Коко Шанел – кралицата на Париж

Коя е Коко Шанел?

Габриел „Коко“ Боньор Шанел е родена на 19 август 1883 година в Сомюр, Франция. Когато е на 12 години, Коко изживява първия си сблъсък с реалния живот – майка ѝ умира от туберкулоза, а баща ѝ скоро след това напуска дома под предлог, че трябва да си намери по-добра работа, за да може да ги изхранва. Останали без родителска грижа, Коко и четирите ѝ братя и сестри са изпратени в приют за сираци. Именно в приюта малкото момиченце се научава да шие. На 18-годишна възраст Коко напуска приюта и започва самостоятелен живот и работа в местна шивашка работилница. В свободното си време пее в кабаре.

От любимо хоби в обичана професия

По време на едно участие в кабарето я забелязва плейбоят и милионер Етиен Балсан и скоро между тях започва любовна връзка. Балсан я глези с луксозен живот – диамантени бижута, дизайнерски дрехи, приеми на елита на тогавашното френско общество. По това време тя започва да изработва и декорира шапки, което скоро от хоби се превръща в професия и смисъл на живота ѝ. През 1913 година отваря първия си магазин, в който продава богат асортимент от палта и модерни шлифери, но бизнесът ѝ там не просъществува дълго, тъй като магазинът се намира в сърцето на Париж и наемът за него е огромен. Типично за Шанел, провалът я амбицира още повече и тя е убедена повече от всякога, че ще успее.

В периода преди Първата световна война Шанел среща Артър „Бой“ Капел, който дотогава е бил най-добрият приятел на Етиен Балсан. С негова подкрепа Коко се сдобива със сграда и финансови средства, за да открие втория си магазин. Известни френски актриси носят нейни шапки, което ѝ помага да си извоюва име в света на модата.

Първата дамска спортна колекция в бутика си в Дювил

През 1913 година Коко представя първата си дамска спортна колекция в бутика си в Дювил, където по време на започналата война са се преместили голям брой парижанки.

През 1923 година Коко споделя пред списанието „Харпърс Базаар“, че „изчистеният и семпъл дизайн е ключът към истинската елегантност“. Това тя се стреми да покаже в колекциите си, които са изчистени, а дрехите – удобни. За разлика от повечето европейски дизайнери, творящи по това време, Шанел определя жената като истинското същество на дрехите.

„Дадох на жените чувството за свобода, върнах им техните тела… Тела, които бяха потънали под слоеве от дантели, корсети и подплънки заради приумиците на някои дизайнери.“

Шанел дава нов живот на материи като жарсето, които преди това са били смятани за дрехи за бедни хора, използва платове, считани за “мъжки”. Стилът ѝ често буди асоциация с образа на младите момичета от „Бурните двадесет“ – 20-те години на XX век, които са били самоуверени и често се държали предизвикателно към установените обществени норми. Нейните клиентки са жени, демонстриращи своята независимост с нов външен вид и държание – с къси поли и прически, използващи големи количества грим и козметика, с пиене на коктейли и пушене на цигари на обществено място. Но „бунтарщината“ на тези момичета не се изчерпва само с външния им вид. Те смело участват в различни спортове, шофират собствени автомобили и излизат по нощни клубове, където слушат джаз и танцуват чарлстон. Прочутото сако на Шанел, превърнало се в икона, е само̀ по себе си един малък свят в модната философия на дизайнерката.

Класика от Chanel – парфюм, със стил, неподвластен на времето.

Шанел е тази, която първа предлага парфюм, който носи името ѝ – „Шанел“ № 5“ и която за първи път смесва няколко аромата. Преди Шанел всички парфюми имат само един (моно) аромат. Chanel №5 остава класика, която е хит и до днес.

През 1950–1960-те години Шанел сътрудничи на различни холивудски студия, тя облича звезди като Одри Хепбърн и Елизабет Тейлър. Сред клиентките ѝ е и първата лейди на САЩ, Жаклин Кенеди. Шанел е известна и като меценатка. Тя е оказвала финансова помощ на Салвадор Дали и Пабло Пикасо.

Смъртта на Коко Шанел

Коко Шанел умира от сърдечен удар на 10 януари 1971 г., на 87-годишна възраст, в апартамента си в хотел Риц. Погребана е в Швейцария и върху надгробната ѝ плоча са изобразени 5 лъвски глави, символизиращи зодиакалния ѝ знак Лъв.

Коко има връзки с някои от най-влиятелните мъже за времето си, но никога не се омъжва. Когато я питат защо не се е омъжила за херцога на Уестминстър, тя отговаря:

„Имало е много херцогини на Уестминстър, но има само една Шанел!“.

Коко Шанел въплъщава образа на силната, свободна и независима жена, тя е жената, която изгради живота си така, както ѝ харесва.


В книгата “30 велики жени, които промениха света” ще ти разкрием за невероятните съдби и постижения на едни от най-запомнящите се представителки на нежния пол, живяли някога на тези земя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *