4-те основни принципа на Уорън Бъфет за успеха

Кой е Уорън Бъфет?

Известен като Оракула на Омаха, Уорън Бъфет е инвестиционен гуру и един от най-богатите и уважавани бизнесмени в света.

Още от ранна възраст Бъфет демонстрира отлични бизнес умения. През 1956 година той създава Buffett Partnership Ltd., а през 1965 година поема контрола над Berkshire Hathaway. Работейки усилено за разрастването на този конгломерат с участие в медиите, застрахователната дейност, енергетиката и хранително-вкусовата промишленост, Бъфет се превръща в един от най-богатите хора и щедри филантропи в света.

Четири правила, които прилага във всекидневието си Бъфет, за да живее един пълноценен живот вече над деветдесет години:

1. Намерете работа, която ви носи радост

„В света на бизнеса хората, които са най-успешни, са тези, които правят това, което обичат“, категоричен е Бъфет.

Повечето от нас приемат за даденост сигурността на работното място, дори и да мразят работата си и да искат да правят нещо друго – нещо, което всъщност предпочитат и обичат.

Според Бъфет трябва да си дадем сметка какво би ни накарало да се гордеем, когато се замислим върху кариерата си в края на пътя. „Лично аз най-накрая стигнах до етап в живота си, в който не е нужно да поглеждам назад със съжаление. Правя това, което обичам да правя, защото идва от сърцето.“

Правенето на това, което обичаме, е основен залог за нашето щастие и успех като лич- ности. Някои го наричат страст, други – цел. Който и термин да предпочитате, той означава точно това, което не можете да не правите. Когато откриете кое е за вас, то ще е нещото, което ви кара да „блестите“.

2. Грижете се за себе си

„Имате само един ум и едно тяло. И те трябва да ви служат цял живот“, казва Бъфет. „Но ако не се погрижите за този ум и това тяло, те ще бъдат развалини четиридесет години по-късно.“ С други думи, това, което правим в момента – днес, – определя начина, по който умът и тялото ви ще работят за вас в бъдеще.

Грижата за тялото и ума е сериозна работа, която не бива да подценяваме. За да извлечем ползи от съвета на Бъфет, трябва да развием и включим полезни навици и практики за подхранване на ума и тялото в ежедневния си график – неща като медитация и повече отдих, игри и сън.

Милиардерът споделя, че прекарва минимум седем часа на седмица в игра на бридж. Това му позволява да прочисти мисълта си и да бъде по-концентриран, когато трябва да работи.

3. Инвестирайте в правилните взаимоотношения

Веднъж Бъфет помолил група студенти от Университета на Флорида да помислят за ня- кой съученик, който, според тях, има заложби за голям успех в дългосрочен план, така че те да получават 10 на сто от приходите му до края на живота си.

„Предполагам бихте избрали този, на ко- гото вярвате най-много, който има лидерски умения, който е в състояние да накара други хора да следват интересите си“, казал Бъфет. „Това би бил човек, който е щедър, честен и отдава заслуженото на другите за идеите им.“

С този пример Бъфет искал да покаже на студентите, че най-добрите инвестиции са във връзките с други хора, способни да предизвикат истинска промяна в живота на останалите.

Можем да инвестираме в компании, в имоти или други активи, но в края на краищата трябва да помним, че всички те се управляват от кадърни хора, посветили живота си на това да бъдат сами по себе си промяната, от която се нуждае света.

4. Правилото на безусловната любов

Уорън Бъфет признава, че баща му го е научил на един от най-големите уроци, които да предаде на следващото поколение – правилото

на безусловната любов. Това е любовта, благодарение на която децата могат да се превърнат в превъзходни човешки същества – а това ще доведе до страхотни резултати в живота им.

В биографията на Уорън Бъфет „Снежната топка: Уорън Бъфет и бизнесът на живота“ той твърди, че най-високата мяра и най-добрият тест за успех в живота се свеждат до любовта.

„Проблемът с любовта е, че не можете да я купите“, казва Бъфет и добавя, че „единственият начин да получите любов е сам да бъдете обичащ. Бихте искали да вярвате, че можете да напишете чек за милион долара. Но това не работи по този начин. Колкото повече любов дарявате, толкова повече получавате.“

Това е безусловната любов и бихте имали отлична възвръщаемост през целия си живот, ако я дарявате на близките си.


Кой е Уорън Бъфет? Как е успял да стартира бизнеса си? Кои са принципите, които го правят богат? Ще разберете тези и още много интересни нещо за него от книгата ,,Уорън БъфетПринципите на парите и успеха“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *