Тайните на Клеопатра – кралицата на Нил

Коя е Клеопатра?

Тя е седмата жена от династията на Птолемеите, носеща името Клеопатра VII Филопатор, дъщеря на Птолемей XII, родена през 69 година пр.н.е. в Александрия, Египет. Името ѝ е с гръцки произход и означава „Бащина слава“. Често определяна като най-известния египетски владетел, векове наред тя продължава да бъде сред най-мистериозните жени в историята на света.

Въпреки че е родена в Египет, произходът на Клеопатра е от гръцката област Македония. Тя е пряк наследник на рода на Птолемей I Сотер, който е един от генералите на Александър Велики. След смъртта на Александър Велики, Птолемей превзема Египет и поставя началото на династията на гръкоговорящите владетели, просъществувала близо три века.

Неземната красота на Клеопатра

Противно на общите представи, тя е била по-известна с интелекта си, отколкото с външния си вид. Митът за невероятната ѝ красота изобщо не е свързан с физическите ѝ данни, а с изключителната ѝ харизма и със способността ѝ да разговаря с мъжете като равна на тях. Гласът ѝ звучал особено нежно и умеела да общува толкова обаятелно, че буквално събеседниците ѝ са си губили ума по нея. Още от малко момиченце изпъквала със знанията си по математика, говорела е седем езика и е имала усет за търговията. Изучавала науки като философия, астрономия и владеела завидно добре изкуството на ораторството.

Жестоката истина

За да запазят чистотата на кръвната линия, членовете на династията на Птолемеите често се женели в рамките на семейството и родителите на Клеопатра не били изключение – те са били брат и сестра. Мотото на Клеопатра е „Убивай или ще бъдеш убит!“ – нещо, което тя научава много добре от семейството си. С времето, египетската владетелка разбира, че ако някой се изпречи на пътя ѝ, трябва да бъде елиминиран.

В началото за кратко време тя управлявала заедно с баща си, но това поражда завист у нейната по-малка сестра Арсиноя, която сипва отрова в чашата вино на баща си. Това бил краят на Птолемей XII. Години по-късно, Клеопатра нарежда сестра ѝ Арсиноя да бъде убита, за да избегне възможност за бъдещо съперничество между двете в управлението на Египет.

Клеопатра никога не е била самостоятелен владетел на Египет, а е деляла управлението на страната първо със своя баща, а след това с брат си и със сина си. Титлите на нейните съуправници обаче, винаги са били само етикетни, докато всъщност тя е управлявала с пълни права и е била достоен владетел на Египет.

Клеопатра е използвала репродуктивните си способности съвсем стратегически, за да създаде наследници от двама римски военачалници. Имала едно дете от Юлий Цезар и три от Марк Антоний – при това две от тях близнаци. Клеопатра е поставила всяко от децата си начело на различна област от разрастващата се Източна империя, която била в надпревара със Западната римска империя.

Повече от две десетилетия, Клеопатра безмилостно управлява като последния независим фараон на Египет, представител на династията на Птолемеите. Запомнена е като един от най-брилянтните владетели в античния свят и се предполага, че е била изключително обичана и ценена от своя народ. Под управлението ѝ, Египет е била най-богатата страна в Средиземноморието. Клеопатра изгражда стабилната им икономика и използва търговията със съседните държави, за да укрепи статута на страната си като световна сила.

Клеопатра и Шанел №5

През 2012 г. екип от археолози разкрива фабрика, използвана около 300 г. пр. н.е. и няколко малки стъклени шишенца, с все още запазена утайка вътре в тях. Ароматът в шишенцата не се е съхранил, но химическият анализ на утайките позволил да се разкрият някои от съставките. Така парфюмерийни експерти създават аромат, за който се твърди, че е равнозначен на съвременния Шанел № 5. Смята се, че същият този аромат вероятно е бил използван от последната кралица на Древен Египет.

Смъртта на Клеопатра

Най-достоверната версия за смъртта на Клеопатра е, че тя сама е решила да умре и го е направила с помощта на нейната пазителка “свещената кобра”. Змията ѝ е дарена от Храма на Слънцето, за да я защитава. Интересен факт е, че едно нейно ухапване може да е фатално за смъртните, но за божествата е дар.

Думи на Клеопатра:

„Всеки може да прави жестове, с които да печели приятелството на тълпите. Но да рискуваш да пробудиш недоволство – това е висш дар.“

„Човек не се бои от това, над което се присмива.“

„Боя се…че да имаш дете, означава да си заложник на съдбата.“

„Всяко едно място губи чара си щом се прочуе.“

„Боговете са милостиви, те винаги ни оставят по някоя пролука, през която да достигнем един до друг.


В книгата “30 велики жени, които промениха света” ще ти разкрием за невероятните съдби и постижения на едни от най-запомнящите се представителки на нежния пол, живяли някога на тези земя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *