Ползите от етеричните масла при стрес и липса на енергия

Етеричните масла и стресът

Думата „стрес“ ни носи доста неприятно усещане и това не е случайно. В семейството, на работа, по новините, на улицата – стресът „живее“ навсякъде около нас и дори в самите нас. С всяка изминала година ние, хората, все по-често говорим за него и по-точно – за това как да се справим със състоянията, в които той ни въвлича – тревожност, безсънни нощи, паник атаки, потене, треперене, агресивно поведение, апатия, липса на мотивация – списъкът е безкраен.

Всички знаем, че стресът може да бъде както физически, така и психически и е нужно да го управляваме и на двете нива. Балансираният начин на живот не е просто избор, той е изкуство!

За щастие, етеричните масла могат да ни помогнат много в справянето със стреса, и то без да излизаме от зоната си на комфорт. Дори напротив, със своите ухайни аромати те ни пренасят в света на спокойствието и баланса.

Как става това?

Нашата обонятелна система е пряко свързана с частта от мозъка, която регулира емоциите. Ето защо миризмите могат да предизвикат спомени и чувства – както отрицателни, така и положителни. По този начин и на този принцип ароматерапията може да помогне за намаляването на стреса и тревожността и за възвръщане на състоянието на спокойствие.

Когато вдишаме определено етерично масло, ние започваме пряко да влияем на лимбичния мозък – емоционалния мозък, като предизвикваме търсената от нас емоция. Така например, вдишвайки масло от лавандула, ние изпращаме команда към мозъка да създаде емоция на спокойствие.

Етеричните масла и енергията

Случвало ли ви се е да нямате сили да изпълните всички задачи от списъка за деня? Да купувате готова и нездравословна храна, защото сте прекалено изтощени да приготвите домашно здравословно ядене? Да нямате енергия да играете с детето си? Не сте сами!

Живеем в забързани времена и често енергията не ни достига за всички върхове, които трябва да покоряваме ежедневно. Чувствате се отпаднали, изтощени… Умората е често срещан проблем и може да бъде причинена от много неща.

Всички познаваме спадовете на енергия, ниската мотивация… но преди да посегнете към кафето, захарта, енергийните напитки и други подобни, опитайте природната сила на етеричните масла. Използвани правилно, те са безопасен и естествен начин, по който можем да повишим енергийните си нива и да се справим с умората.

Етеричните масла имат способността да ни накарат да се чувстваме по-будни, освежени и енергични. Те могат много бързо да ни дадат допълнителен тласък на енергия, за да можем да продължим с ангажиментите, отговорностите и целите, които сме си поставили.

Независимо дали ви чака натоварен ден, дали трябва да се отправите към фитнес залата, или просто искате да се събудите и да се почувствате по-свежи, етеричните масла са тук, за да ви енергизират. Природата ни ги е дала и е в наша полза да ги опознаем, за да можем да си помагаме по естествен път. Съществуват различни методи, по които етеричните масла могат да създадат прилив на енергия в нас, но един от най-бързите е чрез вдишване – бързо и просто; тук и сега. Това отнема по-малко време от приготвянето на едно кафе или дори от изпиването на една енергийна напитка.


В книгата “Ароматерапия – 100+ рецепти и комбинации с етерични масла” ще се запознаеш с още от ползите от етеричните масла, както и как да ги използваш за различни неразположения като предменструален синдром, умора, стрес, главоболие и още.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *