Осигуряването на живителна храна е от съществено значение, ако желаете да допринесете към своята йога практика. Според йога, храната, която приемаме в тялото си, влияе не само на физическото ни състояние, но и на нашите мисли и чувства.
Йога разделя храната на три основни вида на база на нейния ефект върху човешкото тяло и съзнание – Сатва, Раджас и Тамас. Сатвичната храна (означава „чиста храна“) пречиства тялото и успокоява ума, внася енергия, подобрява настроението и зарежда с ентусиазъм. Раджастичната храна оживлява тялото и ума, дава стимул за действие, но в прекомерни количества може да предизвика безпокойство, гняв и дори безсъние. Тамастичната храна ни кара да се чувстваме изморени, тя притъпява ума, води до инертност и дезориентация.
1.Сатвичен начин на хранене
Основата на този вид хранене е чистата храна. Тя включва натурални, естествени, органични, чисти и пресни продукти, които са отгледани в условия, които не вредят на природата, и са узрели на слънце. Тези храни се консумират предимно сурови или сварени, с отношение на преданост и благодарност към Майката Земя, която ги е родила.
Умереното количество храна е много важно, тъй като дори Сатвичната храна в прекомерни количества може да има неблагоприятен ефект върху организма. Затова не бива да се прекалява с обема храна, която приемаме.
2.Сатвични храни
Зеле, карфиол, аспержи, червено цвекло, брюкселско зеле, цикория, алабаш, маруля, спанак, моркови, пащърнак, броколи, целина, краставици, ряпа, тиквички, картофи, тиква, артишок, рукола. Ориз, бобови кълнове, черен, зелен, шарен боб, боб Мунг, ечемик, соя, просо, овес, пшеница, елда.
Бадеми, кедрови ядки, сусам, кашу, макадамия, орехи, слънчогледови семена. Ябълки, кайсии, банани, къпини, смокини, пъпеш, диня, грейпфрут, грозде, ананас, сливи, нар, малини, ягоди, кокос, червени боровинки, манго, череши, вишни, портокали, папая, праскови, мандарини, подправки като куркума и др.
Прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, кленов сироп, ядково мляко, прясно мляко в ограничени количества, гхий, домашно кисело мляко.
3.Раджастичен начин на хранене
Раджастичната храна дава на тялото допълнителната стимулация, от която то се нуждае понякога. Важно е този вид храна да се приема умерено и в ограничени количества, тъй като когато с нея се прекали, тя генерира гняв, алчност и егоизъм. Докато в минимални количества тя подпомага креативната енергия.
Раджастичното хранене включва храни, които са пикантни, горещи, горчиви, кисели и газообразни. Съществува раджастично схващане относно съня, което гласи, че сън по-дълъг от 8 часа има раджастично действие.
4.Раджастични храни
Кафе, черен чай, сол, заквасена сметана, захар, захарна тръстика, лук, чесън, консервирани храни, ферментирали храни, сирене, люти храни, яйца, малцов сироп, манго, меласа, маслини, фъстъчено масло, фъстъци, чушки, кисели краставички, шамфъстък, ревен, оризов сироп, домати, патладжан, оцет, лимон.
5.Тамастичен начин на хранене
Тамастичните храни не захранват нито тялото, нито ума ни. Те имат свойството да тласкат към инерция, летаргия, мързел, страдание, депресия, да забавят и замъгляват мозъчната функция. Под тяхно влияние умът се изпълва с песимизъм и негативни емоции като гняв и алчност.
Тамастични са храните, които са преработени, консервирани, ферментирали, замразени, съдържащи изкуствени оцветители и аромати, пържени храни или претоплени храни. Такава храна се предлага във всички заведения за бързо хранене. Кара тялото да чувства тежест, а умът е замъглен, тъй като изисква големи количества енергия и време за храносмилане.
6.Тамастични храни
Алкохол, животинско месо (говеждо, пилешко, риба, дивеч, козе, агнешко, свинско, заешко, морски дарове и ракообразни), замразени и консервирани храни, маргарин, храни предназначени за микровълнови фурни, консерванти, подсладители, оцветители, гъби.
Човешката природата е основно творческа и за да поддържаме добро здравословно състояние, трябва да даваме на тялото си главно свежи, цели и истински храни. Такива са плодовете и зеленчуците, зърнените храни и бобовите култури, ядките и семената, някои натурални млечни продукти, студенопресованите масла и естествените подсладители.
Позите в книгата “Наръчник по Йога с 30 основни асани за балансиран живот” са особено полезни за разтягане на всички мускулни групи, раздвижване на ставите и подобряване на гъвкавостта на цялото тяло. Към всяка поза подходете със свое собствено темпо. Фокусирайте се върху това как усещате позата.