Уорън Бъфет за изкарването на пари

 „Ако не намерите начин да печелите пари, докато спите, ще работите до смъртта си“, казва Уорън Бъфет.

Няма как някой да се нареди сред най-богатите хора в света, без да знае нещо, което останалите от нас не знаят. Бъфет несъмнено е гений, що се отнася до бизнеса, но мъдростта му не се ограничава единствено до правенето на добри инвестиции и осъществяването на удари. Всъщност неговите съвети са насочени и могат да бъдат полезни за всекиго.

1. Вземете решението, че ще бъдете богати

За да станете богати, трябва да вярвате, че ще бъдете такива един ден.

 „Винаги съм знаел, че ще бъда богат. Никога не съм се съмнявал нито за минута“, твърди Бъфет. „

За да добивате оптимални резултати, е нужно да имате високи очаквания към себе си и да работите за постигането на целите и мечтите си. Трябва да бъде ясно както за вас самия, така и за семейството и приятелите ви, че сте си поставили за цел да станете финансово независими. Изгответе си план, в който предвиждате кога да бъдете агресивни и кога консервативни в преследването на тази цел.

2. Търсете марж на безопасност

Маржът на безопасност е с приоритет в инвестиционната философия на Уорън Бъфет. Простичко казано, под него се имат предвид характеристиките на дадена инвестиция, които предпазват инвеститорите от загуба на пари. Ако например една компания се търгува при 10 долара на акция, но активите ѝ реално възлизат на 12, тогава маржът ви на безопасност е 2 долара. Т.е. говорим за разликата между вътрешната стойност на акцията и нейната пазарна цена. Присъщата стойност на активите би трябвало 40 да попречи на акциите на компанията да паднат драстично.

Бъфет винаги цели да плати по-малко, отколкото е присъщата стойност на компанията. Според него „купуването на акции на една отлична компания при прекалено висока цена може да неутрализира положителния ефект на десетилетие благоприятни събития след това“.

3. Наблегнете на качеството

Уорън Бъфет не инвестира в посредствени компании. Рядко ще го видите да купува бизнес, който има сериозни затруднения, независимо колко евтин е той. Един от най-важните съвети на предприемача към начинаещите инвеститори гласи:

„Много по-добре е да купите страхотна компания на нормална цена, отколкото обикновена компания на страхотна цена.“

4. Не следвайте тълпата

Ето още един съвет от Бъфет, който е изключително важен за прохождащите в инвеститорския бизнес: не купувайте акциите на дадена компания просто защото всички останали ги купуват. Но също така не се старайте винаги и на всяка цена да заемате противоположна на мнозинството позиция. Съветът на гуруто е изцяло да игнорирате мнението на тълпата и да се постараете самостоятелно да проучвате и търсите стойностните инвестиции.

„Най-важното качество на инвеститора е темпераментът, а не интелектът. Нужен ви е темперамент, който не изпитва огромно удоволствие нито от това да бъде заедно с тълпата, нито да е срещу нея“.

5. Не се страхувайте от пазарни сривове и корекции

Очевидната цел при инвестирането в акции е да купуваме евтино и да продаваме скъпо. Човешката природа обаче може да ни подтикне да правим точно обратното. Струва ни се добър момент да купуваме, когато видим, че всичките ни познати правят пари. Обратно, когато пазарите на акции се сриват, инстинктът ни кара да продаваме, преди цените да паднат още повече.

Бъфет обожава поевтиняването на акциите, защото това създава възможности за купуване „на промоция“. Ако пазарувате в любимия си магазин и научите, че цените на всички стоки внезапно са паднали с 20 процента, бихте ли се паникьосали и избягали? Разбира се, че не. Бъфет с удоволствие се възползва от намаленията на любимите му акции: „Добрите шансове идват рядко. Когато вали злато, изкарайте ведро, а не напръстник“.

6. Когато инвестирате, мислете в дългосрочен план

Една важна мисъл на Уорън Бъфет, която е добре да попиете, гласи:

„Ако нямате готовност да държите дадена акция десет години, дори не се замисляйте дали си струва да я притежавате за десет минути.“

Предприемачът не купува акции само защото смята, че цената им ще се покачи тази седмица, този месец или дори тази година. Той го прави, защото иска да заложи на съответните компании в дългосрочен план. Бъфет, разбира се, често продава акции по най-различни причини, но подходът му към повечето инвестиции е с нагласата, че ще ги притежава завинаги. Ако пък не сте способни да възприемете този подход, тогава според бизнес гуруто вашата най-добра алтернатива са варианти от типа „купи и забрави“, например като американския борсов индекс S&P 500.

7. Реинвестирайте печалбите си

Както вече споменахме, докато Бъфет учи в гимназията, той и негов приятел купуват евтино употребявана машина за пинбол. Инсталират я в бръснарница и бързо натрупват печалба, достатъчна за закупуването на още устройства, които поставят в други заведения. В крайна сметка двамата продават всички машини за 1200 долара. 

Изводът е, че ако искате богатството ви да расте, най-доброто решение е да реинвестирате в бизнеса си. Разбира се, може и да се порадвате на плодовете на труда си, но е препоръчително и това да става с мярка.

8. Не се страхувайте да продадете, ако ситуацията се промени

Запитан относно продаването на акции на загуба, Бъфет обяснява простичко, че „най-важното нещо, което трябва да направите, ако се окажете в дупка, е да спрете да копаете“.

Въпреки че милиардерът би искал да притежава всяка закупена акция завинаги, на практика прогнозите често се менят. За някои може да прозвучи като изненада, че преди няколко десетилетия Бъфет се сдобива с голяма позиция в ипотечната агенция Freddie Mac. Няколко години преди финансовата криза той забелязва, че управлението на кредитора е започнало да поема излишни рискове с капитала на компанията и затова решава да продава. Няколко 45 години по-късно настъпва финансовата криза и става ясно, че Бъфет е постъпил разумно.

9. Научете основите на стойностното инвестиране

Уорън Бъфет е смятан за най-добрият стойностен инвеститор в света. При стойностното инвестиране се набляга на плащането на максимално ниска цена спрямо присъщата стойност. Целта на такъв инвеститор е да купи акции на дадена компания на стойност, да речем, 100 долара за много по-малко пари. Стойностните инвеститори издирват и инвестират в компании с присъща стойност, която е далеч над пазарната стойност на предприятието предвид моментната капитализация на акциите му. Инвеститори като Бъфет очакват, че пазарът в крайна сметка ще установи пълната стойност на подценената компания, което ще доведе до вдигане на акциите ѝ и печалба.

10. Проучвайте и мислете

Не е тайна, че Уорън Бъфет редовно прекарва дълги дни в офиса си в Омаха, Небраска. За много хора обаче е изненада, че през повечето време той стои там сам, четейки или не правейки нищо. Според предприемача „много време трябва да бъде отделяно почти всеки ден просто за седене и размишления“.

Бъфет гледа на знанието като на нещо, което се натрупва и наслагва с времето, и вярва, че голяма част от успеха му може да се припише на неговия стремеж да акумулира колкото се може повече информация и познания, свързани с инвестирането.

11. Какви акции избягва Уорън Бъфет?

Бъфет избягва инвестиции в области, които не разбира добре. Това е основната причина, поради която в портфолиото на Berkshire Hathaway няма да откриете голям брой високотехнологични компании или пък такива от сферата на биотехнологиите. Те не са непременно лоши или надценени – просто предприемачът е наясно, че силата му е в други области. Това, че Бъфет избягва даден сектор или индустрия, не означава непременно, че и вие трябва да го правите обаче. Да инвестирате като него, означава да се придържате към това, от което разбирате най-добре самите вие.


„Няма нужда да полагате изключителни усилия, за да постигнете изключителни резултати. Просто трябва да правите обикновените, ежедневни неща изключително добре” Това е причината да създадем книгата Уорън Бъфет – Принципите на парите и успеха, която събира всички техники и принципи, които Бъфет използва през кариерата си от над 70 години.​

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *