Индийска приказка за цената на ябълките и бананите

          Един мъж влязъл в магазина да купи плодове. Той попитал продавача:

          – Каква е цената на бананите и ябълките?

          – Бананите са 5 лева на килограм, а ябълките – 3 лева на килограм – отвърнал продавачът.

          Междувременно обаче една жена влязла в магазина и попитала същото. На нея продавачът казал, че бананите са 3 лева на килограм, а ябълките – 1 лев на килограм.

          Първият купувач погледнал изпитателно към продавача. Той видял това и му дал знак да изчака малко. Жената взела плодовете, платила ги и измърморила щастливо: „Благодаря ти, Господи. Децата ми ще бъдат щастливи, след като си хапнат от плодовете“.

          Когато жената излязла от магазина, продавачът погледнал купувача и му рекъл:

          – Господ е свидетел, че не съм те заблудил. Жената, която видя, е бедна вдовица, майка на четири сирачета. Тя ми е съседка. Опитах се няколко пъти да ѝ помогна, но тя не приема помощ от никого. Тогава реших да ѝ помагам по този начин. Тя идва да си купува плодове, а аз ѝ ги давам на минимална цена. По този начин тя не разбира, че ѝ помагам, и не се чувства унизена и зависима.

          След като чул това, клиентът се просълзил. Той прегърнал продавача и с радост си купил плодовете, без повече да се оплаква и пазари.

Поуката: Ако искате да споделите щастието или помощта си с някого, ще намерите начин. Има ли желание, има и начин.

Индийска приказка


Приказките са важна част от развитието на детето, тъй като те го запознават с околния свят. В книгата „100 поучителни приказки за деца” сме подбрали приказки от цял свят, които да запознаят вашия малчуган с важни теми като правилната комуникация между хората, приятелството, здравето, любовта и още.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *