Гама ли си? 9-те характерни черти на гама-мъжа?

Кой е гама-мъжът?

Според социално-сексуалната йерархия мъжете гама са интелектуални, силно романтични, идеологически мотивирани мъже, които заемат по-ниска позиция в йерархията на социалното господство – въпреки че желаят да бъдат лидери и завиждат на ранга и привилегиите, които са естествени за алфите и бетите.

Архетипите на мъжа гама могат да бъдат забелязани в героя на „Марвъл“ Брус Банър. И Едуард Нортън, и Марк Ръфало изпълняват ролята перфектно. Ако не разпознавате името, може би Хълк ви звучи по-познато?

Къде е мястото на гама-мъжа в социално-сексуалната йерархия?

Мъжете гама обикновено са с по-нисък статус. Те не са склонни да постигат много „победи“ с дамите, така че имат горчиво или отрицателно отношение към жените, които ги презират, и към мъжете, които все пак успяват да бъдат с тези жени. Всъщност много гами се смятат за алфа-мъже благодарение на така наречената „черта на тайната кралска заблуда“. Гамите имат възвишени илюзии за собственото си величие и (погрешно) смятат, че заслужават най-високото място в йерархията.

Те отхвърлят схващането, че ниският им статус се дължи на негативните им поведенчески черти. Вместо това те избират да вярват, че останалите в йерархията грешат и че те (гамата) трябва да ръководят. Освен това те са склонни да се „представят“ за хора с по-висок статус, отколкото са.

Но мъжките гами не са напълно изхвърлени от йерархията. Те са склонни да бъдат полезни заради високоразвитите си области на познание. Любезни и съпричастни, те са добри приятели и колеги. Освен това умеят да решават проблеми. Мъжете гама са високоинтелигентни и често стават експерти в избрания от тях интерес или предмет.

Човекът, който знае всичко за определена видеоигра, заваряване, биология или шахмат – той може да е мъж от типа гама. Всъщност, ако срещнете някакъв „експерт на ниво ботаник“, който не изглежда успешен сред жените или особено уважаван сред другите мъже, вероятността да е гама мъж, е много голяма. Те са склонни да бъдат прекалено обсебващи по отношение на хобитата си и темите, които ги интересуват – и обикновено са отличници в тях.

Има ли предимства на това да сте гама-мъж?

Едно от предимствата на гамите е по-високото от средното ниво на интелигентност.

Всъщност някои от най-интелигентните гами дори надминават алфа-мъжете, когато става въпрос за овладяване на определено умение, занаят или знания. Ако се прилага правилно, гамата може да използва интелигентността си, за да се изкачи доста ефективно в йерархията на социалното господство.

Недостатъците на гама-мъжа

Най-големият недостатък на мъжа от типа гама се крие в предизвикателствата, с които се сблъскват на романтичния пазар. Макар че склонността им към свръхромантизиране и поставяне на жените на пиедестал може да изглежда сладка в контекста на романтична комедия, тя всъщност не помага на гамата да се свързва с истински жени в реалния свят. Всъщност е точно обратното. Жените смятат, че това е странно поведение, и отбягват гамите с такива грандиозни романтични идеологии.

Вторият най-голям недостатък на архетип гама е фактът, че той има много малък статус или власт в йерархията. Това може да бъде разочароващо за гамата, която вярва, че трябва да командва поради интелигентността си, по-висока от средната.

Потенциалът за растеж на гама-мъжа

Основният проблем на архетипа на гамата е, че собствените им самоналожени заблуди за величие им пречат да се подобрят. Всъщност много мъже, които попадат в този архетип, са прекалено горди и упорити, за да усвояват неща като свалки и други подобни. Изглежда, че те вярват, че жените трябва да ги обичат точно такива, каквито са – което се връща към тази нагласа за право на собственост. Всъщност това е доста иронично, но в крайна сметка отказът на гамата да признае своя статус и причините, поради които съществува в долния край на йерархията, са точно факторите, които обикновено му пречат да се издигне нагоре.

Да, очевидно е възможно гамите да престанат да бъдат гами. Те просто трябва трайно да променят своите поведенчески модели. Но това е значително по-трудно, отколкото изглежда, както знае всеки, който някога се е опитвал да отслабне, да спре да пуши или да започне да тренира.

Как да промените живота си, ако сте гама?

От само себе си се разбира, че това описание на гамата съдържа повече лошо, отколкото добро. Но не се заблуждавайте. В архетипа на мъжа гама има голям потенциал. Добрата новина е, че мъжете не са ограничени само до един архетип в живота си. Могат да бъдат алфа в своите хоби групи, делта в работата и гама сред приятелите си през уикендите. Ето и някои стъпки, които можете да предприемете, за да излезете от „гама“ нагласата още днес:

  • Престанете да избягвате конфликти;
  • Започнете да поемате рискове;
  • Започнете да се вглеждате в себе си – и да подобрявате областите от живота си, които не са такива, каквито ги искате.

С книгата ,,6-те типа мъже” ще научите за тайния код на мъжката енергия, какъв тип сте вие, както и тези, около вас, и още много интересни неща по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *