Приказка за Да и Не

Преди думите да придобият сегашния си смисъл, едно момче на име Да живеело в селце в малко кралство. Да бил добър във всичко. Той бил най-умното и обичано дете в селото.

Да имал брат, който се казвал Не. Не завиждал на брат си, защото за разлика от него, нямал никакви умения. Когато някой го помолел за помощ, Не отказвал, защото не обичал хората. Ако помолели Да, той винаги помагал и тайничко бил доволен, че Не се дразнел от това.

Един ден бащата на Да и Не, който се казвал Окей, заминал на дълго пътуване и оставил на синовете си задачата да гледат животните. Да се грижел добре за големия гък, за иковете и за трипръстия йок. (Приятели, не забравяйте, че това се случило много отдавна и в днешно време тези животни сигурно имат други имена.)

На Не му било досадно да се занимава с грижите за животните. Вместо да помага на брат си, той ходел до езерото и хвърлял камъни във водата.

Няколко дни по-късно Да помолил брат си да наглежда трипръстия йок, докато той отиде да намери нещо за ядене. Вместо да изпълни заръката на Да, Не легнал, затворил очи и забравил за йока.

Наблизо се намирал частния път на краля, по който той често преминавал. Толкова често, че когато йокът излязъл на пътя, каляската на краля тъкмо минавала и поднесла в опит да избегне животното. Кралят излетял от каляската, паднал на земята и се ударил. Той държал да разбере защо било допуснато на неговия път да излезе трипръст йок и наредил всички селяни да бъдат разпитани. Да винаги бил напълно честен, затова разказал на краля цялата история.

Кралят помислил какво да направи и му дошла идея. За наказание Да и Не трябвало да работят в замъка като негови лични асистенти. В крайна сметка те били предизвикали най-тежката катастрофа между каляска и трипръст йок в историята на кралството.

Кралят се нуждаел от помощ за всевъзможни неща, защото един крал не е уместно да се занимава с битовизми. Скоро обаче той осъзнал, че само от Да има някаква полза. Когато кралят помолел Не да му донесе нещо, то било изхвърляно, счупвано или изяждано, без изключения. Кралят бил сигурен, че Не е най-лошият служител в целия свят.

Една вечер кралят бил домакин на голям прием и трябвало да избере меню. Готвачи от всички краища на кралството се наредили пред портите на двореца, за да предложат от храната си на краля. Разбира се той не можел сам да взима храната от готвачите, затова братята имали важната задача да му я носят.

Първият готвач извикал: “Донесъл съм от моя вкусен ъгбери пай за банкета на краля!”

Кралят чул това и си помислил, че ъгбери паят е перфектен за събитието, а и той би си хапнал от него. Той извикал: “Да!” и накарал Да да донесе пая.

Следващият готвач се провикнал от портите: “Предлагам на краля супа от груки!”

Кралят не обичал особено супа от груки и имал добра идея как да се отърве елегантно от нея.

“Не!” извикал той и пратил Не да донесе супата. Супата се озовала на земята преди кралят да успее да я помирише.

Това продължило с часове. Ако царят харесвал някое ястие, той викал “Да!” и то било включвано в менюто. Ако не му се нравело, викал “Не!” и ястието било унищожавано след секунди.

Тази история се разчула бързо из кралството и всички започнали да копират краля. Ако някой не искал втори черпак картофено пюре, казвал “Не!”. Ако пък някой искал каквото му предлагат, казвал “Да!”. От този ден насам да означава да и не означава не.

В същото кралство се били родили и братовчедите на Да и Не, Моля и Благодаря, но това е друга приказка.

Поуката: Животът е пълен с Да и Не решения. Всяко „Да“ и всяко „Не“ ви води до друг възел за вземане на решения, където трябва да решите отново. Още едно Да, още едно Не. И така нататък и така нататък.

Автор: Даниел Ерико


Приказките са важна част от развитието на детето, тъй като те го запознават с околния свят. В книгата „100 поучителни приказки за деца” сме подбрали приказки от цял свят, които да запознаят вашия малчуган с важни теми като правилната комуникация между хората, приятелството, здравето, любовта и още.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *