Непознатата история на клана Ротшилд

Едва ли има човек, който да не е чувал поне веднъж за клана Ротшилд – едно от най-заможните и влиятелни семейства в световната история.

Общото богатство на членовете на тази фамилия е трудно да се изчисли, но според някои става въпрос за сума от около 2 трилиона долара. По тази причина не е никак изненадващо, че името Ротшилд стои в основата на редица конспиративни теории. Някои смятат, че те контролират почти всеки аспект на глобалната икономика, а други са на мнение, че са тясно свързани с тайната организация на илюминатите.

Ротшилд и Наполеон?

Историята на клана Ротшилд е наистина дълга. Може да ви прозвучи невероятно, но той е изиграл важна роля за поражението на Наполеон в битката при Ватерло. Тъй като по това време влиятелното семейство вече имало банки из почти цяла Европа, то напълно легално можело да плаща на армиите и на Франция, и на Англия. Въпреки че обещал на Наполеон да не позволи френско злато да преминава в чужди ръце, Нейтън Майер Ротшилд започнал да го превежда в Испания и да спонсорира войските на британския фелдмаршал Уелингтън. По съвременни оценки, отпусната помощ била в размер на около 900 млн. долара.

Изграждането на Суецкия канал

Семейните пари дали своя принос и за финасирането на такива мащабни международни проекти като строителството на Суецкия канал, основаването на най-голямата корпорация за добив, преработка и търговия с диаманти “Де Беерс”, а също така и за експедицията на Сесил Роудс и създаването на колонията Родезия. Семейството започнало да влага средства в недвижима собственост и тяхно притежание станало над 40 замъка и дворци, някои от които били закупени, а други били новопостроени. В началото на ХХ век, Натан Ротшилд II бил по думите на британския премиер Лойд Джордж – “най-могъщият човек на света”. През 1901 г. франкфуртският клон затворил врати поради липса на мъжки наследник. Чак през 1989 г. семейството се завърнало в града, от който произлезли, като във Франкфурт открили представителство – консорциум, съставен от британски и швейцарски наследници.

Бизнес с френски вина

Във Франция фамилията инвестирала в миннодобивни предприятия, а след края на Френско-Пруската война през 1871 г., станали и поръчители на петте милиарда франка репарации, които Франция трябвало да изплати. Наследниците на прочутия род инвестирали във винопроизводство закупувайки едни от най-реномираните френски винарски изби – “Шато Лафит”, “Шато Бран Мутон” и новосъздаденото “Шато Мутон Ротшилд”.

Най-голямата финансова институция в Австрия

Австрийският клон на рода учредил през 1820 г. банка “Кредитанщалт”, която за кратко време се превърнала в най-голямата финансова институция в Австрия. Предусещайки наближаващия “аншлус” през 30-те години на миналия век, семейството напуска Виена и емигрира в Щатите. Имуществото им е конфискувано от нацистите и чак през 1999 г. правителството на Австрия се съгласява да им върне част от ограбеното. Неаполският клон на фамилията кредитирал кралете на Неапол, херцозите на Парма и Тоскана, но с настъпването на италианското Рисорджименто и последвалия упадък на аристокрацията, Ротшилд взели решението да закрият неаполската кантора с оглед лошите финансови прогнози и настъпилите загуби. Интересен е фактът, че разполагайки с клонове в различни държави, а нерядко и с различни названия, семейството се случвало да финансира противопоставящи се сили. В началото на ХХ век, лондонският клон отказал заем на Руската империя, като така изразил несъгласието си с провежданата антиеврейска политика. Това не попречило обаче на парижкия клон да кредитира правителството на Николай II. Малко по-късно лондонската кантора пък финансирала Япония във войната ѝ с Русия.

Сключване на бракове между братовчеди

Сключването на бракове между братовчеди е практика, която в продължение на векове била смятана за нещо напълно нормално. По този начин благородническите семейства искали да запазят както чистотата на своята кръвна линия, така и натрупаните от тях богатства. Основателят на клана Ротшилд – Майер Амшел Ротшилд, определено бил привърженик на тази концепция. Той наложил правило, според което всички жени от семейството трябва да сключват брак единствено със свои братовчеди, ако искат да имат право на наследство. Целта на Майер Амшел Ротшилд била да гарантира, че спечелените от неговото семейство пари няма да попаднат в ръцете на „чужди“ хора.

Неуловимите Ротшилд

В своята книга “История на евреите” британският историк Пол Джонсън пише: “Ротшилд са неуловими. Няма нито една книга написана за тях, която едновременно да разкрива факти и те да са точни.” И до днес най-влиятелната банкерска фамилия е обгърната в тайни. Митологията стига до там, че на династията Ротшилд се приписва всичко – от създаването на Международния валутен фонд, до идеята за нов световен ред.


В книгата 33 световни мистерии” ще научиш за убийства на известни личности и какво стои зад тях, мистериозни отвличания, коварни заговори, които са променили част от хода на света, тайни места, за които малко хора знаят, кой дърпа конците отгоре, търсене на съкровища, зловещи експерименти.

Някои от историите в тази книга не са разказвани никога преди. Под 1% от хората в света знаят за тях. Най-важното тук е, че историите са подкрепени от факти и доказателства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *