Лесни тактики да погасим потребителския си кредит

Преди да влезем в дълбочина за кредитите, трябва да знаем, че има два вида кредит.

Добър кредит:

Пари, които са взети назаем, за да се придобие актив – имот, бизнес, т.н. Тези пари трябва да бъдат върнати с лихва в бъдещ период от време, но малката разлика тук е, че има актив, който много често изплаща заема. Това ти позволява да оперираш с по-големи обеми от пари и да разшириш дейността, която извършваш.

Ако имаш ферма, с парите можеш да купиш още 2 трактора и допълнителна земя. По този начин ще трябва да изплащаш заем, но допълнителната земя и новите 2 трактора ще ти позволят да произвеждаш повече посеви, които след това да продадеш на печалба. Това нямаше как да се случи, ако оперираше само с твои пари, защото 2-та трактора струват 350 000 лв, а земята е още 150 000 лв. Това прави 500 000 лв, които ако нямаш, няма как да разшириш бизнеса си. Банките позволяват това, като ти дадат пари назаем.

Лош кредит:

Купуваш си най-новият Айфон за 2500 лв, но понеже нямаш парите, взимаш бърз кредит, който ти позволява до 1 час да разполагаш с парите и да го платиш в кеш. Тук уловката е, че оскъпяването на телефона е с 10-15%. Тоест, ти взимаш 2500 лв, но връщаш 2800+ лв. Проблемът не е в това, защото и при горния случай имаш оскъпяване. Поради големия обем там, процентното оскъпяване е по-ниско, но там тракторите и земята ти носят актив. Ако купуваш Айфона, за да правиш по-добри снимки пред приятелите ти в Инстаграм, този телефон много често е излишен, особено, ако е купен с такова оскъпяване.

Това е лош кредит, поради простата причина, че той не носи приходи. Ако обаче имаш електронен бизнес и Айфонът ще ти помага да менажираш по-лесно рекламите си, да правиш по-добри снимки на продуктите си и като цяло ти служи на 100% за работа, това вече е добър кредит. Този телефон индиректно ще ти носи приходи, защото ще бъде използван за работа.

Според проучване от 2019, 35% (най-голям брой) от Българите теглят кредит за ремонт на жилище. И тук идват мислите от сорта на: “Ами, да! Няма да живея в кочина и мизерия. Много ясно, че ще направя ремонт там, където живея. Искам да ми е хубаво!”. 

Това е така, никой не заслужава да живее на мръсно и разбито място. Проблемът е, когато това ни стане фикс идея и минем през ада, за да направим ремонт на жилището, защото не можем да върнем парите към кредитора.

Същото проучване от 2019 г на Пощенска банка, показва, че средния потребителски кредит е на стойност 13 400 лв. 11% от хората взимат кредит, за да финансират почивката си. Отново, проблемът не е в това да отидем на почивка, проблемът е, ако това стане системен начин – теглиш кредит, отиваш на ваканция.

Ситуацията ще бъде тотално различна, ако имаш пари, които си изкарал с удоволствие и просто почивката ти бъде 5-10% от месечния доход. За много хора това е непосилно, но повярвай ми, напълно възможно е. Казвам ти го от опит.

Първото и най-важно нещо, когато имаш лош кредит е следното: Изплати го, възможно най-скоро! Не забравяй за негативното нетно състояние. Не задържай лоши кредити в живота си, защото колкото повече ги държиш, толкова повече ще трябва да платиш.

Ако имаш спестени пари, помисли каква сума е разумно да използваш, за да погасиш кредита, но се погрижи името ти да не бъде свързвано дължене на пари.Не защото е лошо да имаш кредити към банките, лошо е да имаш лоши кредити към банките. Ако това са добри кредити, които са използвани за активи, вече знаеш, че си на прав път.

По-добре е да вземеш дори пари от любим човек, за да можеш да погасиш кредита към банката. След това, винаги можеш да се разбереш с човека срещу теб за начина на връщане и за какъв период от време той иска да получи парите си обратно. 

Ако имаш 250 лв като месечна такса за кредит и получаваш 1 500 лв заплата, просто увеличи по 2 скоростта на погасяване. От тези 1500, 500 ги дай за погасяването, спести 200 и живей с другите 800. Намали за момент стандарта си на живот, но излез от омагьосания кръг на лошия кредит възможно най-бързо.

Защо изобщо да спестявам 200 лв, като и тях мога да ги използвам за погасяването? Тези 200 лв са твоят гръб и сигурност. Не забравяй, че може да се случи всичко. Представи си, че докато погасяваш кредита и насочваш всичките си пари натам, изведнъж ти се счупи хладилника или пералнята. 

Изведнъж, докато изплащаш един кредит, ще се наложи да изтеглиш още един, само защото не си имал заделени пари за черни дни. В този момент, ще влезеш в още по-дълбока кал. Представи си обаче, че вече 4 месеца си спестявал по 200 лв и се счупи пералнята ти. Това, което трябва да направиш е да извадиш 400 лв и да си купиш нова, без дори да мислиш за целия сценарий от филма, в който може да се вкараш, ако пък нямаш тези 800 лв в сметката.

Тайната на пестенето на пари: Винаги можеш да се адаптираш да живееш с по-малко. Ако преди това си живял с 1000 лв, спестявал си 250 и другите 250 са отивали за кредита, сега можеш да спестяваш 200, да живееш с 800 и другите 500 да забързат темпото на погасяване. Парите, които взимаме сега назаем, за да вдигнат стандарта ни на живот в настоящето, ще намалят стандарта ни в бъдеще, защото все някога ще се наложи да върнем парите. Освен, ако до тогава нямаме по-високи доходи.

Има 2 начина, с които можем да намерим повече пари, без да теглим кредит:

•Като изкарваме повече;

•Като харчим по-малко.

Най-бързият начин да излезем от омагьосания кръг на лошите кредити, като всеки месец плащаме първо на себе си. Много хора изчакват месеца, за да видят колко пари са им останали спестяват останалата сума.

Не е случайно, че много хора се нуждаят от кредит за ремонт, телефон, кола и т.н. Много малко хора поставят конкретен бюджет в началото на месеца, като преди това отделят парите, които искат да спестят. Така е много по-лесно, защото парите, които искаме да спестим вече са отделени от сметката и са на безопасно място от нашата похотлива душичка, която обича да харчи, харчи и харчи.

Ако изкарваш по 1 000 лв на месец, много лесно е просто в началото на месеца да заделиш 200 лв и да знаеш, че каквото и да става, ти имаш само 800 лв, които можеш да изхарчиш. Нито стотинка повече! По този начин няма да ти се налага да влизаш в дискомфортни ситуации, където ще ти се наложи да теглиш кредит и то за пералня, хладилник, ремонт…

Защо?

Защото вече имаш пари, които си заделил и няма ситуация, която да те изненада.

Представи си, че си на 25 и имаш месечен доход от 7 000 лв. В банковата сметка имаш 60 000 лв и активи(в случая дял от бизнеси) на стойност 100 000 лв.

Какво ще стане, ако на такъв човек му се счупи пералнята, хладилника, телефона или колата?

Просто отива до магазина и си купува нови, без дори да се замисли. Без да изпада в паники от къде ще намери 1 000 лв и как ще закрепи месеца. И най-хубавото е, че каквито и финансови грешки да направиш, ти си на 25, имаш много време, в което да учиш. Тук идеята не е на колко години е човекът или какъв доход има. Идеята тук е, че когато си финансово стабилен и умен с парите си, всички тези дреболии не могат да те бутнат.

Но при 70% от хората такъв тип разходи ги принуждават да теглят лош кредит, защото нямат заделени пари, които да им пазят гърба в бурни времена.

Какво стана, когато преди близо 2 години дойде “Короната” и остави много хора без работа?

Десетки хиляди хора се наложи да живеят от помощи, кредити, пари от приятели и т.н. Ужасно е, когато това се случи, защото е заложено благосъстоянието на много хора. Но проблемът е на макро ниво и той е, че просто хората не оставят пари зад гърба си.

Живят с всички пари, които изкарат, без да имат план, когато дойде “зимата”.

Проблемът, когато не пестим идва от това, че ставаме подвластни на хаоса, който света често ни поднася. Живеем с всичките пари, които изкарваме, дори теглим лоши кредити.

Съкращават ни от работа, чупи се колата ни, губим телефона си. Само една такава случка и това докато изплащаме лош кредит…За да компенсираме, веднага се налага да извадим пари от накъде – приятел, банка, спестовна сметка. Лошото е, когато нямаме спестовна сметка. Моментално задлъжняваме още повече. Вече имаме, не 1, а 2 кредита. Без работа сме, а трябва да платим 400 лв наем, 300 лв за храна, 250 лв кредити и 150 лв сметки. Автоматично сме на -1 100 лв в началото на всеки месец. Ако нямаме пари на наше име, не искам дори да знам какво се случва. Най-често родителите ни обират за това, че не сме мислили предварително.

Ако пък те не могат да ни помогнат, влизаме в една безкрайна спирала с бързи заеми от приятели. Разваляме връзката в близките ни хора и оставаме сами, само защото не сме мислили за 6 месеца напред.

Повярвай ми, ако това не ти се е случвало, на 40% от хората това им е ежедневие. Живот от заплата до заплата, без нито 1 спестен лев. И не, няма да промениш тотално живота си, ако от 1 000 лв спестиш 200 лв и ти останат 800 лв. Ще живееш по сходен начин + ще си взел умно решение за живота си.


Искаш да се откъснеш от безпаричието, лошите финансови решения и да бъдеш независим в свят, пълен със зависимости? Книгата ,,141 начина да изкараш 1 000 лева за 30 дни ще ти помогне да се научиш как да разполагаш с финансите си разумно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *