Как да управляваш парите си успешно?

Как третираш парите си? Като единична среща за секс или като любов до живот?

„ПАРИТЕ ВИ ДАВАТ ИЗБОРИ”

Парите могат да ви позволят да напуснете работа, за да работите за себе си. Могат да ви позволят да купите къщата на мечтите си. Парите ще ви помогнат да пътувате по света, да се храните с по-качествена храна. Ще успеете да карате колата, за която говорите по цял ден. Парите ви дават възможност да помогнете на близките ви и обществото. И с подходящо управление и планиране, това ще ви позволи да се пенсионирате без да разменяте повече времето си за пари. Единственото нещо, което трябва да направите е да се научите как да ги управлявате в правилната посока (парите). Не е важно колко пари имаш, а как ги третираш в дългосрочен план.

Преди да продължим, е важно да научиш тези принципи, които ще ти помогнат да спечелиш в играта на парите:

•Следи какви пари влизат в сметката ти: Заплата, дивиденти, бонуси, печалба от бизнес начинания и т.н.

•Харчи по-малко, отколкото изкарваш.

•Не взимай пари на заем за неща, които няма да ти изкарват пари. Нито от приятели, нито от банки. Не бъди зависим от някого друг.

•Когато знаеш колко пари изкарваш, колко харчиш и колко можеш да спестиш, можеш да мислиш за финансови лостове като кредити, за да купиш активи като имоти, бизнеси и акции.

•Научи повече за сложната лихва. Айнщайн я нарича осмото чудо на света. Тези, които я разбират печелят, тези които не я разбират плащат

Ако не знаеш тези принципи, в повечето случаи ще имаш само “секс за една вечер” с парите си и никога няма да изградиш дългосрочна връзка с тях. Ще имаш пари от време на време, само защото си имал/а късмет в определена ситуация, а не защото имаш уменията на богатите.

Мисли, които бедните хора си казват:

•“Имам само 150 лв в сметката, но ще отида на тази почивка, има бързи кредити.”

•“Аз ще платя цялата сметка на всички от масата ни, защото съм готин пич.”

•“Имам кредитна карта. Ограниченията са само в главата ни.”

•“Един път се живее!”

•“Оскъпяването на този телефон е само 1% на месец, това е нищо!”

•“Този месец изкарах много пари. Това ще продължава вечно.”

•“Не мога да си позволя това! Трябва да пестя всички пари, които изкарвам!”

Няма никакъв проблем, да платим сметката на всички, да отидем на почивка, да използваме кредитна карта или да си купим хубав телефон. Проблемът е ако правим това, докато нямаме постоянен доход.

Проблем е да правим това, ако телефонът е колкото 5 наши заплати и ще го използваме само за снимки и чат с приятели. Кредитната карта е страхотен инструмент, само ако го използваме разумно и не пресрочваме срока за плащане. Също така, аз лично не познавам човек, който е станал богат само с пестене. Пестенето не ни позволява да мултиплицираме парите си.

Не е нужно да страдаме, за да станем богати и независими. Бедното мислене води до беден живот. Можем да имаме много повече от това, само ако преди това сме направили правилните финансови решения за живота, който искаме да живеем.

5-те принципа на забогатяването:

•Изкарване на пари;

•Пестене на пари;

•Инвестиране на парите в активи;

•Менажиране на активите;

•Повтаряне на процеса.

Твоята връзка с парите:

Връзката ти с парите не започва от деня, в който си изкарал първия си лев от работа. Той започва от първия ден, в който изобщо си докоснал тази разменна единица. Има много голяма разлика в какво семейство си израснал. Дали като малък сте имали финансови проблеми, дали родителите ти са говорили открито за парите и дали изобщо са имали големи количества от тях (кеш и активи). Има и друг проблем: Много богати родители дори не учат децата си на принципите, с които се става богат.

Единственото нещо, което децата им правят е да харчат, харчат и харчат. В един момент на живота си, те се превръщат в прахосници на ресурси, без дори да имат бегла представа за това как да изкарват пари, без помощта на родителите си. Това не е по-добро от ситуацията да се родиш в бедно семейство. Дори второто е по-добро от гледна точка на това, че се учиш да цениш и малките неща. Има и други семейства, в които често се спори за пари и голяма част от проблемите се въртят около финансовото състояние на семейството.

Интересен факт: “Най-честата причина за раздяла при двойките са парите.” Пиша това, защото още от сега е важно да помислиш в каква ситуация е било семейството ти. Това често предопределя бъдещето на човека, ако не осъзнае различните възможности, които света му предоставя.

Старата поговорка: “Крушата не пада по-далеч от дървото” донякъде е вярно. Едно от малките изключения в тази ситуация е, ако има “силен вятър”, който да наведе клона под различен ъгъл, за да може плода да падне по-далеч. Този вятър е знанието, което натрупваш за финансовото си благосъстояние.


Искаш да се откъснеш от безпаричието, лошите финансови решения и да бъдеш независим в свят, пълен със зависимости? Книгата ,,141 начина да изкараш 1 000 лева за 30 дни ще ти помогне да се научиш как да разполагаш с финансите си разумно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *