Галилео Галилей

Галилео Галилей е италиански физик, астроном, астролог и философ, считан заедно с Френсис Бейкън за основоположник на съвременния научен метод. Сред неговите постижения са подобрения на телескопа, свързаните с тях астрономически наблюдения, и публичната защита на хелиоцентричната система. Той е определян като „баща на съвременната наблюдателна астрономия“, „баща на съвременната физика“, „баща на науката“ и „баща на съвременната наука“. Работата на Галилей се смята за рязко скъсване с традициите, доминиращи в Европа и ислямския свят от времето на Аристотел. Освен това неговият конфликт с Римокатолическата църква е сочен като един от първите значими примери на конфликта между религиозния авторитет и свободата на мисълта в Западния свят. 

Подобреният телескоп, изброен от Галилей, му позволява да наблюдава и описва луните на Юпитер, пръстените на Сатурн, фазите на Венера, слънчевите петна и грапавата лунна повърхност. Неговият усет към самореклама му печели могъщи приятели сред управляващия елит на Италия и врагове сред лидерите на Католическата църква. Застъпничеството на Галилей за хелиоцентрична вселена го изправя пред религиозните власти през 1616 г. и отново през 1633 г., когато е поставен под домашен арест до края на живота си. 

Ранният живот, образованието и експериментите на Галилей 

Галилео Галилей е роден в Пиза през 1564 г., първото от шестте деца на Винченцо Галилей, музикант и учен. През 1581 г. той постъпва в университета в Пиза на 16-годишна възраст, за да учи медицина, но скоро се отказва, защото е привлечен от математиката. Той напуска, без да завърши образованието си. През 1583 г. прави първото си важно откритие, описвайки правилата, които управляват движението на махалата. 

От 1589 до 1610 г. Галилей е отговорен математик в университетите в Пиза, а след това и в Падуа. През тези години той извършва експериментите с падащи тела, които се смятат за най-значимия му принос в света на физиката. 

Галилей, телескопите и съдът на Медичи 

През 1609 г. Галилей построява първия си телескоп, подобрявайки холандския дизайн. С него той открива четири нови „звезди“, обикалящи около Юпитер – четирите най-големи спътника на планетата. Последва публикуването на кратък трактат, очертаващ неговите открития, „Сидерий Нунций“ („Звездният пратеник“), който съдържа още наблюдения за повърхността на Луната и описания на множество нови звезди в Млечния път. В опит да спечели благоволението на могъщия велик херцог на Тоскана, Козимо II Медичи, той предлага луните на Юпитер да бъдат наречени “Звездите на Медичи“. 

„Звездният пратеник“ прави Галилей знаменитост в Италия. Козимо II го назначава за математик и философ на Медичите, предлагайки му платформа за прокламиране на своите теории и осмиване на опонентите му. 

Процесът срещу Галилео Галилей 

Хелиоцентричната теория на Коперник за начина, по който работи Вселената, оспорва широко разпространеното вярване, поддържано от астронома Птолемей през втори век, което поставя Земята в центъра на Слънчевата система. През 1616 г. Католическата църква обявява теорията на Коперник за еретична, тъй като се смята, че противоречи на някои библейски стихове. Галилей получава разрешение от Църквата да продължи да разследва идеите на Коперник, стига да не ги поддържа или защитава. През 1632 г. той публикува „Диалог на двете основни системи на света“ и въпреки че е представен като дискусия между приятели за идеите на Птолемей и Коперник, книгата се разглежда като подкрепяща коперниканския модел на Вселената. В резултат на това следващата година на Галилей е наредено да бъде съден пред инквизицията в Рим. След като е признат за виновен в ерес, Галилей е принуден да се покае публично и осъден на доживотен затвор. 

Живот под домашен арест 

Въпреки че Галилео е осъден до живот, присъдата му скоро е променена с домашен арест. Той изживява последните си години във Villa Il Gioiello („Бижуто“), неговият дом в град Арчетри, близо до Флоренция. Той умира на 8 януари 1642 г. на 77-годишна възраст. 

С какво ще запомним Галилей? 

Законите за движение на Галилей, направени от неговите измервания, според които всички тела се ускоряват с еднаква скорост, независимо от тяхната маса или размер, проправят пътя за кодификацията на класическата механика от Исак Нютон. Хелиоцентризмът на Галилей (с модификации от Кеплер) скоро става приет научен факт. Неговите изобретения, от компаси и везни до подобрени телескопи и микроскопи, революционизират астрономията и биологията. Галилей открива кратери и планини на Луната, фазите на Венера, луните на Юпитер и звездите на Млечния път. Склонността му към обмислени и изобретателни експерименти тласка научния метод към неговата съвременна форма. 

В конфликта си с Църквата Галилей също до голяма степен е оправдан. Мислители на Просветители като Волтер използват разкази за неговия процес (често в опростена и преувеличена форма), за да представят Галилей като мъченик за обективността. Последните научни изследвания предполагат, че действителният процес и наказанието на Галилей са били колкото въпрос на придворни интриги и философски подробности, така и на присъщо напрежение между религията и науката. 

През 1744 г. „Диалогът“ на Галилей е премахнат от списъка на забранените книги на Църквата, а през 20-ти век папите Пий XII и Йоан Павел II правят официални изявления на съжаление за това как Църквата се е отнасяла към Галилей. 

Ще го запомним с думите: 

“На света няма по-голяма ненавист от ненавистта на невежия към знанието.” 

“Не можеш да научиш никого на нищо, а можеш само да му помогнеш да го открие за себе си.” 

“Нищо велико на този свят не е извършено без страст.” 

“Предпочитам да открия една истина, дори и в незначителните неща, отколкото дълго да обсъждам най-големите въпроси, недостигайки до никаква истина.” 

“Всички истини са лесни за разбиране, след като бъдат открити; смисълът е да ги откриете.” 

“Водата, която пипаш в реката, е последната, която е дошла и в същото време е първата, която идва. Така е и със сегашния миг.”


  • Какво ги е накарало да стигнат до върха
  • Историите им от дъното до върха
  • Какво ги е направило толкова успешни
  • Успешните навици, които са използвали
  • Мъдрсотите им за живота
  • Враговете им по пътя
  • Истинската им същност зад славата и успеха

Прочети историите в книгата ,,30 велики мъже, които промениха света”, които ще ти помогнат да достигнеш до върха!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *