Кой е Ейбрахам Линкълн?

(12 февруари 1809 г. – 15 април 1865 г.)

Ейбрахам Линкълн, понякога наричан Ейб Линкълн, известен с прякорите си Честния Ейб, Ковача на огради или Великият освободител е шестнадесетият президент на САЩ и е първият президент от Републиканската партия.

Линкълн и неговите политически възгледи

Линкълн е известен с това, че твърдо се противопоставя на робството, особено в новоприсъединените към Съюза територии и победата му на президентските избори през 1860 година допълнително поляризира нацията. Преди церемонията по встъпването му в длъжност седем южни щати се отцепват от САЩ и формират Конфедеративните американски щати като включват в границите си голям брой фортове и друга значима собственост. Тези събития скоро водят до Американската гражданска война, въпреки че самият Линкълн е твърдо против войната и лозунгът, под който преминава управлението му, е за обединяване на нацията.

Политически живот

Линкълн започва политическата си кариера през 1832 година, когато е на двадесет и три години, с предизборна кампания за Генералното събрание на Илинойс. Основната му идея е да се извършват подобрения на речната навигация, които да привлекат повече търговски параходи по Сангамон, а това от своя страна ще позволи рядко населената и бедна област да се оживи и да просперира.

По-късно предприема редица търговски и политически дейности, но търпи неуспех във всички. След като прочита втория от четирите тома на „Коментари на законите на Англия“ от сър Уилям Блекстоун, започва да следва право и полага изпита си за правоспособност в Илинойс през 1837 година, като същата година се мести в Спрингфийлд и започва да практикува. Превръща се в един от най-уважаваните и успешни адвокати в Илинойс.

След успешната си кариера като адвокат Линкълн е посочен за кандидат на Републиканската партия понеже се е считало, че неговите възгледи за робството са по-умерени и поради неговите корени от Запада, и поради това, че другите претенденти имат врагове в партията. По време на кампанията Линкълн е бил наричан „Ковача на огради“, за да се подчертае неговият обикновен произход и близост с народа, при все че по това време е доста заможен поради адвокатската си практика.

На 6 ноември 1860 година Линкълн е избран за 16-ия президент на САЩ, като побеждава Дъглас и двама други претенденти. Линкълн е първият президент от Републиканската партия.

През 1864 година Ейбрахам Линкълн е преизбран за втори мандат като президент на САЩ. През март 1865 година полага отново клетвата, с която встъпва в длъжност. Месец по-късно, на 14 април 1865 година, докато гледа театрална постановка, срещу него е извършено покушение. Ейбрахам Линкълн е обявен официално за мъртъв в 7:22 на следващата сутрин – 15 април 1865 година (Великден). След като го вижда мъртъв, военният министър Едуин Стентън промълвява „Сега той принадлежи на вечността“.

Заветът на Линкълн

Заветът на Линкълн го поставя като един от най-великите президенти в историята на САЩ. Благодарение на неговите действия през годините, робството в щатите отпада и много хора започват да живеят свободно. Най-силните му качества са били: честност, откровеност и уважение към човешката свобода.

Линкълн и неговото ежедневие

Всяко велико наследство е резултат от успешни навици, прилагани с години. Ейб Линкълн не се е отличавал от другите успешни хора през вековете. Както се оказва, дневната рутина на президента отразявала неговата изключителна отдаденост към работата му.

Обикновено Линкълн се събуждал около 7 часа сутринта. Работел един час преди закуска, а понякога излизал рано сутринта, за да си вземе вестник.

Първата дама Мери Тод Линкълн знаела, че съпругът ѝ често просто забравял да се храни. Понякога канела гости да закусят със семейството, за да гарантира, че президентът ще се сети да дойде.

Линкълн обикновено хапвал за закуска: яйца, препечен хляб и кафе. Според биографа Уилям Е. Гиенап, президентът се отправял за още една порция работа след закуска.

Обичайните задачи на Линкълн включвали писане на речи, заседания на кабинета, срещи и поздрави с публиката и отговаряне на планина от кореспонденция.

Той имал особено необичаен метод за събиране на речи, казва историкът Дорис Кърнс Гудуин: записвал мисли на парчета хартия и ги съхранявал всички върху бюрото си.

Страстен читател, Линкълн бил в крак с новините всеки ден. Казва се, че като адвокат в Илинойс той е дразнел колегите си с навика да лежи на дивана на адвокатската кантора и да чете цели вестници на глас, в опит да запомни информация.

Понякога Линкълн си правел почивка за обяд в един часа, но често пропускал обедното хранене. Той обаче обичал да яде ябълки с ядки, сирене и бисквити.

Първата дама настоявала да води съпруга си на разходки с каретата късно следобед, за неговото здраве. Понякога Линкълн обичал да язди коня си насаме.

Вечерята била в шест. Любимите храни на Линкълн били сравнително прости ястия като яхния от стриди, царевично поне, пилешко фрикасе и ябълков пай за десерт. Обикновено пропускал алкохола и най-често пиел вода.

Според биографа Майкъл Бърлингейм, той понякога се виждал с приятели и колеги в Червената стая на Белия дом след вечеря.

Линкълн обикновено си лягал в 22 или 23ч. През нощите, когато предстояли важни новини за войната, президентът оставал буден до 2 часа сутринта, чакайки с телеграфните оператори на военното министерство. Линкълн бил известен с това, че страда от безсъние и често правел среднощни разходки из коридорите на Белия дом.

Ще го запомним с думите:

“Характерът е като дърво, а репутацията като сянка. Сянката е това, което мислим за нея, дървото е истинското нещо.”

“Понякога можете да заблуждавате всички хора, а през цялото време някои хора, но не можете да заблуждавате всички хора през цялото време.”

“И в крайна сметка не се броят годините във вашия живот, а животът във вашите години.”

“Почти всички мъже могат да издържат на несгоди, но ако искате истински да изпитате характера на мъжа, дайте му сила.”

“Никога не насърчавам измамата, а лъжата, особено ако имате лоша памет, е най-лошият враг, който човек може да има. Факт е, че истината е най-верният ти приятел, независимо от обстоятелствата.”


Прочети историите в книгата ,,30 велики мъже, които промениха света, които ще ти помогнат да достигнеш до върха!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *