Топ 8 на най-полезните гъби

Гъбите могат да бъдат от помощ при редица здравословни проблеми – от незначителни състояния като понижена енергия и възпаление чак до сърдечни заболявания. Каквото и да е състоянието ви, вероятно има гъба, която може да ви помогне. Най-важното е да знаете коя точно ви е нужна – за това в тази статия споделяме с вас осемте най-добре изучени и широко използвани лечебни гъби.

Гъби рейши

Гъбите рейши вероятно имат най-много  медицински приложения, както и най-дългата история на употреба. Споменаването им в традиционната медицина се простира хиляди години назад до  древен Китай, където рейши е наричана „гъбата на безсмъртието“. Тя може да варира на цвят, но обикновено се смята, че червената е най-мощна и ефективна. Това е полипорова гъба, която расте по кората на дърветата. Рейши може да се използва при сърдечни заболявания, рак, диабет, възпаление, увреждане на черния дроб и редица други състояния. Гъбата най-често се приготвя на супа или чай, а като алтернатива може да се изсуши и стрие на прах, за да се консумира под формата на екстракт или капсули.

Гъба чага

Тази гъба изглежда доста странно – прилича повече на въглен. Ако я видите да расте върху кората на дърво, може да си помислите, че е просто част от него, която е била овъглена от огън или мълния. Отвътре обаче гъбата е ярко оранжева на цвят. Тя расте почти само върху кората на брези. Медицинските ѝ свойства се прилагат при лечението на рака и локално – при отоци и рани. Освен това тя има известен принос и за понижаването на кръвната захар.

Гъба пуешка опашка

Тази гъба със странно наименование има формата на ветрило и напомня точно на разперена пуешка опашка. Предлага се в различни размери, форми и цветове в зависимост от това къде расте. Можете да откриете гъбата в почти всяка гора с твърда дървесина в Северна Америка, Европа или Азия. Тези гъби имат редица предимства, но са най-известни с ползите си при лечението на рака.

Гъба майтаке

Майтаке може да расте на големи клъстери с размерите на баскетболна топка. Използва се при високо кръвно налягане и холестерол, рак и диабет. За разлика от гъбите в списъка досега, майтаке може да се консумира директно. Притежава мека текстура и приятен вкус. Макар да расте по дърветата, тя не се води дървесна гъба.

Гъба лъвска грива

Лъвската грива е друга странно изглеждаща, но напълно ядлива гъба. Вкусът ѝ често се оприличава на омар. Достига големи размери и има „рошав“ бял вид, наподобяващ лъвска грива. Разрязана, текстурата ѝ прилича на тази на карфиола. Лъвската грива е полезна за свиване или спиране растежа на тумори и съдържа съединения, които могат да подпомогнат регенерирането на мозъчната тъкан. В момента се проучва ролята ѝ в превенцията и лечението на Алцхаймер.

Гъба кордицепс

Това е вид лекарствена гъба, за която се твърди, че притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Дълго използвана в традиционната китайска медицина, сега тя се предлага и в САЩ и по света като хранителна добавка.

Съществуват четиристотин вида кордицепс, повечето от които произхождат от Бутан, Китай, Корея, Непал, Тайланд и Виетнам. Най-известният медицински вид е Cordyceps sinensis (сега известен официално като Ophiocordyceps sinensis). Гъбата има дълго, подобно на пръст тяло, обикновено е с кафяв или оранжево-кафяв цвят. Дивият кордицепс е толкова ценен в Китай, че килограм от него често струва над двадесет хиляди долара.

В алтернативната медицина кордицепсът често се рекламира, като средство за естествено подсилване на енергията. Неговите застъпници твърдят, че предпазва също и от здравословни проблеми като астма, депресия, диабет, умора, висок холестерол и инфекции на горните дихателни пътища.

Гъба шийтаке

Гъбата произхожда от планинските райони на Япония, Корея и Китай, където расте естествено върху паднали трупи. Видът има дълга история на употреба в цяла Източна Азия, а местните събират диви гъби шийтаке както за храна, така и за целите на традиционната медицина. Китайците започват да ги култивират преди около 1000-1200 години. Най-впечатляващите ползи от шийтаке включват: редуциране на теглото, укрепване на костите, подобряване състоянието на кожата, намаляване на възпаленията, предотвратяване на преждевременното стареене, засилване на възстановителните процеси в организма и на кръвообращението, както и редица други.

Гъба кладница

Когато чуят за кладницата, повечето хора веднага се сещат за широкоразпространената в готвенето гъба. Те обаче не знаят, че тя притежава и мощни лечебни свойства. Освен че са богати на витамини и минерали, гъбите кладница са пълни и с антиоксиданти и могат да облекчат възпалителните процеси, да понижават нивото на холестерола и да подобрят здравето на мозъка. Те съдържат вещество, наречено бета-глюкан, което е в състояние да инхибира туморни клетки.


Книгата “Тайният свят на гъбите” ще ви запознае с безкрайния и мистериозен свят на царството на гъбите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *