Дж. К. Роулинг: живот не като в приказка

Джоан Роулинг е родена на 31 юли 1965 г. в Глостършър, Англия. Има по-малка сестра на име Даяна. Като дете, на Джоан ѝ се отдавали езиците, особено английският. Майка ѝ оказвала силно влияние върху нея и ѝ вдъхвала увереност и ентусиазъм да прави това, което я влече най-много, а именно да измисля истории и да ги споделя с другите. Като малка Джоан пишела книги за забавление на семейството си. Първата си книга, озаглавена „Зайче”, завършила на 6-годишна възраст.

Трагичната загуба

През 1990 г., когато Джоан е на 25 години, майка ѝ умира от множествена склероза едва на 45-годишна възраст. По този повод Роулинг споделя:

„Пишех „Хари Потър“ в момента, в който майка ми почина. Никога не успях да ѝ разкажа за „Хари Потър“. Татко ме извика в 7 часа на следващата сутрин и просто разбрах какво се беше случило още преди да проговори… Почти не минава ден, в който да не мисля за нея. Имах толкова много да ѝ разказвам.“

От 1991 до края на 1993 г. решава да живее в Португалия, където работи като учителка по английски език. Там сключва брак с португалски журналист на име Хорхе, с когото имат дъщеря, която се казва Джесика, но бракът им се разпада не след дълго.

Дълбоката депресия

Джоан и Джесика се завръщат обратно във Великобритания, където живеят заедно със сестра ѝ Даяна. Това е изключително тежък период за Роулинг. Тя страда от клинична депресия, няма собствен дом, отглежда дъщеря си сама и разчита единствено на социални помощи. Но има едно нещо, което я крепи в този тежък момент от живота ѝ и това е историята за момчето магьосник, която ѝ хрумва още през 1990-та година. Роулинг дава образ на депресията си във формата на страховитите диментори, за които дори Краля на ужасите Стивън Кинг казва, че са го уплашили.

Тежкото начало на Хари Потър

Още докато е в Поругалия, тя рамкира историята, създава героите и измисля света на децата магьосници. Когато първоначално историята на Хари Потър се появява в главата ѝ, Джоан решава, че ще напише 7 книги за него. Писането на първата книга от поредицата започва през 1995 г. и „Хари Потър и философският камък“ е издадена за първи път през 1997 г. Преди това да се случи, ръкописът ѝ е бил отхвърлен от 12 издателства преди Блумсбъри да се съгласят да я издадат. Първият издател на Роулинг ѝ предложил да не използва истинското си име за книгите си, защото смятал, че момчетата няма да искат да четат книга за момче магьосник, написана от жена. Първото издание на поредицата за Хари Потър излиза едва в 500 копия.

Обратът в историята

Американското издание Сколастик Корпорейшън купува правата на цялата поредица през 1997 г. и първата част „Хари Потър и Философският камък” става бестселър в САЩ. Всяка една от следващите книги за Хари Потър поставя рекорди за най-бързо продаваните книги в историята на Обединеното кралство. Поредицата от общо седем книги е преведена на 65 езика и се продава в целия свят.

В света на киното

През 1998 година американската кино компания Уорнър Брос закупува филмовите права върху първите два романа срещу седемцифрена сума и специална клауза – филмите за Хари Потър да са базирани на от книгите за момчето магьосник.

Да дадеш обратно

Джоан Роулинг активно се занимава с набиране на средства за нуждаещите се. В края на март 2006 г. тя организира благотворителен бал в замъка Стърлинг, Шотландия, на който са събрани приходи от 351 000 долара за болните от множествена склероза в Шотландия. През януари същата година Роулинг събира над 170 000 евро за децата без родители в Европа на благотворителна вечеря в Букурещ. В началото на януари 2006 г. тя дарява свой ръкопис на търг с цел да подпомогне организацията за „Международното разпространение на книги“, която работи за ограмотяването в по-бедните държави по света.

Резултатите

Днес Harry Potter е глобален бранд, оценяван на около 21 милиарда долара. През февруари 2004 г. списание Форбс“ оценява състоянието на Дж. К. Роулинг на 576 милиона паунда, а през 2006 г. я обявява за първата писателка-милиардерка и за втората най-богата жена от артистичните среди в света на шоу бизнеса, след Опра Уинфри. Най-забележителната културна тенденция, приписвана на Хари Потър специално в англоезичния свят, е увеличаването на грамотността сред децата. Британският министър-председател Гордън Браун, дългогодишен почитател на поредицата, казва:

„Дж. К. Роулинг направи повече за грамотността по света, отколкото което и да е друго човешко същество.“

Ето и някои нейни вдъхновяващи цитати:

„Невъзможно е да живеете и да не се провалите в нещо, освен ако не живеете толкова внимателно, че да не живеете въобще – при което всъщност ще сте се провалили по презумпция.“

„Нямаме нужда от магия, за да променим света, вече носим всичката нужна за това сила: имаме способността да си представяме по-доброто.“

„Ако някой ми поиска рецепта за щастие, стъпка едно би била да открие какво най-много обича да прави, а стъпка две ще е да намери някой, който да му плаща за това.“

„Колкото и пари да имате, Вашата ценност като човек лежи в това да откриете с какво се справяте най-добре.“

„Трябва да сме подготвени за допускането на грешки от време на време, дори за допускането им доста често. Това е просто част от процеса на учене. И четете много. Четенето наистина помага. Четете всичко, до което можете да се докопате.“

„Много хора предпочитат да не използват въображението си въобще. Те избират да останат в комфортните граници на собствения си опит, никога да не се питат как биха се чувствали, ако бяха родени други.“

„Светът е пълен с прекрасни неща, които още не сте видели. Никога не се отказвайте от възможността да ги видите.“

„Дисциплината, необходима за завършване на някакъв креативен труд, е нещото, с което можете да се гордеете.“


В книгата “30 велики жени, които промениха света” ще ти разкрием за невероятните съдби и постижения на едни от най-запомнящите се представителки на нежния пол, живяли някога на тези земя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *