ТОП 5 на най-здравословните подправки

КАНЕЛА

Канелата понижава нивата на кръвната захар и има мощен антидиабетичен ефект. Канелата е популярна подправка, която се среща във всички видове рецепти и печени изделия. Тя съдържа съединение, наречено канелен дехид, което е отговорно за лечебните ѝ свойства. Канелата има мощна антиоксидантна активност, помага в борбата с възпалението и е доказано, че понижава холестерола и триглицеридите в кръвта. Но мястото, където канелата наистина помага, е нейното въздействие върху нивата на кръвната захар. Канелата може да понижи кръвната захар чрез няколко механизма, включително чрез забавяне на разграждането на въглехидратите в храносмилателния тракт и подобряване на инсулиновата чувствителност. Проучванията показват, че канелата може да понижи кръвната захар на гладно с 10-29% при пациенти с диабет, което е значително количество. Ефективната доза обикновено е 0,5-2 чаени лъжички канела на ден или 1-6 грама.

САЛВИЯ

Салвията може да подобри мозъчната функция и паметта. Салвията, още известна под името Градински чай, получава името си от латинската дума Salvere, което означава „спасявам“. Имала е силна репутация за своите лечебни свойства през средновековието и дори се е използвала за предотвратяване на чумата. Настоящите изследвания показват, че градинският чай може да е в състояние да подобри мозъчната функция и паметта, особено при хора с болестта на Алцхаймер. Болестта на Алцхаймер е придружена от спадане на нивото на ацетилхолина, химически елемент в мозъка. Салвията инхибира разграждането на ацетилхолина. В 4-месечно проучване на 42-ма души с лека до умерена болест на Алцхаймер е показано, че екстрактът от градински чай води до значителни подобрения в мозъчната функция. Други проучвания също показват, че градинският чай може да подобри функцията на паметта при здрави хора, както млади, така и стари.

МЕНТА

Ментата облекчава болката при синдром на раздразнените черва и може да намали гаденето. Ментата има дълга история на употреба в народната медицина и ароматерапията. Както при много билки, именно масленият компонент съдържа агентите, отговорни за ефектите върху здравето. Много проучвания показват, че маслото от мента може да подобри управлението на болката при синдром на раздразнените черва. Изглежда, че действа чрез отпускане на гладките мускули в дебелото черво, което облекчава болката, изпитвана по време на движенията на червата. Той също така помага за намаляване на подуването на корема, което е често срещан храносмилателен симптом. Има и някои проучвания, които показват, че ментата в ароматерапията може да помогне в борбата с гаденето. В проучване на над 1100 жени, ароматерапията с мента причинява значително намаляване на гаденето. Доказано е също така, че намалява гаденето след операция и раждания с цезарово сечение.

КУРКУМА

Куркумата съдържа куркумин, вещество с мощни противовъзпалителни ефекти. Куркумата е подправката, която придава на кърито жълтия цвят. Съдържа няколко съединения с лечебни свойства, най-важното от които е куркуминът. Куркуминът е забележително мощен антиоксидант, който помага в борбата с оксидативните увреждания и засилва собствените антиоксидантни ензими на организма. Това е важно, тъй като се смята, че оксидативното увреждане е един от ключовите механизми при стареенето и много заболявания. Куркуминът също е силно противовъзпалителен, до степен, в която съответства на ефективността на някои противовъзпалителни лекарства. Като се има предвид, че дългосрочното възпаление играе основна роля в почти всяка хронична западна болест, не е изненадващо да видим, че куркуминът е свързан с различни ползи за здравето. Проучванията показват, че може да подобри мозъчната функция, да се бори с болестта на Алцхаймер, да намали риска от сърдечни заболявания и рак.

БОСИЛЕК

Босилекът помага в борбата с инфекциите и повишава имунитета. Проучванията показват, че босилекът може да инхибира растежа на редица бактерии, дрожди и плесени. Едно малко проучване също така установило, че може да засили функцията на имунната система чрез увеличаване на определени имунни клетки в кръвта. Той също е свързан с намалени нива на кръвната захар преди и след хранене, както и с лечение на тревожност и свързана с тревожност депресия.


В книгата “Тайният свят на подправките” ще разбереш повече за лечебните свойства на подправките, техните мощни ползи за здравето, както и как да ги комбинираш с различни храни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *