4 ефективни начина да се справите с целулита

Въпреки липсата на точни епидемиологични данни, според повечето изследвания целулитът засяга 80-90% дамите, преминали пубертетна възраст. Поради широката си разпространеност при жените, целулитът се възприема по-скоро като вторична характеристика на пола, отколкото като вид заболяване, и си остава един от основните естетични притеснения за женската половина на човечеството.

Тренировката не е само за да помогне в борбата с целулита, но и да ускорява метаболизма ви и по този начин да направи тялото по-здраво. Защо това е важно? Освен че ускорява отстраняването на излишната течност и токсини, по този начин намалява видимостта на целулита. Бъдете упорити! За много жени целулитът става още по-видим след началото на упражненията, но не позволявайте това да ви обезкуражава и разсейва от постигането на целта си! Понеже мускулите започват да се развиват и стягат отново след дълго време покой, те показват само онова, което е било скрито до момента. При правилна грижа за тялото и продължителни упражнения, количеството на целулит рано или късно ще намалее.

Какво може да бъде наистина ефективно „движение“ срещу целулит?

Изберете такъв вид упражнения, които не само ще имат добър ефект върху тялото, но и върху кожата ви. Затова перфектният избор са различните аеробни движения, които доставят повече кислород на мускулите и по този начин ускоряват метаболизма.

1.Плуване – укрепва цялото тяло. Освен това, докато плуваме водата има масажиращ ефект върху тези части от тялото, където искаме да се отървем от целулита. За разлика от други интензивни видове движения, плуването не натоварва ставите.

2.Разходка – изключително полезно, не само в борбата срещу целулита. Препоръчват се и за тези, които страдат от остеопороза или сърдечни проблеми. За начинаещи ходенето е идеал- ният избор, тъй като не е толкова интензивно колкото бягането, но има положителен ефект върху мускулите на гърба, корема, ръцете и врата. Старайте се да правите по 45 минути разходка на ден. Правете леки завои, докато ходите, за да увеличите количеството изгорени калории.

3.Бягане – за да можете да стимулирате метаболизма си и да изгаряте мазнини, не е нужно да се измъчвате, като бягате с бързо темпо, защото това само може да ви откаже по-скоро, отколкото си мислите. По-добре е да се стремите да поддържате умерено темпо и да бягате толкова, колкото да се чувствате добре. Това може да увеличи количеството изгорени калории и по- добри кръвообращението ви.

4.Загрявка – неразделна част от вашата тренировка. Загряването подготвя тялото ви за упражнения и ви предпазва от нараняване на мускулите, които не са достатъчно подготвени за предназначеното физическо натоварване, а това може да ви обезкуражи да спортувате на следващия ден.

По-голямата част от тренировъчната програма трябва да бъде насочена към бягане, плуване или ходене. Но всички искаме критичните части да бъдат по-стегнати в допълнение към по-тънката форма. Нямате нужда от специални, нови упражнения, за да укрепите корема, краката или задните части. Правете упражненията за укрепване по различен начин след всяка аеробна тренировка. Извършвайте няколко серии повторения от тях всеки път. Започнете три пъти с 15 повторения и направете почивка между тях. Ако смятате, че можете да се справите с повече, увеличете броя на повторенията. 

За да укрепите долната част на корема, легнете по гръб, разтворете краката си, след което ги вдигнете от пода и ги спуснете така, че краката ви никога да не докосват земята. Дръжте мускулите си под напрежение през цялото време! Един лесен начин за укрепване на краката и седалището е изкачване на стълби.

Друго ефективно упражнение за укрепване на долните крайници е да легнете по гръб и да се подпрете на лактите. Свийте единия крак, а другият изпънете. Повдигнете изпънатия крак от пода.

Перфектно упражнение за укрепване на седалището: застанете изправен, сгънете единия крак далеч пред другия под ъгъл от 90 градуса, след което се избутайте обратно в първоначалното си положение, изправено, като извършвате многократни повторения на двата крака. Ако искате по-силно и стегнато седалище, опитайте да се изкачите по стълби, но този път преминете през няколко стъпала наведнъж. 


Книгата ,,30 основни практики и упражнения за премахване на целулита” ще ви помогне да научите различни упражнения, с които не само да премахнете целулита, но и да имате повече енергия през деня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *