Японска диета за балансиране на теглото

Не само, че японците държат абсолютен рекорд за продължителност на живота, но се считат и за една от най-слабите нации в света, защото само 3% от жителите страдат от затлъстяване. Тяхното отношение към храната играе важна роля в тази статистика. Има специална система на хранене, препоръчана от правителството, която се прилага активно в страната. Тя е разработена през 2000-та година и е известна под наименованието “Japanese Food Guide Spinning Top”.

Основни принципи на хранене при японците

Основната характеристика на тази система се състои в преобладаването на въглехидрати с малки количества мазнини. Акцентът е върху това да се опитате да намалите приема на сол, преработени продукти, сладкиши и подсладени напитки. Всички продукти са разделени на няколко групи като всяка от тях има препоръчителен брой порции на ден, а техният размер зависи от възрастта и пола на човек. В основата на тази диета се намират зърнените продукти, следвани от зеленчуците – пресни или сготвени, месото и рибните специалитети. Плодовете и млечните продукти се предлагат по 2 порции дневно.

Не е важно само какво ядете, но и как

Японците се наслаждават на всяка хапка от своята храна. Ето защо трябва да намерите оптимален ритъм на тялото и да го следвате, като се опитвате да се храните приблизително по едно и също време през деня. Диетата е фокусирана върху местни и сезонни ястия като риба. Всяко хранене трябва да бъде добре балансирано и да не съдържа продукти от няколко различни групи. Например, типичният училищен обяд в Япония се състои от ориз, риба или друго месо, супа мисо, прясно мляко и плод. Съзнателното отношение към храната се формира в начална детска възраст. Обядът не е почивка, а неразделна част от образованието. По време на хранене никой не притеснява учениците да бързат и след приключване, децата сами почистват след себе си.

Движение, движение, движение

Важно е да се придържате към умерени порции и да поддържате баланса между количеството храна и изразходваната енергия. Последното се постига чрез различни физически дейности. Съхраняването на храни за дълго време и предварителното готвене не е нещо, което се смята за здравословно в Япония. Фокусът винаги пада върху пресните продукти.

Както може да забележите, хранителната система на японците е сравнително прозрачна и разбираема. Ограничават приема на мазнини и захарни изделия и се отнасят съзнателно към всичко, което консумират. Въпреки че са елементарни, тези правила работят много ефективно. Дори са подкрепени с научни изследвания. През 2016 година, група японски учени проследяват хранителните навици на близо 80,000 японци в продължение на 15 години и установяват, че смъртността при тези, които се придържат към официалните препоръки за хранене, е с 15% по-ниска.

5-те елемента на Уашоку

Традиционната японска диета, наречена „Уашоку“ е един от ключовите фактори, допринасящи за ниския процент на затлъстяване и дълга продължителност на живота в Япония. Диетата съдържа пет основни елемента, които според много експерти-диетолози, спомагат за по-добро здраве, физическа активност и най-вече – дълголетие.

1. Баланс

Концепцията за баланс е важна по време на хранене. Селекция от ястия от различните групи храни се приготвят по различни начини. Оризът и мисо супата са в основата на японското ястие с риба, соя и водорасли, които присъстват в менюто. Храната е елементарна по характер и вкусна, а повечето японски ястия са приготвени грижовно и подправени с леки сосове.

2. Начин на хранене

Ястията се консумират по общ ред с помощта на клечки. Този начин на хранене всъщност насърчава хората да се хранят бавно и да оценят вкуса и външния вид на блюдата. В Япония има поговорка “Хара хачи бу”, което означава да ядете, докато се наситите на 80%. Приемането на храна, следвайки този принцип избягва преяждането и чувството за пресищане, тъй като отнема време храната да стигне до стомаха и предупреди мозъка, че е пълен на 100%.

3. Зелен чай

Съществуват многобройни ползи за здравето, свързани с консумацията на зелен чай, включително факта, че съдържа високи количества антиоксиданти. Всеки, който е посещавал Япония, е оставал поне леко изненадан от невероятно богатия избор на охладен бутилиран зелен чай в техните автомати в сравнение с други безалкохолни напитки. Японците масово предпочитат да пият органична “Матча”, която е прахообразен зелен чай, традиционно използван в японските церемонии.

4. Закуска

Закуската е едно от най-важните ястия за деня в Япония. Японците често консумират ориз и мисо супа за закуска заедно с остатъците от вечерята. Започването на деня с обилно хранене за закуска стартира тялото и предотвратява глад и непланирани закуски преди обяд. Например мисо супа в комбинация с поширано яйце, гарнирано с традиционните седем японски подправки дават чудесен старт на деня.

5. Десерти

Плодовете често се ядат като десерт в края на храненето или се включват като част от японски обяд “Бенто”. Традиционни десерти се приготвят от ориз и боб и са подходящи да се приемат и по специални поводи заедно със зелен чай. Западните десерти се считат за специална наслада и размерите на порциите са много по-малки.

Доказателствата

Изследване, проведено в началото на 2014 година доказва, че японците са най-малко затлъстялата и същевременно затлъстяваща нация, най-дълголетната, и най-здравата като устойчивост на болести. Друго проучване на „Бритиш Медикъл Джърнъл“ посочва, че хората, които се придържат към диетичните препоръки, близки до традиционното хранене на японците, са с по-малък риск от ранна смърт, сърдечно-съдови заболявания или инсулт.


В книгата “Защо японците живеят 100 години” ще придобиеш знания за техники за здраве и балансиран начин на живот от страната на изгряващото слънце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *