Как да създадете идеалната за вас пилатес рутина?

Едва ли има нужда да казваме, че не всяка фитнес програма, включително и по пилатес, е в състояние да задоволи нуждите на спортуващите. Всички ние сме личности със специфични индивидуални потребности, възможности и желания и разполагаме с различно време и пространство за упражнения. Ето защо най-добрият вариант е то да започне с изградена от самите вас програма. Когато започвате да изготвяте своята програма, на първо място е нужно да познавате стъпките при този процес. Затова ще започнем от самото начало и ще преминем заедно през всички отделни етапи.

Стартирайте с първото решение

Първа стъпка – първо решение. А то е да сте наясно с вашите лични мотиви да тренирате. 

За да пасне програмата на целите ви, трябва да си отговорите на няколко въпроса. Първият от тях е какво искате да постигнете. Дефинирайте какво точно означава това за вас. Целта ви трябва да е проста, разбираема и измерима. Направете целта си постижима – не се опитвайте да започнете с „да пробягам маратон“. Вместо това се съсредоточете върху първата крачка от пътуването. Освен това е важно да си поставите краен срок. Ако просто следвате някаква цел, но не определите докога, лесно ще изгубите мотивацията си. Затова на всяка цена определете времеви интервал – нека той ви мотивира да започнете колкото е възможно по-скоро и да се придържате към плана си.

Помнете, че трябва да си взимате и почивни дни, които да използвате за възстановяване на тялото. Не тръгвайте с нагласата, че разполагате само с тридесет дни за тренировка. Вместо това не спирайте да си повтаряте, че целият живот е пред вас и малките стъпки днес ще доведат до нещо голямо утре. Ако не си оставите време за почивка, това ще доведе до скованост, мускулна треска, умора, липса на мотивация и потенциални контузии. Винаги помнете, че отдихът е времето, когато мускулите се изграждат, физическите сили се възстановяват и се извършва телесна и психическа метаморфоза, след която ще сте напълно нов човек.

График

Без съмнение, всеки от нас има много задачи, задължения и ангажименти, с които трябва да се справя ежедневно. Малцина са тези, които могат да отидат да тренират, когато си пожелаят. Затова е важно да настроите тренировките си така, че да се вписват в графика ви. Задължително ги вместете в него, за да нямате извинения, в случай че ги пропуснете. Ето защо е решаващо да имате собствено време за себе си и тренировките, което да е предварително уточнено (или поне планирано) в графика ви, така че да се придържате към него.

Идеалният тренировъчен режим

Той е този, който е най-подходящ за самите вас. Няма строго фиксирани правила какво трябва да правите, за да влезете във форма, да сте по-здрави, по-енергични и издръжливи в ежедневието си и докато спортувате. Затова провеждайте тренировките си така, че да отговарят на вашите планове, намерения, желания и най-вече ниво на физическа подготовка. Създайте план, който включва всичко това: гъвкавост, баланс, сила и физическа издръжливост. Ако наблягате само на един от тези елементи, пропускате много по отношение на доброто здраве и форма.

Не забравяйте

Преценете какво е нивото на сегашното ви физическо състояние. Това може да стане, като например преброите колко лицеви опори или клякания може да направите едновременно. Или проверете гъвкавостта си, като установите колко далеч напред можете да протегнете ръце, докато седите на постелката. Измерете и индекса си на телесна маса и на негова база решете колко килограми искате да свалите. Друг вариант е да засечете колко време ви е нужно, за да извървите един километър, както и с колко се увеличава пулсът ви, докато вървите.

Наблюдавайте

Това е умение, което сме в състояние да развием за много кратко време. От съществено значение е редовно да измервате напредъка си, за да виждате къде сте били преди и къде се намирате в момента. Това не само ще ви даде мотивация и желание да продължите, но и ще покаже дали програмата ви работи, дали са нужни промени, какво и как трябва да модифицирате и докъде сте стигнали с изпълнението на своите цели.

Дневник по пилатес

Един от начините да осъществите наблюдението върху напредъка и способностите си е като си съставите дневник. Може да го направите на хартиен или дигитален носител – важното в случая е редовното му попълване. Записвайте кои упражнения/серии и колко на брой повторения сте направили. Отбележете как сте се чувствали след тренировката, колко изморени сте били, дали сте имали сила за още, кои упражнения са били трудни или лесни, с кои сте се справили добре и за кои има нужда от допълнителни усилия.

Следене на теглото

Ако целта ви е да свалите килограми, най-лесният начин да измерите напредъка си е чрез няколко прости метода. Помнете обаче, че не бива да се теглите всеки ден, тъй като процесът е бавен (включва, разбира се, и правилната диета) и постоянното обсесивно проследяване може да има вреден за мотивацията ефект. Използвайте кантара редовно, но умерено. Теглете се примерно веднъж на седмица, но всеки път в едно и също време и с приблизително едно и също количество дрехи на гърба си. Извършвайте претеглянето с изпразнен пикочен мехур и преди да сте закусили. Това ще ви даде възможно най-точни и сравними резултати.

Изпитайте себе си

Ако преди началото на своето приключение в пилатес сте установили какво е нивото ви на физическа подготовка, правете същото на редовни етапи по време на програмата си. Ако например сте преброили колко лицеви опори сте способни да направите последователно, месец след началото на тренировките направете същия тест, като запишете новия брой лицеви опори. Или пък проверете колко време ви отнема да извървите километър-два и след месец засечете дали има промяна. 

Промяната в кръвното налягане

Онези от читателите ни, които са имали високо кръвно налягане преди да се захванат с пилатес, могат да го използват като отправна точка за промените в здравословното им състояние. За целта би било чудесно да измерват редовно кръвното си налягане (нещо, което така или иначе е необходимо да се прави при страдащите от хипертония). Следете дали показателите показват тенденция към нормализиране. Не забравяйте също така да говорите с лекаря си, за да прецени има ли нужда от промяна в лекарствения ви план.


Книгата ,,Пилатес за начинаещи” ще ви разкрие как да се поддържате гъвкави, сексапилни и пълни с енергия. В нея може да научите както историята на пилатеса, така и много и различни упражнения, които да ви помогнат да запазите идеалната форма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *