Как да си направим месечен бюджет

В тази статия, ще се научим как да направим месечен бюджет, с който да живеем разумно, без поемане на излишни рискове и безразсъдно харчене на ресурсите ни.

Избиране на подходящия бюджет: „Има безброй начини, по които можете да поемете контрола над парите си, поради което е наложително да изберете такъв, който работи не само за финансовото ви състояние, но и за вашата личност. В тази стая ще разгледаме различните стилове на бюджетиране, за да ви помогнем да решите кой е подходящ за вас или към кой да преминете, за да се чувствате силни, вместо претоварени от решения.

• Кешовата диета:

„Без значение колко хора ми казват:„ Харча много повече, когато просто имам пари в портфейла си “, проучване след проучване доказа, че ще харчите повече, когато плащате с карта. Ето защо кешовата диета е идеална за всеки, който рутинно се изненадва от това колко пари е похарчил този месец. Използването на кредитна/дебитна карта намалява усилието, което трябва да направите, за да извадите парите от джоба си, да ги подадете на касиерката и да изчакате за ресто. Също така, когато използвате разплащателна карта, не виждате физически парите и губите допира до банкнотите, които сте изкарали с пот на челото. Не случайно казината използват чипове, а не истински банкноти за разплащане. Тази “диета” ти позволява да харчиш пари, само когато ги имаш в портфейла си, независимо колко имаш в банковата си сметка.

• Всяка стотинка е от значение:

Колко често си казваш: Къде по дяволите изхарчих всичките тези пари?” Ако и ти си имал сходни случки, искам да знаеш, че не си сам! Много често харчим парите си на автопилот, без да знаем къде е отишла всяка стотинка. Това се случва, защото играем играта на парите отзад-напред. Това, което трябва да се направи в такъв тип ситуации не е да се вайкаме къде са отишли парите ни, а още в началото на всяка седмица, месец да поставяме конкретна сума, която е за харчене. Можем да си заложим, че тази седмица имаме 250 лева, които да похарчим и край! По този начин няма да бъдем изненадани къде са отишли парите ни, защото вече ще знаем колко сме похарчили. Първо, този начин може да се използва като забавна игра, с която след като изхарчим парите за определения период, трябва да намерим начин да се справим. Ако трябва ще гладуваме или няма да излизаме с приятели на вечеря, или няма да пътуваме с такси до работа, но трябва да се впишем в зададения бюджет. Не е нужно да сме толкова крайни, но това е игра, с която можем да направим финансовото си пътешествие забавно. Защото, ако не ни е забавно, рано или късно ще се наложи да го правим на воля. Често след това се отказваме, заради тръпката от игра.

• Пощенски плик за всяка част от живота ни:

Този метод отнема повече време и усилия, но ако ти се играе, това ще бъде много забавен начин да си направиш бюджета за месеца.

Първо взимаш лист и химикал и разписваш в какви сфери на живота си харчиш пари.

Пример: Храна, подслон, кола, спорт, пътуване, кино, т.н.

След като разпишеш всички сфери, за всяка сфера взимаш по един пощенски плик и го надписваш с конкретната област.

След като го надпишеш, слагаш толкова пари, колкото искаш да изхарчиш този месец в тази област на живота си.

Пример: В плика със спорт, слагаш 100 лв и тези пари ще ти служат този месец да си купиш карта за фитнеса, нова тениска и шорти за тренировки + въже за скачане. Когато бюджетът от този плик се изчерпи, нямаш право да правиш повече покупки до другия месец, когато отново заредиш пари в плика.

Повтаряш този процес и за другите области на живота ти във всеки плик. Едно страхотно приложение, което можеш да използваш за създаване на месечен бюджет е mint.com.

Приложението ще ти позволи да направиш всички тези 3 метода, за които говорихме по-горе напълно дигитално. Няма да имаш нужда от пощенски пликове, листове с хартия и т.н. Всичко, което искаш ще бъде на 1 клик разстояние в телефона ти.


В книгата “141 начина да изкараш 1 000 лева за 30 дни” ще научиш още за тактики как да вкараш във възход своите финанси, как да избягваш неподходящи решения, свързани с твоите пари и как да пестиш повече и да инвестираш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *