Поканили сте жена в дома си и искате да я впечатлите с кулинарните ви умения? Нека разберем как да направим основно ястие, в което има месо.
Всичко, което трябва да знаете за месото
Не е нужно да разбирате цялата биохимия на месото, за да бъдете добър готвач, но познаването на малка част от теорията би подобрило значително уменията ви. Като за начало е важно да съобразите, че различните видове месо трябва да се третират по различен начин. Нека разгледаме трите най-популярни у нас – пилешко, свинско и говеждо. Всяко сурово месо съдържа характерни за него бактерии и най-безопасният начин да се приготви е като се осигури достигането на определена вътрешна температура. Пилешкото изисква най-висока, след това е свинското и накрая идва говеждото. Говеждото е единственото месо, което може да се яде докато вътре е още розово. Някои части от месото дори имат по-добри вкусови характеристики, когато са леко до средно изпечени. Уверете се, че свинското и пилешкото винаги са напълно изпечени отвътре преди консумация. Един лесен начин да установите степента на изпичане е да натиснете леко средата на парчето месо с пръст или прибор. С напредването на готвенето ще усетите, че то става все по-твърдо. Това може да ви подведе ако нямате опит, затова просто можете да отрежете крайчето на някоя пържола и да прецените визуално. Ако искате да бъдете прецизни при готвене е най-добре да следите вътрешната температура с термометър за месо. Добра практика за по-равномерно готвене е да оставите месото на стайна температура за 30-40 минути преди началото на обработката.
Повечето видове месо стават най-вкусни и крехки, когато се готвят по-бавно. Ако имате възможност, печете ги по-дълго време на по- слаб огън, тиган или фурна. Когато готвите пържоли, добър и бърз начин да вдигнете нивото на готварските си умения е да завършите готвенето, като ги сложите за малко на силен огън или в горещ тиган. Така те ще се карамелизират, което ще засили вкуса им. Друг начин да направите месото по-вкусно и крехко е да го мариновате предварително за 2 до 24 часа. В маринатата е задължително да се включи сол, черен пипер и малко мазнина. Можете да добавите и прясно мляко, кисело мляко или бира, тъй като в тях има ензими, които разграждат белтъчините и правят месото по-крехко. Всички останали подправки зависят изцяло от вашите предпочитания. Не забравяйте, че за напредък в готвенето са нужни много експерименти.
Когато приключите с термичната обработка е задължително да оставите месото да „почине“ поне 5-10 минути. По време на готвене всички сокове, в които е голяма част от вкуса, се концентрират посредата. Когато махнете месото от източника на топлина, тези сокове започват да се разпределят из цялото парче и да се абсорбират. Ако срежете една пържола веднага след готвене, ще видите голяма част от соковете да изтичат и резултатът ще бъде суха и безвкусна вечеря. Един лесен начин да подобрите вкуса на пържолите си е да се сложи върху тях масло, докато почиват. Подобно на вътрешните сокове, маслото ще бъде абсорбирано и ще обогати вкуса.
Добрите коктейли са незаменима част от една добра вечеря с половинката или събиране с приятели.
Три лесни коктейла
Списъкът от коктейли е безкраен, но има няколко бързи, които през годините са се превърнали в любими за ценителите – Маргарита, Мартини и Космополитън.
Класическата Маргарита има три основни съставки: текила, прясно изстискан сок от лайм и портокалов ликьор. Съотношението на тези съставки е 3:1:1. Например, ако правите един коктейл ще са ви нужни 45мл. текила, 15мл. сок от лайм и 15мл. портокалов ликьор. За да подобрите още повече вкуса на напитката може да добавите захарен сироп или подсладител на вкус. Маргаритата често се сервира във висока чаша, с резенче лайм и сол по ръба на чашата.
Може да приготвите домашно Мартини само с две съставки в съотношение 2:1 – водка или джин и вермут. Най-популярната добавка за мартинито са зелените маслини. Ако нямате такива или не сте почитател, можете да го гарнирате и с резенче лимон. Както при повечето коктейли, не трябва да се пренебрегва важността на леда.
За да приготвите коктейл Космополитън ще са ви нужни водка, портокалов ликьор, сок от червени боровинки и прясно изстискан сок от лайм. Най-популярните пропорции за първите три са 2:1:1, като лаймът се добавя на вкус.
Ледът има основна роля в почти всеки коктейл. Препоръчително е да добавите лед в процеса на миксиране и после да го премахнете, за да не разрежда коктейла ви. Шейкър за коктейли би направил това много лесно. Ако пък не притежавате такъв, винаги може да използвате отделен съд за миксиране или просто да извадите леда след като охлади напитката.
Какви умения трябва да владее съвременният мъж? Той трябва да бъде едновременно воин и дипломат; майстор на занаятите и учен. Имаме нужда от умения, които използваме всеки ден и други, които държим в задния джоб, за всеки случай. Книгата “101 неща, които всеки мъж трябва да знае” ще ви помогне да развиете важните за съвременния свят качества.