Най-разпространените митове и заблуди за целулита

Въпреки че всяка съвременна жена или мъж знаят какво означава терминът целулит, около понятието все още “витаят” множество митове и недоказани твърдения. Една от основните причини е, че липсва надеждна информация, на която човек може да се довери и той става жертва на всеобщи мнения и теории. 

Най-вероятно това се дължи на факта, че съвременната медицина разглежда “портокаловата кожа” по-скоро като естетически проблем, а не значимо заболяване, което не фигурира в медицинската литература. От друга страна, рекламната индустрия често представя изкривено, неточно или непълно информацията, като по този начин целенасочено “подхранва” появата на различни митове свързани с целулита.

Мит 1: Целулитът засяга само жените

Доказано е, че най-често целулитът е проблем при жените, но в някой случаи той може да засегне и мъжете. Обобщено, жените са значително по-предразположени към неравности по кожата, поради различната структура на съединителната тъкан и фината кожа, които са свързани с женските полови хормони. Същевременно, най-често при мъжете, целулитът се появява в следствие на хормонални проблеми, като например прием на анаболни стероиди или лечение с хормонални препарати, но може да е и индивидуална предразположеност. При силния пол целулитът се наблюдава най-вече в областта на корема и предната част на бедрата.

Мит 2: Целулитът засяга само областта на бедрата и ханша

Зоната на ханша и бедрата наистина е мястото, при което жените са най-склонни да натрупват мазнини и образуват целулит, но той може да засегне и други части на тялото. Това най-често са зоните на корема, задната част на ръцете, подбедриците и др. Обикновено целулитът се появява първо в областта на бедрата и ханша, а в последствие със задълбочаване на проблема започва да засяга и другите части на тялото.

Мит 3: Целулитът се среща само при хора с наднормено тегло

Истината е, че целулитът се среща както при хора с наднормено, така и при такива с нормално тегло, а понякога дори и при слаби хора. Факт е обаче, че при тези с наднормено тегло, в преобладаващите случаи целулитът е значително по-видим и развит в по-тежка степен, защото колкото повече се натрупват мазнини, толкова повече те се разрастват в посока към кожата и водят до деформацията ѝ.  Веднъж появил се, целулитът, дори при значително намаляване на подкожните мазнини, той може да се запази и дори човек с нормално телосложение има риск да бъде засегнат от “портокалова кожа”.

Мит 4: Целулитът е просто подкожна мазнина

Истина е, че целулитът е натрупване на подкожна мазнина, но той представлява вид деформирана и видоизменена мастна тъкан. В този смисъл, целулитът е разновидност на нормалната мастна тъкан, служеща като хранителен резерв и имаща защитна и термоизолационна функция. За разлика от мастната тъкан, целулитните натрупвания нямат конкретна функция, премахват се трудно и незначително могат да се повлияят от гладуване.

Мит 5: Целулитът е наследствено заболяване

Наистина е вярно, че наследствеността един от факторите при образуването на целулит, но не е единственият. Това означава, че дори ако майката има значително натрупване на целулит, при дъщерята той може да е в незначителна степен, както и обратното. 

Погрешно е схващането, че при предразположеност на организма, натрупването на целулит трябва да се приема като нещо неизбежно, напротив, необходимо е да се вземат дори по-сериозни мерки срещу прогресирането му.

Мит 6: Противозачатъчните таблетки водят до образуване на целулит

Пряката връзка между приемането на противозачатъчни таблетки и образуването на целулит все още не е напълно потвърдена, обаче факторите като неправилно хранене, хроничен стрес и хормонални нарушения са 100% доказано свързани с “портокаловата кожа”. В тази връзка, противозачатъчните таблетки не могат сами по себе си да бъдат причина за трупането на целулит, а трябва да се разглеждат в комбинация с други по-значими фактори.

Мит 7: Целулит се премахва с липосукция

Липосукцията би могла да ви отърве от няколко излишни килограма в областта на ханша, корема и бедрата, но за съжаление няма да заличи целулита, тъй като по време на тази процедура с помощта на вакуум се премахва част от мастните натрупвания, но не се възстановява структурата на кожата, даже в някои случаи самата липосукция може да доведе до циркулаторни нарушения и съединително-тъканни проблеми.


Книгата ,,30 основни практики и упражнения за премахване на целулита” ще ви помогне да научите различни упражнения, с които не само да премахнете целулита, но и да имате повече енергия през деня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *