи се моменти. Радостта от това да гониш топка, да подаваш, стреляш и отбелязваш, никога не изчезва.

Защо бойните изкуства са важни?

Бойните изкуства или спортове допринасят много за изграждането на характера на един мъж. Има най-различни бойни спортове, но тези, които носят най-много физически и психически ползи са контактните. В основата им стоят физическите удари или сблъсъци между участниците. Примери за такива са бокс, Муай Тай, Джу Джицу, Таекуондо, някои стилове карате и други. Два от най-важните уроци, на които ни учат те, са дисциплина и постоянство.

За да напредва в някое бойно изкуство, човек трябва да се развива в няколко аспекта едновременно. Чисто физическият елемент включва сила, гъвкавост и издръжливост. Трябва да се овладее и правилна техника на изпълнение, като в някои случаи може да са нужни години, за да се научат добре всички удари и хватки. Психиката също трябва да се развие, понеже тя е подложена на постоянни изпитания. В процеса на работа над всички тези неща човек придобива невероятно търпение и усърдие. Тези умения се тестват и закаляват постоянно по време на спаринг.

Спарингът е една от активностите, които най-много изваждат човек от зоната му на комфорт. Той помага да овладееш тялото и емоциите си и изгражда една смирена увереност. Осъзнаваш, че винаги ще има някой по-добър от теб, но това не значи, че трябва да се отказваш. Не трябва да забравяме и факта, че бойните изкуства и спортове ни учат как да се защитаваме. Не живеем в идеален свят и това да разчитаме на своите умения може да се окаже ключово, ако се налага да предпазим себе си или близките си.


Какви умения трябва да владее съвременният мъж? Той трябва да бъде едновременно воин и дипломат; майстор на занаятите и учен. Имаме нужда от умения, които използваме всеки ден и други, които държим в задния джоб, за всеки случай. Книгата “101 неща, които всеки мъж трябва да знае” ще ви помогне да развиете важните за съвременния свят качества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *