Принципите на Позитивната психология

1. Какво е Позитивната психология?

Позитивната психология е описвана по много начини и с много думи, но общоприетата дефиниция на този клон от психологията е следната:

„Позитивната психология е научното изследване, търсещо нещата, които правят живота най-ценен за живеене“ (Кристофър Питърсън, 2008).

Позитивната психология използва научен подход за изучаването на човешките мисли, чувства и поведение, с фокус върху силните страни вместо върху слабостите и надграждане на доброто в живота вместо поправянето на лошото. Целта е качеството на живот да се издигне от средно към високо, а не просто хората с проблеми да бъдат върнати към нормалността.

За разлика от множество непроверени и недоказани техники за самопомощ, позитивната психология се основава на научни методи – валидността на нейните теории се оценява с помощта на емпирични доказателства.

Професорът от Мичиганския университет Кристофър Питърсън представя част от резултатите от изследванията:

 • като цяло повечето хора са щастливи;
 • щастието е една от причините за хубавите неща в живота и води до още щастие;
 • повечето хора са доста устойчиви;
 • щастието, силата на характера и добрите социални връзки действат като буфери срещу разочарованията и провалите;
 • кризисните ситуации разкриват силата на характера;
 • другите хора имат значение (що се отнася до придаването на смисъл на живота);
 • религията и духовността имат значение;
 • работата също има отношение към осмислянето на живота, стига да сме мотивирани и да извличаме смисъл и чувство за полезност от нея;
 • след определено ниво парите престават да повишават щастието ни, но можем да си купим малко радост, като харчим пари за другите;
 • евдемонията (форма на доволство, по-дълбока от щастието) е по-важна за пълноценния живот, отколкото хедонизмът („плитка“ форма на доволство, фокусирана върху удоволствието и позитивните емоции);
 • „сърцето“ е по-важно от „главата“, тоест емпатията и съчувствието са също толкова важни, колкото критичното мислене;
 • за почти всички добри дни са характерни три неща: чувство за независимост, компетентност и връзка с другите;
 • добрият живот може да бъде заучен.

Позитивната психология се фокусира върху положителните събития и влияния в живота, включително:

 • положителни преживявания (като щастие, радост, вдъхновение и любов);
 • положителни състояния и черти (като благодарност, устойчивост и състрадание);
 • позитивни институции (прилагане на позитивни принципи в цели организации и институции).

Голяма част от учените се фокусират по теми като: силни страни на характера, оптимизъм, удовлетворение от живота, щастие, благополучие, благодарност, състрадание (както и само-съчувствие), самочувствие, самоувереност и надежда.

2. Каква е ползата от Позитивната психология?

Най-голямата потенциална полза от позитивната психология е, че ни учи на силата да променяме собствената си перспектива.

Това е фокусът на много техники, упражнения и цели програми, базирани на позитивната психология, защото дори малка промяна в нечия гледна точка може да предизвика изумителни промени в благосъстоянието и качеството на живот. Добавянето на малко повече оптимизъм и благодарност в живота ви е просто действие, което може да тласне възгледите ви в много по-позитивна посока.

Разбира се, нито един уважаван позитивен психолог не би ви казал да мислите, да действате и да се фокусирате само върху положителното в живота – важен е балансът. Позитивната психология не е създадена, за да замени традиционната психология, а да я допълни, като наблегне върху положителното със същата сила, с която се набляга върху отрицателното през последните няколко десетилетия.

Позитивната психология учи как да използваме силата на промяната на собствената перспектива, за да увеличим максимално потенциала за щастие в много аспекти от ежедневното ни поведение. Например всяко от следващите твърдения дава конкретна идея как да подобрим качеството на живота си.

1. Влиянието на парите върху щастието е силно надценено. Връзка има, но не толкова съществена, колкото си мислим. По-малкото фокусиране върху придобиването на богатство вероятно ще ни направи по-щастливи.

2. Харченето на пари за преживявания носи повече щастие, отколкото харченето им за материални придобивки.

3. Благодарността има голям принос за щастието в живота. Изводът е, че колкото повече признателност култивираме, толкова по-щастливи ще бъдем.

4. Окситоцинът (известен като „хормонът на гушкането“) може да провокира по-голямо доверие, емпатия и морал у хората, което означава, че прегръдката и други прояви на физическа привързаност могат да дадат голям тласък на цялостното ни благосъстояние (и благосъстоянието на другите).

5. Хората, които съзнателно се опитват да подобрят настроението си в добавка към това, което показват външно, извличат предимства от това допълнително усилие. Те се чувстват наистина по-щастливи, отколкото някой, който просто имитира добро настроение чрез усмивка и външно поведение. Тоест „поставянето на щастлива маска“ няма непременно да ви накара да се почувствате по-щастливи, но полагането на известни мисловни и душевни усилия вероятно ще го направи.

6. Щастието е заразно; хората, които живеят с щастливи партньори и приятели, е по-вероятно да бъдат щастливи в бъдеще.

7. Освен че получават тласък в благосъстоянието си, хората, вършещи добрини, са приемани по-добре от своите колеги и познати.

8. Доброволното отделяне на време и усилия за кауза, в която вярваме, ни прави по-щастливи и удовлетворени, а освен това би могло да намали симптомите на депресия.

9. Харченето на пари за други хора прави даващия по-щастлив.

Принципите на позитивната психология може да се използват и за подобряване на работна обстановка. Проучвания са установили, че:

 • положителните емоции ни правят по-ефективни в работата;
 • положителните емоции на работното място са заразни. Един положителен човек или екип може да генерира вълни от позитивизъм, които се разпространяват в цялата организация;
 • малки, простички действия могат да окажат голямо влияние върху нашето щастие, тоест не се иска кой знае какво, за да превърнем работната си среда в едно по-щастливо и позитивно място.

Едно от предимствата на положителната психологическа настройка е, най-общо казано, успехът. Както успехът ни прави по-щастливи, така и чувството за щастие и положителните емоции увеличават шансовете ни за успех.

Все пак не мислете, че ключът към успеха е в пълното отблъскване и отричане на всички негативни емоции и очаквания. Важно заключение от изследванията на позитивната психология е, че хората, които не са естествени оптимисти, не бива да бъдат принуждавани да мислят само положително; това може да причини повече вреда, отколкото полза; нереалистичният оптимизъм е вреден, заедно с интензивния песимизъм.

Като цяло целите на позитивната психология са следните:

1. положително влияние върху живота на пациента – тази цел е най-важна и всички останали допринасят за нейното постигане. Основната цел на обучението е да се подобри животът на пациента;

2. подтикване към повече положителни емоции и преживявания;

3. идентифициране и развиване на силните страни и уникалните таланти;

4. подобряване на способността за поставяне на цели и стремеж към тях;

5. изграждане на чувство на надежда в перспективата на пациента;

6. култивиране на чувство на щастие и благополучие;

7. подхранване на чувство на благодарност и признателност;

8. помагане на пациента да изгради и поддържа здрави, положителни взаимоотношения с другите;

9. насърчаване на пациента да поддържа оптимистична перспектива;

10. приучаване на пациента да се наслаждава на всеки положителен момент.

Лесно се забелязва, че целите от 2 до 10 всъщност са крайпътни камъни по пътя към постигането на цел номер 1. Това е набор от ефективни техники и задачи, които служат за проправянето на път към най-важните цели и мечти в живота на пациента.


В книгата „Нов живот” ще те запознаем със седем доказани техники, с които да премахнеш паник атаките, депресията и безпокойството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *