8 начина, с които да изчистиш съзнанието си от притеснението и проблемите

Справянето с тревожността може да изглежда трудно, но съществуват някои лесни техники, които всеки от нас може да приложи, за да я овладее. Представяме ти 8 прости начина, които да изпробваш.

1. Дишай!

Правим това през цялото време, но за да използваш дишането си, за да намериш покой, бъди по-внимателен и по-съзнателен за това. Обърни внимание на ритъма. Ако поемаш кратки, бързи вдишвания, опитай се да преминеш към по-бавни и дълбоки. Постави ръката си на корема: трябва да почувстваш как се издига и разширява, докато вдишваш въздух, и пада, когато го изпускаш. Засечи около шест вдишвания в минута.

2. Гледай как плуват рибки!

Хората с домашни аквариуми казват, че се чувстват по-спокойни, по-уравновесени и по-малко стресирани, когато гледат рибите си, и науката го подкрепя. Не е само водата, въпреки че тя също помага. Проучване, използващо стотици пъти по-голям резервоар, установило, че колкото повече видове морски животни се добавят, толкова по-щастливи стават хората. Сърдечният ритъм и кръвното налягане също падат.

3. Движи се!

Само 5 минути аеробни упражнения, като бърза разходка, могат да започнат да успокояват ума ти. Той освобождава ендорфини – химикали, които те карат да се чувстваш добре и могат да помогнат за подобряване на настроението, фокуса и съня ти. Високоинтензивните интервални тренировки (HIIT) могат да ти дадат голяма доза от тях за кратко време. След загряване редувай 20 до 30 почивки с интензивни движения като клекове, тичане и т.н.

4. Слушай музика!

Музиката буквално успокоява дейността в мозъка ти. По-малко неврони се включват в твоята амигдала (частта от мозъка, която реагира на страх), което може да доведе до по-малко сигнали, изпращани до други части на мозъка ти. Музиката е хубаво нещо, ако си разсеян от проблеми. Слушай внимателно, а не само като фон. Колкото повече забелязваш, толкова по- малко ще се занимаваш с другите си мисли.

5. Помогни на някого!

Това помага на части от мозъка ти, които те карат да изпитваш удоволствие и любов. Правенето на нещо хубаво за някого намалява стреса и намалява чувството на самота. Може дори да подобри здравето на сърцето и имунната система. Забавен факт: когато харчим пари за други хора, тялото ни отделя повече ендорфини (същите химикали от упражненията), отколкото когато харчим за себе си.

6. Излез навън!

Да бъдат сред природата – често кара хората да мислят по-ясно и да се чувстват по-спокойни и свежи. Твоят мозък работи по-спокойно в по-зелена среда. В едно проучване, след 20 минути в парка, децата с ADHD (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност) са били в състояние да се концентрират по-добре. Прекарването на време навън също може да намали сърдечната честота, кръвното налягане, хормоните на стреса и дори мускулното напрежение.

7. Разтегни се!

Използвай връзката с тялото си, за да успокоиш ума си. Избери част от тялото – крак, ръка, уста, очи – и я напрегни за няколко секунди. След това отпусни за около 10 секунди. Забележи как се чувстваш различно. Превключи на друга част и продължи, докато не направиш цялото си тяло. Това също може да подобри съня и дори може да облекчи главоболие и стомашни болки.

8. Копай в пръстта!

Тук не става дума само за излизане на открито и упражнения. Самата почва има микроорганизми, които могат да ти помогнат да се съсредоточиш и да повишиш настроението си. Градинарите са по-малко депресирани и тревожни и се чувстват по- свързани със своите хора.


В “Малката бяла книга с 167 молитви, утвърждения и медитации” ще намериш още утвърждения, молитви, медитации и истории, които ще те накарат да се обърнеш навътре и да откриеш своята истинска сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *