10 лечебни свойства на гъбите

Гъбите често биват наричани „функционална храна“, т.е. храна, която има потенциално положително въздействие извън обикновеното хранене. От древността насам те са били приемани, както като храна за здраве и дълголетие, така и като лекарство. 

Също като отровните животни и насекоми, които изпускат токсини при самозащита, и гъбите правят същото, за да се предпазят от изяждане или завладяване от други форми на живот. Много от съединенията, които те произвеждат за целта, не са вредни за хората, а напротив – действат като естествени антибиотици при консумацията им. Гъбите притежават същата широка гама от витамини и минерали, които си набавяме и от плодовете и зеленчуците.

Хранителни стойности и здравословни ползи

От хранителна гледна точка гъбите предлагат изобилие от аминокиселини – градивните елементи на протеина, необходими за доброто умствено здраве, мускулното развитие, имунния тонус и репликацията на ДНК. Те са богати на хитин, други уникални полизахариди и на уникални антиоксиданти и фибри. Антиоксидантните им съединения защитават ДНК, подпомагат сърдечно-съдовата функция и съдействат за дълголетието.

1.Аминокиселини

Както казахме, гъбите са богати на аминокиселини, които съставят протеините – основния градивен материал на човешкия организъм, отговорен за много повече от мускулната маса и протичането на оптималния метаболизъм. Протеинът е необходим за образуването на ензими, той защитава имунната ни система, участва в образуването на колаген, помага за изчиства- нето на черния дроб и образуването на кръв. Лечебните гъби например изобилстват от незаменими аминокиселини, по-специално аланин, аспарагинова киселина и глутаминова киселина.

2.Фибри

Фибрите са от ключово значение за здравословните нива на холестерола, детоксикацията и чревния баланс. Гъбите са уникални по съдържанието си на фибри, тъй като гъбната стена е изградена от хитин. Това полизахаридно съединение действа именно като неразтворими фибри и подпомага здравето на червата, подобрява микробното разнообразие и осигурява

добри кръвни маркери, като включително може да намали риска от рак на дебелото черво и други заболявания. Гъбите съдържат както разтворими, така и неразтворими фибри. Ето защо те са чудесно допълнение към здравословната диета, като освен всичко друго, ни карат да се чувстваме по-сити за по-дълго време и така подпомагат поддържането на балансирано тегло.

3.Селен

Гъбите са вторият най-добър хранителен източник на селен след бразилските орехи. Селенът е мощен антиоксидант, който предотвратява увреждането на тъканите и клетките и засилва имунната система. Освен това той укрепва косата, ноктите, зъбите и костите. Селенът е и ключов минерал за здравето на щитовидната жлеза, добрия метаболизъм и производството на глутатион. Той също действа като антиоксидант.

4.Антиоксиданти

Свободните радикали причиняват увреждане на ДНК клетките в нашето тяло. Те се образуват от редица фактори, като токсините, UV слънчевата светлина, възпаленията, замърсяването на въздуха и тютюнопушенето. Гъбите съдържат антиоксидантни съединения, които издирват свободните радикали и ги премахват от телата ни. Това намалява нивото на оксидативния стрес и щетите нанесени на нашите клетки и ДНК. По-специално гъбите съдържат огромни количества антиоксиданти глутатион и ерготионеин.

5.Бета-глюкан

Всички гъби съдържат големи количества бета-глюкан. Този природен полизахарид стимулира имунната система и може да предложи редица други ползи за здравето, включително при алергии, астма, синдром на хроничната умора и др.

6.Полизахариди

Гъбите са богати на широка гама от полизахариди – дълги и сложни вериги от молекули, свързани помежду си. Различните полизахари- ди имат разнообразни ползи, а тези които се намират в гъбите, предлагат широк спектър от свойства, включително противоракови, противодиабетни и антибиотични.

7.Витамин B

Широката гама витамини от групата В в гъбите съдействат за образуването на червени кръвни клетки. Те помагат и на тялото да абсорбира по-добре енергията от други храни. В-витамините са важни за здравето на мозъка, а на бременните жени се препоръчва да приемат фолиева киселина, която се съдържа и в гъбите.

8.Витамин D

Интересно е, че гъбите увеличават концентрацията си на витамин D, когато са изложени на слънчева светлина – също като при хората. Всъщност те са единственият естествен растителен източник на този важен витамин. Например 50 г от гъбите майтаке набавят де- ветдесет и четири процента от необходимата на човека дневна доза от него, а гъбите шийтаке – дванадесет процента.

9.Холин

Гъбите съдържат важното хранително вещество холин. То се среща във високи концентрации и в яйцата, мидите, черния дроб и други. Този елемент е важен за способността на мозъка да учи и помни, той подсигурява добрия сън и работата на мускулите.

10.Енергия

Гъбите съдържат съединения, които засилват способността на кръвните клетки да пренасят и увеличават производството на енергия в мускулите. Те възпрепятстват натрупването на млечна киселина и спомагат за по-бързото ѝ изчистване от организма. Гъбите улесняват и по-бързото възстановяване след тренировка.


Кои са лечебните свойства на гъбите? Каква е историята им и как можем да си ги отгледаме вкъщи? Книгата ,,Тайният свят на гъбите” ни помага да научим всичко важно и интересно за различните сортове гъби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *