Какви са опасностите, които крие заседналия начин на живот, и как да ги избегнем?

Всички знаем, че заседналият начин на живот е вреден, но улисани в ежедневните ангажименти, неусетно ставаме негова жертва. Продължителното лежане и седене крият рискове от хронични проблеми за здравето ни. Едно от последствията е затлъстяване, което пък води до сърдечно-съдови заболявания, влошена обмяна на веществата и нарушени хормонални функции. Възможен резултат са и диагнози като захарен диабет и някои видове рак. Макар и механизмът на действие още да не е разбран, конкретни изследвания показват връзка между заседналия начин на живот и психологични проблеми като депресия и тревожност.

Нека разгледаме как заседналият начин на живот се отразяват на различните части и функции на нашето тяло:

1.Крака и седалищни мускули

Продължителното седене може да доведе до отслабване и атрофия на мускулите на бедрата и седалището ни. Тези мускули са важни, за да можем да ходим и стоим стабилно. Ако те са слаби, можем лесно да се нараним при падане или разтягане, когато правим упражнения.

2.Мускули на гърба и таза

Също както бедрата и седалището ни, нашите таз и гръб няма да ни служат добре, ако ежедневно прекарваме продължително време седнали. Седенето причинява скъсяване на тазобедрените флексори. Това са мускули, свързващи горната част на бедрото през таза с гръбначния стълб и грижещи се за вдигането на бедрото нагоре. Тяхната стегнатост и скъсяване води до болки в областта на кръста и коленете.

Седенето дълго време води и до проблеми с гърба, особено ако стоим в неправилна стойка и нашите стол и бюро не са ергономични. Лошата стойка причинява проблеми на гръбначния стълб, като напрежение на гръбначните дискове, което води до преждевременното им износване и притискане на нерви. 

3.Схванат врат и рамене

Ако прекарваме продължително време прегърбени над клавиатурата на компютъра, това може да доведе до болки и скованост в гърба и раменете.

4.Тегло

Движейки се ние помагаме на тялото ни да изгаря мазнините и захарта, които поемаме. Ако прекарваме голяма част от времето си седнали, не изразходваме достатъчно енергия, а и храносмилането ни не е толкова ефективно. Така задържаме хранителните вещества в тялото си под формата на мазнина. Последните изследвания показват, че имаме нужда от 60-75 минути на ден умерено интензивна активност, за да се преборим с опасностите на прекомерното седене.

5.Страхове и депресия

За разлика от отражението върху физическото ни здраве, ние още не можем да разберем и докажем научно връзките между душевното здраве и заседналия живот. Знаем обаче, че рискът от страхове и депресия е по-висок при хората, които не се движат достатъчно. Това може да е така, защото те прекарват повече време в седнало положение, пропускайки положителните ефекти от физическата активност. В тази хипотеза, ставането и раздвижването ще ни помогнат. Физическата активност води до увеличаване нивата на ендорфина, наричан още „хормон на щастието“.

6.Рак

Нови проучвания показват, че опасностите от седенето включват увеличаване на възможностите от развитие на някои видове рак – например на белия дроб, матката и дебелото черво.

7.Сърдечно-съдови заболявания

Продължителното седене е свързано и със сърдечно–съдови заболявания. Проучване показва, че човек, който прекарва повече от 23 часа на седмица пред телевизора има 64 процента по-голям риск да почине от сърдечно-съдово заболяване, спрямо гледане на телевизия под 11 часа на седмица. Някои експерти твърдят, че хората, които водят неактивен начин на живот и прекарват по-дълго време седнали, имат 147 процента по-висок риск от сърдечен удар или инсулт.

8.Диабет

Проучванията показват, че дори пет дни лежане в легло могат да доведат до повишена инсулинова резистентност в тялото ни. Това ще накара кръвната ни захар да се повиши над здравословните нива. 

9.Разширени вени

Продължителното седене може да доведе до разширени или паякообразни вени (малки разширени венозни съдове, които прозират под кожата и изглеждат като паяжина). Това е така, защото седенето причинява натрупване на кръв в краката ни. Разширените вени обикновено не са опасни. В редки случаи те могат да причинят образуване на кръвни съсиреци, което вече може да доведе до по-сериозни проблеми.

10.Дълбока венозна тромбоза

Това е заболяване, при което се формира тромб в лумена на вена на дълбоката венозна система. Дълбоката венозна тромбоза е сериозен проблем, тъй като ако част от кръвен съсирек във вената на крака се откъсне, това може да прекъсне притока на кръв към други части на тялото; примерно белите дробове. Тогава се стига до белодробен емболизъм (БТЕ) – сериозно усложнение, което причинява трайна инвалидизация или смърт.

Как да опазим здравето си при опасностите от седенето?

Създайте си повече активности през деня.

• Оставете колата в гаража, ходете пеш или карайте колело.

• Слезте на предишната спирка и извървете разстоянието до целта пеш.

• Паркирайте по-далеч от мястото, където отивате и извървете остатъка от разстоянието пеш.

• Пресметнете колко време ви отнема да изминете един километър пеш. Може да установите, че ходейки, бихте изминали даден маршрут по-бързо, отколкото ползвайки обществения транспорт.

Бъдете активни, но се пазете.

• Ако не сте спортували отдавна или пък имате здравословно неразположение, говорете с вашия лекар преди да започнете някакъв вид активност. Той ще ви помогне да направите правилния за вас избор.

• Ако спортувате навън, не забравяйте да се защитите от слънцето със слънцезащитен крем, обличайки спортен екип и носейки шапка.

• Използвайте стълбите, не асансьора.

• Отидете до колегата си и говорете с него, вместо да му изпратите имейл.

• Организирайте си срещи навън и се насладете на една кратка разходка на въздух.

• Преместете кошчето за боклук далеч от бюрото ви. Така ще се наложи да станете, за да изхвърлите нещо.

• Използвайте високоговорителя на телефона си и се движете из стаята по време на провеждане на разговора.

Може да опитаме и активности на закрито:

• танци

• плуване във вътрешен басейн

• йога

• пилатес

• бойни изкуства

• скуош

• катерене

Движете се повече у дома.

• Когато подреждате, правете го на няколко пъти, не взимайте всичко наведнъж.

• Настройте таймера на телевизора ви да се изключи един час по рано от обикновено, което да ви напомни да станете и да се разходите.

• Движете се, докато говорите по телефона.

• Използвайте времето, докато гледате любимите си предавания да сте прави, може дори да гладите в същото време.

• Заменете четенето на книги в седнало/легнало положение със слушането им, докато се разхождате, чистите или работите в градината.


Кажи ЧАО на болките по тялото! Кажи здравей на баланса и енергията! Как да го направите? Книгата ,,30 лечебни практики против болки в тялото” ще ви помогне да разберете това, както и още много други неща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *