Необяснимата мистерия около ръкописът на Войнич

Това е история за една тайнствена книга, написана през 15 век от неизвестен автор на неизвестен език с неизвестна азбука.

Кръстена на своя откривател, американският търговец на книги от полски произход, Уилфрид М. Войнич, мистериозната книга е една от най-ценните придобивки на Йейлската библиотека за редки книги и ръкописи Бейнеке. Открита е през 1912 г. и оттогава историци и учени безуспешно се мъчат да дешифрират символите.

Благодарение на напредналата технология, екип от учени установява, че книгата е написана между 1404 и 1438 г. върху пергамент (животинка кожа). Предполага се, че авторът е известният алхимик Никола Фламел, а съдържанието – алгоритъм за производството на философски камък. Красивите и ярки цветове пък са получени от естествени минерали – продукт, достъпен за най-заможната част от населението през установения период. 

Ръкописът се състои от 240 страници със сюрреалистични илюстрации и невиждан досега буквен шифър. В продължение на десетилетия, историци и учени изучават древните страници, но не успяват да дешифрират скрития текст. 

Има ли скрито послание между страниците? Какви са тези причудливи илюстрации?

Книгата е изпълнена с безброй странни и невероятни илюстрации – на специфично облекло, на дами с интересни прически, на невиждани пейзажи и фауна. Всичко това, както и теорията за буквения шифър, подсказва, че книгата най-вероятно произхожда от Европа. Текстът в ръкописа се състои от над 170 000 глифа, някои наподобяващи латински език. Тези пиктограми или знаци, написани с едно, две прости движения на перото, очертават шест раздела: билков, астрономически, биологичен, космологичен, фармацевтичен и рецепти. Всеки раздел съдържа илюстрация, изобразяваща темата и във всеки раздел изглежда има азбука, състояща се от 20-30 различни глифа, които се повтарят. Има обаче около двадесет и четири изолирани знака, които се срещат само веднъж или два пъти в целия ръкопис.

Фактът, че много от диаграмите са смесица между астрономия и неидентифицирани биологични рисунки, кара някои теоретици да вярват, че книгата има извънземен произход.

Много учени и историци смятат, че ръкописът е предназначен за фармакопея – наръчник за ранната модерна медицина. Ако това е вярно, може би след като бъде точно дешифриран, ръкописът ще послужи като пътеводител към неизследвана медицинска територия. Някои теоретизират, че текстът е идиоглосия, частен език, който само един или двама души биха могли да дешифрират. 

Остана да си зададем най-важният въпрос – кой е написал мистериозният ръкопис?

Някои теоретици смятат, че самият Войнич е авторът. Ако случаят е такъв, ръкописът е не само една от най-големите измами в литературната история, но и произведение на лингвистичен гений само по себе си.


В книгата 33 световни мистерии” ще научиш за убийства на известни личности и какво стои зад тях, мистериозни отвличания, коварни заговори, които са променили част от хода на света, тайни места, за които малко хора знаят, кой дърпа конците отгоре, търсене на съкровища, зловещи експерименти.

Някои от историите в тази книга не са разказвани никога преди. Под 1% от хората в света знаят за тях. Най-важното тук е, че историите са подкрепени от факти и доказателства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *