Видове йога практики

Хатха йога

На санскрит думата „хатха“ означава буквално „сила“, тъй като този вид практика основно акцентира върху физическите аспекти на йога. Хатха е майката на всички йога практики. Всички останали видове попадат в тази категория.

Хатха йога се извършва с бавно и спокойно темпо и е идеална за начинаещи, тъй като предоставя нежен и постепенен увод в света на йога. Хатха ще ви научи на основите – как да дишате, как да изпълнявате базисни йога асани, как да медитирате и да релаксирате. Ако никога не сте пробвали йога, то Хатха е чудесно начало.

Виняса флоу йога

Този стил на йога изисква координация на дишането и движението и акцентира върху създаването на „поток“ (т. нар. „флоу“) от йога асани с плавен преход една към друга. „Виняса“ буквално означава „връзка“. Практиката изисква да свържете движенията си с дишането.

Някои йога инструктори включват медитация и пеене на мантри в своите класове по Виняса флоу йога. В зависимост от вашето ниво, този вид йога може да бъде бавна и щадяща или бърза и интензивна.

Ин йога

Този стил йога се характеризира с бавното си темпо. Всяка асана се задържа за поне пет минути. Твърди се, че по този начин се натоварват съединителните тъкани в тялото и това помага за увеличаване на кръвообращението и гъвкавостта. Този стил на йога подобрява жизнената енергия в тялото. Практикува се в топло помещение, което да подпомогне разширяването на мускулите и да ги направи по-еластични.

Ин йога е чудесен стил за тези от вас, които обичат да предизвикват ума си. Ще станете по-търпеливи и ще се съсредоточите върху дишането си. Тази йога практика е невероятно релаксираща.

Ащанга йога

Тя е изключително динамична и редува дълбоко разтягащи пози с пълно отпускане. Акцентира върху правилното изпълнение на асаните в съчетание с дълбоко осъзнаване, което спомага за овладяване на мисловния поток. Когато умът е зает, тялото е напрегнато, успокои ли се умът – тялото се отпуска, доставяйки чувство на лекота и спокойствие.

Практиката стимулира кръвообращението и потока жизнена енергия в нас. Извайва тялото и по-мага да подобрим стойката си.

Ащанга йога помага да се обърнем навътре, да разберем нуждите на тялото си и да се докоснем до по-висшите аспекти на нашата същност. Подходяща е за енергични хора, които имат нужда от повече физическо натоварване.

Айенгар йога

Тази йога практика се фокусира върху усъвършенстването на отделните йога асани. Тя е интензивна и практикуващият трябва да задържа всяка асана за дълго време, като я развива с помощта на дишането. В този стил йога често се използват помощни средства като колани, блокчета и одеяла. Айенгар йога е подходяща за тези от вас, които обичат да навлизат в детайли и да изучават и изпълняват по-сложни видове асани. Практиката е изключително полезна за хора, които имат наранявания и хронични проблеми, тъй като помага да се постигне баланс в тялото, стабилност, гъвкавост и сила, като същевременно дава време и се съобразява с физическото ви състояние.

Бикрам йога

Или още наречена Гореща йога, тази практика обикновено се прави в помещение, в което температурата на въздуха достига до 40 градуса по Целзий, а влажността му е 40%. Идеята тук е ясна – да се лее пот. Бикрам произлиза от Виняса флоу практиката, тъй като се съсредоточава върху координацията между движението и дишането.

Основателят ѝ, индиецът Бикрам Чоудхури, формулира последователност от 26 пози, с убеждението, че системата предизвиква всяка част от тялото, било то мускулите, вените, сухожилията или органите.

Дживамукти йога

Тази форма на йога е много повече от практика – тя е начин на живот. Включва етични, духовни и физически аспекти. Формулирана от Шарън Ганън и Дейвид Лайф, тази йога практика акцентира върху опазването на околната среда, хуманното отношение към животните и подкрепя веганството. Петте най-важни аспекта на този метод са Шастра (писание), Бхакти (преданост), Ахимса (ненараняване), Нада (музика) и Дхаяна (медитация).

Един типичен клас по Дживамукти йога започва с определяне на намерение, последвано от монотонно пеене на мантри, след което се преминава към пранаяма упражнения. Включва движения от Виняса флоу йога и завършва с релаксация и медитация. Този стил йога е завършена система, която включва духовни с физически ползи.

Кундалини йога

Тази форма на йога намира своите корени в чакрите. Фокусира се върху дишането, т.е. пранаяма, и има за цел да отвори ума и да ви направи по-осъзнати по отношение на ума и тялото си.

Кундалини е основен духовен йога стил, в чиято основа лежат медитацията, пеенето на мантри, мудрите и пранаяма. Физическите упражнения, в съчетание с духовните практики, водят до умствено развитие и усъвършенстване. Практикуващите Кундалини твърдят, че дълбокото навлизане в тази практика води до промяна в начина и възприятията за живота.

Анусара йога

Този стил йога е сравнително нов, фокусира се върху извисяването на духа и е най-духовната от всички йога практики. Комбинира асани, пранаяма и медитация и е известна като йогата на 21-ви век. В превод „Анусара“ означава „в следващото, насочено към нещо“. Практикуващите този вид йога използват термина „следвайки сърцето или течащ с природата“.

Целта на Анусара йога е да събуди духовното и божественото, като физическата сила да ни помогне да ги разпознаем в себе си, вместо да ги търсим навън.Ако сте готови за истинско приключение в търсене на душата, Анусара йога е нещо, което трябва да опитате.

Пренатална йога

Пренаталната йога може да се практикува по време и на трите триместъра, като за максимален резултат е препоръчително да се започне още в началото на бременността. За всеки триместър има специални техники и различни подходящи асани за изпълнение. Йога упражненията по време на бременността, а дори и преди настъпването ѝ, оказват изключително влияние върху физическото и психичното състояние на бъдещата майка, като я подготвят за родилния процес.

Някои от ползите на пренаталната йога практика включват изграждане на гъвкавост, мобилност и сила, които играят важна роля в поддържането на физически здраво и издръжливо тяло по време на и след бременността. Фокусирането върху дишането и дихателните практики възвръщат баланса, като същевременно подготвят бъдещата майка за самото раждане.

Йога практиката оказва благоприятно влияние както върху майката, така и върху плода. Подобрява кръвообращението, снабдява с кислород и хранителни вещества, създава позитивна енергия и спокойна среда за развитието му. Помага на бебето да се чувства защитено и спокойно и стимулира духовното му развитие.


Позите в книгата “Наръчник по Йога с 30 основни асани за балансиран живот” са особено полезни за разтягане на всички мускулни групи, раздвижване на ставите и подобряване на гъвкавостта на цялото тяло. Към всяка поза подходете със свое собствено темпо. Фокусирайте се върху това как усещате позата, вместо върху това как може би изглеждате. Можете да повтаряте всяка поза колкото пъти искате, стига да не чувствате болка или извънредно затруднение. Дишането е спокойно и през носа. Стремете се да вдишвате когато изпълнявате движението и да издишвате когато излизате от него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *