Храни срещу крампи по тялото

Мускулните крампи (или спазми) ни се случват, когато някой мускул внезапно се напрегне и не можем да го отпуснем. Въпреки че тези епизоди са болезнени и неприятни, обикновено се справяме с тях сами. Спортуването, дехидратацията, както и някои заболявания са сред по-честите причинители на крампи.

Един от начините да спрем крампите е да разтягаме или масажираме мускулите си и да хапваме повече от тези ключови хранителни вещества: калий, натрий (сол), калций и магнезий. Те се наричат електролити и можем да ги открием в следните храни:

Банани: изпитано във времето лечение

Сигурно знаете, че бананите са добър източник на калий. Те също ни доставят магнезий и калций. Скрити под жълтата кора, това са три от четирите хранителни вещества от които се нуждаем, за да облекчим мускулните крампи. Нищо чудно, че бананите са популярен избор за облекчаването им.

От сладките картофи – сладко облекчение

Също както бананите, сладките картофи ни снабдяват с калий, калций и магнезий. Сладките картофи обаче са победители, защото те ни доставят шест пъти повече калций от бананите. И това не е само при сладките картофи – обикновените картофи и дори тиквите са добър източник на тези три хранителни вещества. Освен това картофите и тиквите естествено имат много вода в тях, така че те подпомагат и хидратацията ни.

Авокадото: калиевата електроцентрала

Едно авокадо съдържа около 975 милиграма калий, два пъти повече от сладък картоф или банан. Калият е важен, защото помага на нашите мускули да работят и поддържа сърцето ни здраво. Затова заменете майонезата върху сандвича с пюре от намачкано авокадо или нарежете едно в салатата си, за да предотвратите мускулните крампи. Имайте в предвид обаче, че то съдържа много мазнини и следователно е калорично.

Боб и леща

Бобовите растения като фасул и леща са пълни с магнезий. Една чаша сварена леща съдържа около 71 милиграма магнезий, а чаша сварен черен боб има почти двойно повече от 120 милиграма магнезий. Освен това, тези храни са с високо съдържание на фибри, а проучванията показват, че храните с високо съдържание на фибри могат да помогнат за облекчаване на менструалните спазми, както и да помогнат за контролиране на кръвната ни захар и понижаване нивата на „лошия“ LDL холестерол.

Пъпешите съдържат пълния пакет от ключовите хранителни вещества

Тези плодове имат всичко: много калий, добро количество магнезий и калций, малко натрий и много вода. Натрият и водата са ключови, защото докато тренираме, нашето тялото отделя сол заедно с потта. Ако загубим много вода, ще се дехидратираме и могат да се появят мускулни крампи. Хапването на чаша нарязан на кубчета пъпеш след тренировка може да ни помогне в борбата с мускулните крампи.

Диня за добра хидратация

Дините са 90 процента вода, така че ако се нуждаем от храна, която да ни хидратира, порция нарязана диня ще го направи. Тя също е с високо съдържание на калий, но не толкова високо, колкото пъпеша.

Сок от мариновани краставички

Някои атлети се кълнат в сока от мариновани краставички като бърз начин за спиране на мускулните крампи. Те приписват ефективността му на високото съдържание на вода и натрий, но това може и да не е точната причина. Макар че сокът от мариновани краставички може да помогне за бързото облекчаване на мускулните крампи, това не е защото сме дехидратирани или с ниско съдържание на натрий, а по-вероятно защото сокът от мариновани краставички предизвиква реакция в нервната ни система, която спира крампите, според скорошни изследвания.

Тъмни зеленолистни зеленчуци

Те са богати на калций и магнезий. Добавяйки кейл, спанак или броколи към нашата храна, ние помагаме за появата на мускулните крампи. Хапването на зелени листни зеленчуци може да помогне и срещу менструалните крампи, защото според проучвания, храните богати на калций облекчават болките през менструалния период.

Портокалов сок

Една чаша портокалов сок съдържа много вода за хидратация. С близо 500 милиграма на чаша, той е калиева звезда. Портокаловият сок съдържа 27 милиграма калций и магнезий. Изберете сок обогатен с калций за допълнителен тласък.

Закусвайте леко и умно с ядки и семена

Подобно на боба и лещата, ядките и семената са чудесен източник на магнезий. Например, 28 грама печени слънчогледови семки съдържат около 37 милиграма магнезий, а 28 грама печени, солени бадеми дават двойно повече. Много видове ядки и семена са богати на калций и магнезий.

Сьомга за циркулация

Понякога мускулните крампи са в резултат на лош приток на кръв. Хапването на мазна риба като сьомгата може да помогне за подобряването му. Освен това, порция от 85 грама сготвена сьомга съдържа около 326 милиграма калий и 52 милиграма натрий, може да помогне при мускулни крампи. Не сте фен на сьомгата? Тогава опитайте с пъстърва или сардини.

Опознайте доматите, сокът им и всичко останало свързано с тях

Доматите са с високо съдържание на калий и вода. Така че, ако изпием 1 чаша доматен сок, ще получим около 15 процента от дневната си стойност на калий. Освен това ще дадем на тялото ни допълнителна хидратация и ще допринесем за предотвратяването на мускулни крампи.

Пийте вода за максимална хидратация

По принцип жените се нуждаят от около 11,5 чаши вода на ден, а мъжете от 15,5 чаши. Но това не означава, че трябва да препивате. Водата, която получавате от други напитки, плюс плодове и зеленчуци, също е от значение. Преди да посегнем към спортна напитка, трябва да знаем следното: имаме нужда от тези сладки електролитни напитки само, ако правим упражнения с висока интензивност в продължение на час или повече. По-добре пийте кокосова вода вместо електролитни напитки.


Кажи ЧАО на болките по тялото! Кажи здравей на баланса и енергията! Как да го направите? Книгата ,,30 лечебни практики против болки в тялото” ще ви помогне да разберете това, както и още много други неща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *