Йога дишане за отпускане на нервната система

Поемаме си въздух между 12 и 20 пъти в минута, с цел да доставим кислород до клетките чрез вдишването и да изхвърлим въглеродния диоксид чрез издишването. Дихателната система се състои от две части – респираторна и проводна. Респираторната част включва алвеоларните торбички и алвеолите, а проводната – носната кухина, гълтача,
ларинкса, трахеята и бронхите.


Дишането е част от автономната нервна система, която отговаря за основните телесни процеси, за които не е нужно да мислим. Йогините обаче твърдят, че ако човек се научи да контролира дъха си, то той може да контролира всички аспекти на битието. А според науката чрез дишане можем да регулираме нервната система.


Когато вдишваме, дъхът навлиза от носа, през гърлото и след това достига до белите дробове. Белите дробове и гръдният кош се разширяват триизмерно във всички посоки, а диафрагмата се свива. Когато издишваме – диафрагмата се отпуска, белите дробове и гръдният кош се прибират, а въздухът се освобождава от гърлото и след това от носа.

Коремно дишане


Коремното дишане не означава буквално да дишаме с корема си, а по-скоро, че позволяваме на корема да се движи свободно с дъха ни. Когато диафрагмата взима участие във вдишването, тя притиска коремните органи и ги изтласква надолу и навън, поради което това се нарича още диафрагмено дишане. Някои от ползите, които се свързват с дълбокото диафрагмено дишане, са намалена тревожност, балансирано кръвно налягане, повишени нива на енергия.

Пранаяма

Думата “прана” на санскрит означава „жизнена енергия“ или „енергия на жизнената сила“, която преминава през нас и през всичко друго. Йогините използват специално дишане, което наричат пранаяма, за да контролират енергията си и да бъдат в настоящия момент. Те вярват, че можем да променим потока и качеството на нашата енергия чрез дишане.

Вдишване и издишване

Когато си поемаме въздух, сърцето и белите дробове се пълнят с кръв. Барорецепторите, нервни окончания по кръвоносните съдове, които отчитат промените в кръвното налягане, усещат повишаването му при всяко поемане на въздух, и реагират като сигнализират на нервната система да се отпусне. Това обяснява защо удължените издишвания в пранаяма действат релаксиращо на нервната система.

Дихателни практики

Съвременните йогини използват дихателни практики по различни причини – за да подобрят дишането си, да добият правилна стойка на тялото и да понижат стреса. Чрез промяна в дишането си можем да променим душевното си състояние. Дишането с лявата ноздра например действа успокояващо, а дишането с дясната ноздра повишава бдителността.


Дишане с редуване на ноздрите

Всяка половина на тялото ни се контролира от противоположното полукълбо на мозъка, което означава, че лявата ръка се контролира от дясната половина на мозъка. Тази техника има за цел да успокои ума и тялото чрез активиране на двете половини на мозъка. Техниката е много проста – с дясната си ръка запушвате дясната ноздра и вдишвате през лявата ноздра. След това запушвате лявата ноздра и издишвате през дясната ноздра.


Книгата “Наръчник по Йога с 30 основни асани за балансиран живот” ще ти даде първи стъпки в йогата и йога дишането с конкретно илюстрирани асани, които можеш да практикуваш всеки ден. Благодарение на този наръчник ще успееш да изпълняваш най-основните йога движения с лекота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *