Откъде идва водата на Земята

Загадки, мистерии и конспирации – това  са теми, които вълнуват хората от хиляди години.

Време е да те отведем в най-съкровените тайни на човечеството през цялата му история.

Водата няма вкус, цвят или мирис, и също така е прозрачна. Покрива над 70% от Земята, преминавайки от океаните и реките, и обратно към облаците. Тя дори съставя около 60% от нашите тела. С всичката тази вода около и в нас, е лесно да я вземем за даденост. Но в останалата част от Слънчевата система е почти невъзможно да се намери вода в течно състояние.

Как тогава на нашата планета има толкова много от нея и откъде е дошла?

Както сигурно знаете, водната молекула е съставена от две основни части. Водородът, който е най-простия от всички елементи, датира още от началото на Вселената. Кислородът се е появил няколко хиляди милиони години по-късно, чак след като звездите са започнали да се образуват. Огромното налягане в центъра на тези огнени кълба е било толкова силно, че водородните атоми започнали да се сливат заедно, за да образуват хелий. Хелият, от своя страна, се е свързал пак, за да създаде по-тежки елементи, като берилий, въглерод и кислород, в процес наречен нуклеосинтеза.

Когато звездите започнали в последствие да се разпадат и да експлодират в супернови, тези нови елементи са се разпространили из Вселената и създавали нови връзки, като вече познатата ни Н2О. Можем да открием тези водни молекули в прашния облак, който е създал нашата Слънчева система и след това се е сблъскал с планетата ни след образуването ѝ.

Но все пак стои големият въпрос, на който нямаме отговор: Колко вода е пристигнала на Земята и кога?

Ако, както една теория твърди, относително малко количество вода е била на Земята, когато са се оформяли скалите, високата температура и липсата на атмосфера, биха я накарали да се изпари обратно към космоса. В такъв случай водата не би могла да се застои на нашата планета до поне милиони години по-късно, когато първата ни атмосфера се е формирала, при процеса на изпускане на газ. Това се е случило, когато разтопените скали в ядрото на Земята започнали да изпускат вулканични газове към повърхността, създавайки слой, който можел да постави в капан освобождаващата се вода.

Как тогава водата се върнала обратно в нашата планета?

Учените отдавна са подозирали, че в по-голямата си част, тя е била донесена от ледени комети или по-вероятно от астероиди, бомбардирали Земята в продължение на милиони години.

Нови открития са променили тази теория.

При изследването на метеорити от типа въглероден хондрит, които са се образували скоро след зараждането на Слънчевата система, учените са открили не само, че съдържат вода, но и че техния минерален химичен състав е като на земните скали, и като на пробите от астероид, заформил се по същото време, по което и нашата планета. Това предполага, че Земята е натрупала значително количество вода през ранните си години и че тя е успяла да се задържи там въпреки липсата на атмосфера. В допълнение на това и астероиди са носили вода в продължение на еони. Ако това се окаже вярно, животът може да се е заформил много по-рано, отколкото сме предполагали преди. Не знаем окончателно дали водата на Земята е дошла при първоначалното ѝ заформяне или при последвалите я удари, или при комбинация от двете. Независимо от това, водата течаща от душовете, фонтаните и кранчетата ни е нещо, което не е дошло просто от близкото езеро или река, а е преминало през едно хаотично космическо пътешествие, докато дойде тук.


В книгата 33 световни мистерии ще научиш за убийства на известни личности и какво стои зад тях, мистериозни отвличания, коварни заговори, които са променили част от хода на света, тайни места, за които малко хора знаят, кой дърпа конците отгоре, търсене на съкровища, зловещи експерименти.

Някои от историите в тази книга не са разказвани никога преди. Под 1% от хората в света знаят за тях. Най-важното тук е, че историите са подкрепени от факти и доказателства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *