Необикновеният живот на Никола Тесла

(10 юли 1856 г. – 07 януари 1943 г.)

Никола Тeсла е изобретател от сръбски произход, физик и електромашинен инженер, известен най-вече с постиженията си в областта на променливия ток и електроснабдяването. Роден в Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия), по произход Тесла е етнически сърбин, който впоследствие получава американско гражданство.

Той често е описван като най-значимия учен и изобретател на модерната епоха, човекът който „разпростря светлина върху лицето на Земята“. Известен е с много и различни революционни приноси в областта на електричеството и магнетизма в края на 19 и началото на 20 век. Патентите на Тесла и теоретичните му трудове се превръщат в основа на съвременните електрически системи за променлив ток, включително многофазните системи за електроразпределение и електрическият мотор за променлив ток. Тесла работи в Унгария, Германия, Франция и САЩ. Той привлича вниманието на обществото с доусъвършенстването на динамото и най-вече с патентованите от него принципи на захранване с променлив ток, използвани широко и днес. Името на Тесла се използва за мерната единица за магнитна индукция.

Роден по време на буря

Никола Тесла е роден около полунощ, между 9 юли и 10 юли 1856 г. по време на жестока гръмотевична буря. Според семейната легенда по средата на раждането акушерката кърши ръце и обявява мълнията за лоша поличба. “Това дете ще бъде дете на мрака”, казва тя, на което майка му отговаря: „Не. Той ще бъде дете на светлината.”

Никола Тесла и Томас Едисън

Мнозина характеризират Тесла и изобретателя Томас Едисън като врагове, но тази връзка е била погрешно представена. В началото на кариерата си Тесла работи за Едисън, проектира генератори на постоянен ток, но се отказва, за да преследва собствения си проект: индукционния двигател с променлив ток. Разбира се, те са от различни страни на така наречените „текущи войни“, като Едисон настоява за постоянен ток, а Тесла за променлив ток. Но доктор У. Бърнард Карлсън, автор на биографията на Никола Тесла, ги смята за Стив Джобс и Бил Гейтс на своето време: единият е брилянтен търговец и бизнесмен, а другият е визионер и „технологичен човек“.

В редки случаи Едисън присъства на конференция, на която Тесла говори. Едисън, който не чува и не иска да бъде забелязан, се шмугва в задната част на аудиторията, за да изслуша лекцията. Но Тесла забелязва Едисън в тълпата, привлича вниманието към него и кара публиката да му даде овации.

Според Марк Сейфър, друг автор на книга, посветена на Никола Тесла, отношенията между двамата могат да се квалифицират като връзка любов/ омраза. Първоначално Едисън отхвърля Тесла, но в крайна сметка започва да го уважава. „Когато има пожари в лабораторията на Тесла, Едисън му предоставял лаборатория, така че очевидно имало известно взаимно уважение“, споделя Сейфер.

Никола Тесла и Уестингхаус

След неуспешен опит да създаде своя собствена Тесла Електрик Лайт Къмпани и работа за 2 долара на ден, Тесла намира поддръжници, които да подкрепят изследванията му в областта на променливия ток. През 1887 г. и 1888 г. той получава повече от 30 патента за своите изобретения и е поканен да представи работата си пред Американския институт на електроинженерите. Неговата лекция привлича вниманието на Джордж Уестингхаус, изобретателят, който пуска първата система за захранване с променлив ток близо до Бостън и е основният конкурент на Едисън в „Битката на теченията“. Уестингхаус наема Tесла, лицензира патентите за неговия AC мотор и му дава собствена лаборатория.

Първият смартфон

Тесла може да е имал брилянтен ум, но не е бил толкова добър в свеждането на идеите си на практика. В надпреварата за разработване на трансатлантическо радио, Тесла описва на своя финансист и бизнес партньор, Дж.П. Морган, ново средство за незабавна комуникация, което “включва събиране на борсови котировки и телеграмни съобщения, пренасочването им към лабораторията му, където той ще ги кодира и дава на всяко нова честота. Тази честота ще се излъчва към устройство, което ще се побере в ръката ви, казва той. С други думи, Тесла си е представил смарт телефон и безжичен интернет”.

„Той е първият, който мисли за информационната революция в смисъл на предоставяне на информация за всеки отделен потребител“, споделя Карлсън.

Той също така е замислил, но никога не е разработил технология за радар, рентгенови лъчи, лъч на частици „лъч на смъртта“ и радиоастрономия.

Омразата към перлите

Странно, но Тесла не можел да понася гледката на перли до такава степен, че отказвал да говори с жени, които ги носят. Когато секретарката му носела бижута с перли, той я изпращал у дома за деня. Никой не знае защо е имал такова отвращение, но Тесла е имал много специфично чувство за стил и естетика, и е вярвал, че за да бъде успешен, човек трябва да изглежда успешен. Той носел бели ръкавици на вечеря всяка вечер и се гордеел с това, че е с „елегантен тоалет“.

Провалите, смъртта и наследството на Никола Тесла

През 1895 г. лабораторията на Тесла в Ню Йорк изгаря, унищожавайки ценни години, бележки и оборудване. Тесла се премества в Колорадо Спрингс за две години, като се завръща в Ню Йорк през 1900 г. Той си осигурява подкрепа от финансиста Джей Пи Морган и започва да изгражда глобална комуникационна мрежа, съсредоточена върху гигантска кула в Уордънклиф, на Лонг Айлънд. Но средствата свършват и Морган се отказва от грандиозните схеми на Тесла.

Тесла изживява последните си десетилетия в хотел в Ню Йорк, работейки върху нови изобретения, дори когато енергията и психичното му здраве избледняват. Неговата мания за числото три и придирчивото миене били определени като ексцентричност на гения. Той прекарва последните си години, хранейки се и общувайки, както твърди, с градските гълъби.

Тесла умира в стаята си на 7 януари 1943 г. По-късно същата година Върховният съд на САЩ анулира четири от ключовите патента на Маркони, признавайки със закъснение иновациите на Тесла. Системата за променлив ток, която той защитава и подобрява, остава глобален стандарт за предаване на енергия.

Ще го запомним с думите:

“Ако омразата ви може да се превърне в електричество, ще освети целия свят.“

“Повечето хора са толкова погълнати от очакванията на външния свят, че те напълно пренебрегват това, което преминава вътре в тях.“

“Мирът може да дойде само като естествена последица от универсалното просветление и сливането на расите, ние все още сме далеч от това щастливо постижение.“

“Ако си порежа пръста, ще ме боли, защото пръстът е част от мен. Ако видя приятел, който го боли, мен също ме боли, защото ние сме едно. Когато видя поразен враг, по-малко ме интересува, но пак ми е тъжно. Това не доказва ли, че всички ние сме част от едно и също нещо?“

“Не ме притеснява, че ще откраднат идеите ми. Притеснява ме, че нямат свои собствени.“


Прочети историите в книгата ,,30 велики мъже, които промениха света, които ще ти помогнат да достигнеш до върха!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *