Дзен медитация за осъзнатост от Стив Джобс

Всеки човек, чиято работа е свързана с креативност, знае, че бързото и нестандартно мислене е ключът към успеха. Но е трудно да изпревариш играта, без значение колко си надарен. Дори и да имаш мозъка на Айнщайн, понякога може да се почувстваш некомпетентен или недостатъчно добър.

Дори самият г-н Творческо мислене – Стив Джобс, често изпитвал нужда да даде тласък на ума си. Ето как той описва ефектите от своите медитации: „Ако просто седнете и наблюдавате, ще видите колко неспокоен е умът ви. Ако се опитате да го успокоите, това само ще влоши ситуацията, но с течение на времето, той се успокоява и започва да разцъфва, започвате да виждате нещата по-ясно и да живеете повече в настоящето. Умът ви се забавя и сте изправени пред огромна шир. Виждате много повече, отколкото преди.“

Тази специална техника, наречена „Медитация на осъзнаване“, произхожда от дзен будизма и даоизма. Не много преди да почине, Джобс разкрива, че е практикувал този метод за умствена оптимизация от много години.

Ето същността на неговото учение под формата на урок от шест стъпки:

Стъпка 1

Седни с кръстосани крака на тихо и уединено място. Трябва да използваш плоска възглавница, за да намалиш напрежението в гръбначния стълб. Започни да дишаш дълбоко.

Стъпка 2

Затвори очи и се опитай да се концентрираш върху менталния монолог вътре в себе си, върху мислите, които продължават да изскачат в главата ти. Нещата, свързани с работата, дома, нещата, които си гледал
по телевизията – всичко това е ежедневният монолог на твоя така наречен „луд маймунски ум“. Не се опитвай да го спреш, поне не още. Просто наблюдавай как мозъкът ти прескача от една тема на друга. Повтаряй това упражнение за пет минути на ден в продължение на една седмица.

Стъпка 3

Докато все още не се опитваш да успокоиш мислите си, опитай се да насочиш вниманието си към своя „волски ум“ – частта от съзнанието, отговорна за спокойното мислене. „Умът на вола“ просто съзерцава
света около себе си. Той не прави преценки, не търси значения – просто вижда, чува и усеща. Повечето хора дори не осъзнават за съществуването му, въпреки че той може да се разкрие в редките моменти на голям шок, когато „маймунският ум“ замлъкне. Но дори докато оставаме под пълното му влияние бидейки непрекъснато бомбардирани от неговите команди, нашият „волски ум“ продължава да работи тихо и спокойно.

Стъпка 4

Когато постепенно започнеш да се свързваш със своя „волски ум“, опитай се да го помолиш да забави дейността на „маймунския“ такъв. Опитай се да си представиш своя вътрешен вол, който върви бавно по селски път. Тази ментална картина трябва да ти помогне да успокоиш вътрешното си аз. Но не очаквай това да се случи веднага. Този тип ум е по-неспокоен, но скоро ще забележиш, че това неспокойствие утихва и можеш да се насладиш на тишината.

Стъпка 5

След като си успокоил своя „маймунски ум“, продължи да концентрираш
вниманието си върху „волския“ си такъв. Ако направиш всичко както трябва, ще почувстваш как дишането ти се забавя. Изведнъж ще усетиш заобикалящия въздух, докато минава покрай кожата ти. Напълно вероятно е дори да почувстваш как кръвта тече във вените ти. И когато отвориш очите си, светът ще изглежда променен, обновен и дори донякъде странен. Например може да възприемеш прозореца в стаята ти просто като правоъгълник, изпълнен със светлина. Ще усетиш нещо, което просто съществува – тук и сега. Нещо повече, ще възприемеш и себе си по нов начин – като човек, съществуващ тук и сега!

Стъпка 6

Ще ти отнеме известно време, за да постигнеш това състояние. Но когато най-накрая се справиш, ще откриеш, че вече не забелязваш минутите, които текат от момента, в който стартираш таймера, до момента, в който натиснеш бутона „стоп“. Постепенно, ден след ден, увеличавай продължителността на медитациите си. Без значение колко дълго продължават, след като достигнеш по-високи нива на информираност, дори няма да усещаш как времето минава. Редовното практикуване на медитация за осъзнаване дава три важни предимства.

  • Ще се отървеш от стреса.
  • Трудностите в живота вече няма да имат силата да те извадят от равновесие.
  • Безсънието ще остане в миналото.

Благодарение на редовната практика на медитация, ще ви трябват само две или три секунди, за да заспиш. Чрез нея ще придобиеш способността да мислиш по-ясно и да виждаш истинската стойност на развитието на живота си.


В книгата “Какво направи Стив Джобс толкова успешен?” ще ти разкрием още от доказаните принципи и методи, които създателят на “Епъл” прилагал с години по пътя си към върха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *