Ароматерапия – естествено средство за балансиране на хормоните

Ендокринната система се състои от жлези (хипофиза, щитовидна жлеза, епифиза, надбъбречни жлези, полови жлези и др.), разположени в цялото тяло, които произвеждат, съхраняват и отделят химични вещества, наречени хормони.

Хормоните представляват химикали, които служат като форма на комуникация в тялото. Ендокринната система задейства жлезите, за да могат те да отделят хормони в кръвния поток, който ги разпространява в тялото. Тези хормони са от решаващо значение за нашето оцеляване. Tе помагат за поддържане на хомеостазата, която включва регулиране на кръвното налягане, кръвната захар, половите хормони, храносмилателните ензими, реакцията при стрес и др. Поддържането на добрата функция на жлезите е от ключово значение за цялостното здраве и качество на живот.

Има много различни видове хормони и всеки вид изпраща различно съобщение, което предизвиква различни реакции. Ендокринната система регулира освобождаването на адреналин, кортизол, инсулин, прогестерон, мелатонин, естроген, тестостерон и много други хормони, които изпращат съобщения в цялото тяло.

Хормоните, контролирани от ендокринната система, регулират функцията на много органи и телесни системи, включително кожата, бъбреците, стомаха, черния дроб, панкреаса, репродуктивната система и сърцето.

Ползи от етеричните масла

Добрата новина е, че етеричните масла могат да се използват за подпомагане на ендокринната система. Чрез тях ние можем да влияем на хормоните и да балансираме техните нива в нормални граници според конкретния случай. По този начин етеричните масла ни помагат за поддържането на хомеостазата в целия организъм и ни съдействат за здравословното функциониране на ендокринната система.

В големия свят на хормоните жените често се чудят дали някога ще могат да имат нормален цикъл. Промени в настроението, горещи вълни, спазми, проблеми с течението, болки, предменструален синдром (ПМС) са само част от филма, придружаващ цикъла на една жена. За щастие, съществуват етерични масла, които са верни приятели на жените и им помагат ефективно в тези трудни моменти.


Книгата “Ароматерапия – 100+ рецепти и комбинации с етерични масла” ще те запознае с ползите от етеричните масла и ще те навигира как да ги използваш и прилагаш за различни неразположения като предменструален синдром, умора, стрес, главоболие и още.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *