Петте основни вкуса сред подправките

Всяка храна и подправка си има конкретен вкус и най-често един от тези 5 доминира най-много. Освен тези основни, има още няколко, които през последните години бяха открити от учените. 

Всички животни, включително хората, трябва да ядат, за да оцелеят. И не можем да ядем въздух. И така, как да разберем какви неща трябва да ядем и какви не? Отговорът е във вкуса. Всеки основен вкус – сладко, кисело, солено, горчиво и умами – е послание, което ни казва нещо за това, което слагаме в устата си, за да можем да решим дали трябва да продължим или не.

Солен 

Това е най-простият от вкусовете. Солта всъщност е съединението натриев хлорид, което е необходимо за човешкото тяло. Това е така, защото регулира течностите и създава нервни импулси. Хората го възприемат като затоплящо, успокояващо и изсушаващо. Всички храни с натриев хлорид се възприемат като солени. Примерите включват соев сос, целина, сода за хляб, водорасли и маслини.

Сладък 

Сладостта показва наличието на захари в храните, заедно с определени протеини. Сладкият вкус е приятен за повечето хора, освен в излишък. Той е успокояващ и релаксиращ. Освен това езикът може да го възприеме като влажен. Обичайните храни със сладък вкус са захар, канела, копър, мед, масло, пшеница, бадеми, моркови и авокадо. 

Кисел

Киселият вкус ни позволява да разберем, че в някои храни има киселини, които могат да индикират, че храната не е годна за консумация. Това стимулира храносмилателната система, метаболизма и апетита, но като допълнителен бонус може също да облекчи газовете. Цитрусовите плодове са най-често срещаните кисели плодове. Други кисели храни включват кисело мляко, заквасена сметана, домати, оцет, козе сирене, кисели краставички и кисело зеле. Голяма част от развалените храни са кисели. 

Горчив 

Рецепторите за горчив вкус идентифицират основите в храните. Хората вкусват горчивина, за да избягваме естествено токсичните вещества, повечето от които имат горчив вкус. Поради това е вкусът, към който сме най-чувствителни. Всъщност ние сме толкова чувствителни, че мнозина възприемат горчивите храни за неприятни, остри или прекалено силни. Някои горчиви храни включват кафе, неподсладено какао и цитрусови кори. Хининът, който се намира в тонизиращата вода, също е доста горчив.

Умами 

Този вкус често се описва като „солен“ или „месен“. Солта увеличава вкуса, поради което добавянето на сол към доматите засилва вкуса. Богатите на Умами храни включват сирене пармезан, месо, соев сос, гъби, орехи, грозде и броколи. 

Стягащ 

Този вкус е в допълнение към основните пет вкуса, които хората възприемат. Стягащите храни съдържат танини, които свиват органичната тъкан. Предизвиква усещане за набръчкване, което може да бъде описано също като каучуково, кръвоспиращо, сухо или грубо. В допълнение, той може да бъде описан като суров, когато се намира във вино, или кисел в кисели храни. Стипчивият вкус се намира в чая, неузрели плодове, индийско орехче, розмарин, зелени ябълки, спанак и леща. 

Остър 

Острият вкус се възприема като суха топлина. Може да засили метаболизма  и кръвообращението, да подпомогне храносмилането и да намали телесните мазнини. Острите храни включват босилек, чили на прах, всички люти чушки, джинджифил, мента, лют червен пипер кайен, хрян, лук и чесън.


В книгата “Тайният свят на подправките” ще разбереш повече за лечебните свойства на подправките, техните мощни ползи за здравето, както и как да ги комбинираш с различни храни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *