Най-голямото богатство на света според Уорън Бъфет

Уорън Бъфет би дал 99% от богатството си, за да бъде отново на 40. Само един човек, който знае стойността на времето, би направил такава размяна.

Нито 1 лев не може да купи времето, което сме изгубили в терзания, обвинения и работа, която не обичаме.

Много често като млади мислим, че богатството идва от здравата работа в офиса. 12-18 часовите работни дни може да ни носят повече пари, но не ни носят повече време, в което да прекарваме с нашите близки хора. Може да имаме повече пари, но не и време за любимите ни хобита. Работим от плажа, кафетата, вкъщи и забравяме за най-ценния ни актив, а именно времето.

1. Предприемачеството

През последните години ни беше продадена много интересна идея – идеята за предприемачеството.

Работи колкото се може по-здраво, за да можеш да имаш свобода да правиш каквото искаш. В крайна сметка работим толкова много, че не ни остава време да си починем и да правим нещата, които обичаме.

Ако обичаш работата си, няма никакъв проблем да прекарваш много часове в това – така ще развиеш основното си умение. Проблемът е, когато основната цел на това да работиш до късно е просто да печелиш повече пари. Когато направим сметката, се оказва, че сме продуктивни около 4-5 часа. В другото време просто се измъчваме и опитваме да спечелим допълнителни пари. Това, което можем да направим е да използваме времето, в което сме продуктивни, за да свършим работата си, а останалото време да прекараме в неща, които обичаме, в мислене за нови идеи и почивка, която ще ни зареди за следващия ден.

Това в дългосрочен план ще ни позволи да бъдем по-постоянни в работата си, без да прегаряме + да разполагаме с времето си. Няма нищо лошо в това да работим, откъдето искаме. Важното е да разполагаме със свободно време и да не се превръщаме в роби на работата си. Нищо не е на всяка цена.

Пример: Пикасо е живял 33 404 дни. За този период е имал 26 075 произведения. Това е пример за човек, който е посветил живота си на работата. Пикасо определено е обичал да рисува.

2. Има 4 вида богатство:

  • Да имаш свободно време;
  • Да си здрав;
  • Да имаш социален статус;
  • Да имаш пари.

Проблемът е, ако разменяш първите две за вторите две. Нищо не може да върне свободното време и здравето, но ние хората често искаме статус и пари, докато не осъзнаем, че нямаме започнеш да първите две.

Не забравяй да получиш и от 4-те поравно, за да създадеш баланс. Безсмислено е обаче да си най-богатият и известен човек, ако нямаш здраве и свободно време.


Искаш да се откъснеш от безпаричието, лошите финансови решения и да бъдеш независим в свят, пълен със зависимости? Книгата ,,141 начина да изкараш 1 000 лева за 30 дни ще ти помогне да се научиш как да разполагаш с финансите си разумно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *