Ежедневието на една столетница от Япония

Остров Окинава е едно от петте места в света, определени като „Сини Зони“, представляващи различни райони, където населението е с по-голяма продължителност на живот, в сравнение с всички останали в глобален мащаб. Световната здравна организация твърди,  на базата на множество проучвания, че жителите на Окинава живеят най-много.

Търсенето на „еликсир на младостта” обхваща векове и континенти, но наскоро беше направено революционно откритие на японските острови, намиращи се в Източнокитайско море. Там не само живеят голям  брой от най-възрастните жители на Земята, но и повечето от тях са в изключително добро здраве.

В тази насока, екип на „Нешънъл Географик“ заснема ексклузивно интервю с една столетница от Окинава – Уши Окушима, която разказва своята история, с надеждата да достигне до по-широката публика, и най-вече до младото поколение в Япония, което да продължи традициите на здравословен и пълноценен начин на живот.

Уши Окушима

Уши Окушима, столетница доживяла пълноценно до 109 годишна възраст, е родена на 7-ми Август 1901 година в Огими, Окинава. Кокетно селце с 3,000 души население, известно с бавното си темпо на живот, красиви пейзажи с изглед към океана, домашни зеленчукови градини и жители, които се усмихват, смеят и шегуват непрекъснато. Както може да се предположи, тя е преживяла доста трудни и бурни времена, включващи две Световни войни. Въпреки това до края на живота си е имала бодър и жизнен вид, физически активна с много добър слух и изключително подвижна. Нейната тайна се крие основно в режима, който спазва още от детството си, и който я поддържа в отлична физическа форма, а най-ценното за нея е, че я прави щастлива.

Сутрешни ритуали

Всяка сутрин Окушима-сан става призори около 6.00 часа и започва с молитва към нейните прадеди, което е древна японска традиция от векове. След нея, идва закуска от супа тофу-мисо и зелен чай. Когато приключи, излиза на разходка по плажа, която продължава около два часа.

Въпреки, че се е трудила дълги смени на оризовите полета до 100-годишна възраст, Окушима-сан отказва да се пенсионира изцяло и започва по-лека работа, като пакетира плодове в супермаркет. И това също не ѝ пречи всяка сутрин след разходка да отделя по няколко часа в градината си, а когато времето навън не го позволява, да прави упражнения вкъщи за поддържане на физическата си форма. Мнозина смятат, че фитнесът и здравословното хранене са сложни неща, но животът на Окушима-сан ни показва колко лесно постижими всъщност са те.

Ценно време със семейството

Най-скъпото за нея е било семейството ѝ, което включва 13 внука и 22 правнука. Интересното е, че тя прекарва повечето си време с тях, дори докато работи и успява да се грижи за всички потребности на близките ѝ. За тях е било традиция да обядват всеки ден заедно, като храната винаги е разнообразна; горчив пъпеш, тофу, водорасли, зърнени храни и чай, а порциите много малки; у местното население съществува израза: „Хара Хатчи Бу“, което значи „да ядеш, докато се наситиш на 80%“, тоест да не преяждаме, а останем леко гладни.

Следобедна почивка

След като привърши с обяда, Окушима-сан се оттегля за кратка едночасова дрямка, която е част от нейния дневен режим. Като следобедно занимание си уговаря среща с нейния Моай. Думата „Моай“ буквално означава „среща с обща цел“. Това са група от близки приятели, които се срещат всеки ден за да обсъждат и споделят своите социални, финансови и лични нужди, и разбира се, да пият саке, разказват клюки и забавни истории. Тези социални събирания имат терапевтичен ефект и поддържат Окушима-сан и приятели ѝ винаги щастливи, необременени от ежедневните проблеми. Както е известно, стресът е причинител на повечето заболявания, включително и стареенето на организма.

Вечерно спокойствие

След края на един пълноценен ден, прекаран сред природата с близките си и със своя Моай, Окушима-сан сяда на вечеря, състояща се предимно от зеленчуци и саке от див пелин. Около 30 минути след храненето се оттегля в леглото за почивка, като японците смятат, че пълноценният сън е най-важното за цялостното възстановяване на тялото. До края на живота си, тя спазва правилото: „Ядеш, за да се поддържаш, а не за да си угаждаш“, споделя жената.

Отдалечаване от традициите

Много хора от старото поколение все още живеят като Окушима-сан, но младите все повече се отдалечават от старите традиции и начин на хранене, стремящи се към „живот на удобствата“. Окушима-сан и нейната история демонстрират точно обратното – тя е работила тежък физически труд, за да може да изхранва семейството си, но препятствията, които е трябвало да преодолее са оформили нейната личност и характер – да бъде винаги силна, каквото и да се случи. Казано по-просто, била е доволна от това, което има, въпреки всички неудобства и предизвикателства, успявала е да не обръща внимание на миналото и се е съсредоточила върху настоящето, докато модерното общество се стреми главно към „удобствата“.

Ние всички можем да научим нещо наистина ценно и поучително от нашите предци.


В книгата “Защо японците живеят 100 години” ще придобиеш знания за техники за здраве и балансиран начин на живот от страната на изгряващото слънце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *