Неповторимата Мерилин Монро

Коя е Мерилин Монро?

Норма Джийн Мортенсън е родена на 1 юни 1926 г. в Лос Анджелис, САЩ. Идентичността на баща ѝ остава неизвестна, а майка ѝ е психически и финансово неподготвена за дете и скоро след раждането на Норма я оставя при приемни родители. Когато Норма е на 8 години, майка ѝ си купува малка къща в Холивуд, където заживяват заедно с дъщеря си. Но само няколко месеца по-късно, майката отново започва да има сериозни психически проблеми и е диагностицирана с параноидна шизофрения. До края на живота си тя е приемана често в болница и губи контакт с дъщеря си.

През следващите години Норма живее с няколко приемни семейства, при едно от които става жертва на сексуално насилие. Постъпва в различни сиропиталища и често сменя училища. Расте като срамежливо момиче, започва да заеква и се затваря в себе си.

През 1942 година, когато е едва на 16 години, бъдещата звезда сключва първия си брак, за да се спаси от поредното приемно семейство. Бракът не е бил по любов, но благодарение на него тя открива своето призвание. Докато съпругът ѝ служи в армията, Норма започва работа в авиационна фабрика, където военен фотограф открива таланта ѝ. Съпругът ѝ обаче не е съгласен Норма да бъде модел, тъй като иска да имат семейство. В отговор, тя подава документи за развод и заминава за Лас Вегас.

Започва работа като фотомодел.

Лицето ѝ бързо става разпознаваемо и започва да се появява по кориците на модни списания. Приема псевдонима Мерилин Монро и започва кариерата си на филмова звезда като подписва договор с филмовия гигант Twentieth Century Fox. След две филмови роли за Фокс договорът ѝ не бива подновен и тя се завръща към работата си на модел. Става любовница на един от директорите на Фокс, Джоузеф Скенк, който убеждава приятеля си Хари Кон, изпълнителен директор на Columbia Pictures, да подпише договор с нея. В по-късната си кариера актрисата признава, че в началото на пребиваването си в Холивуд е изкарвала прехраната си като момиче на повикване.

Първата ѝ сериозна връзка на територията на Холивуд е с вицепрезидента на агенцията Уилям Морис, Джони Хайд, който е отговорен и за повечето от ролите ѝ в началото на нейната кариера и на когото Монро няколко пъти отказва предложения за брак. За да лансира кариерата на актрисата, Хайд заплаща за силиконова протеза, имплантирана в челюстта ѝ и пластична операция на носа.

Когато Джони умира, Мерилин е съкрушена и се съсредоточава върху работата си, но животът ѝ изпраща още трудности. Наяве излизат нейните голи снимки, за които е позирала преди да добие популярност. В същият период от време научава, че майка ѝ, която е смятала за мъртва от няколко години, е жива и се намира в дом за психично болни. Мерилин запазва репутацията си и говори открито пред пресата по темата за голите снимки и за майка си, което кара всички да се влюбят в нея заради по детски невинната ѝ искреност.

През 1953 г. Мерилин Монро се снима в три филма.

Филмите очертават славата ѝ на секс символ и една от най-печелившите актриси в Холивуд. Първият филм е черната комедия „Ниагара“, в който тя играе фатална жена и прилага хитрости, за да убие съпруга си. По това време заедно с гримьора си утвърждават и грима, който се свързва с нейното име – тъмни извити вежди, бледа кожа, блестящи червени устни и бенка. „Ниагара“ е един от най-откровено сексуалните филми в кариерата на Монро и включва сцени, в които тялото ѝ е покрито само с чаршаф или кърпа, което би се смятало за шокиращо дори от съвременната публика.

Следва „Господата предпочитат блондинки“, в който Монро създава на екрана образа на „глупава блондинка“. Филмът се превръща в един от най-големите бокс офис успехи на годината като печели 5,3 милиона долара – два пъти повече от разходите по него. В този филм тя изпълнява песента „Диамантите са най-добрият приятел на всяко момиче“.

В третият филм за годината, „Как да се омъжиш за милионер“, Мерилин е в ролята на наивен модел, който си търси богат съпруг, повтаряйки успешната формула на „Господата предпочитат блондинки“. Позицията на Монро като водещ секс символ е потвърдена през декември, когато изгрява на корицата на първия брой на „Плейбой“.

Когато е в разцвета на кариерата си, любовта отново ѝ се усмихва. Омъжва се за бившия баскетболист Джо Димаджо, но не след дълго бракът им приключва, тъй като Джо не бил подготвен за живот с холивудска звезда и не понасял вниманието, което съпругата му получава.

След развода с Джо, Монро се мести в Ню Йорк, където стартира своя собствена филмова компания и кариерата ѝ поема по нови пътища. Срещата ѝ с третия ѝ съпруг не закъснява. Той се казва Артър Милър и с него се опитват да създадат семейство, но Мерилин претърпява няколко спонтанни аборта, подлага се на серия от операции и въпреки тях, докторите я предупреждават, че вероятно никога няма да може да стане майка.

Тежката депресия, в комбинация със зависимостта на Мерилин към алкохола и болкоуспокояващите хапчета, принуждават иконата на Холивуд да постъпи в психиатрична клиника. Там обаче се чувства ужасно и благодарение на втория си съпруг, Джо, успява да напусне клиниката. Малко след това Мерилин Монро е открита мъртва в дома си, като причината за смъртта не е уточнена.

Нейният лик до ден днешен е вдъхновение за много жени по целия свят, а с тези думи е актуална и в днешно време:

„Не прощавам на хората, защото съм слаба, прощавам им, защото съм достатъчно силна да знам, че хората правят грешки.“

„Ако спазвах всички правила, нямаше да стигна до никъде.“

„Момчетата мислят, че момичетата са като книги. Ако корицата не хваща окото, няма да се интересуват да прочетат какво има отвътре.“


В книгата “30 велики жени, които промениха света” ще ти разкрием за невероятните съдби и постижения на едни от най-запомнящите се представителки на нежния пол, живяли някога на тези земя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *