7 ползи от Йога за хора в напреднала възраст

С напредването на възрастта човешкото тяло лека-полека започва да губи своята гъвкавост, стабилност и сила, намалява еластичността на мускулите, сухожилията и кожата. Това може да доведе до нестабилност, хронични болки и скованост. Загубата на мускулна и костна маса са често срещани аспекти на стареенето на организма. Въпреки че с годините става по-трудно да се изградят мускули, това не е невъзможно и никога не е твърде късно. По нежен и щадящ начин йога поддържа и заздравява мускулната маса на тялото, укрепва костите и раздвижва ставите.

Гъвкавостта е важна в много отношения и в следващите редове ще споделим някои от най-важните ѝ предимства.

Ползите от Йога

Подобрява обхвата на движение – повишената гъвкавост улеснява движението на ставите в нормална посока с по-малко усилия.

Намалява мускулното напрежение – разтягането на мускулите помага за освобождаване на напрежението и сковаността, улеснявайки движението.

Подобрява стойката на тялото – скованите и напрегнати мускули могат да доведат до мускулно напрежение и лоша стойка.

Намалява болките по тялото – когато мускулите не са сковани, обикновено има по-малко стрес и натиск върху определени части на тялото и в резултат на това – по-малко болка в гърба, врата и раменете.

Понижава риска от наранявания – по-голямата сила и гъвкавост на мускулите и ставите ни прави по-малко податливи на наранявания.

Понижава нивата на стрес – когато напрежението в мускулите се освободи, се чувстваме по-спокойни и щастливи.

Подобрява циркулацията на кръвта – нормалното кръвообращение помага на мускулите да се възстановят по-бързо след тренировка и също така предотвратява сковаността им.


Позите в книгата “Наръчник по Йога с 30 основни асани за балансиран живот” са особено полезни за разтягане на всички мускулни групи, раздвижване на ставите и подобряване на гъвкавостта на цялото тяло. Към всяка поза подходете със свое собствено темпо. Фокусирайте се върху това как усещате позата, вместо върху това как може би изглеждате. Можете да повтаряте всяка поза колкото пъти искате, стига да не чувствате болка или извънредно затруднение. Дишането е спокойно и през носа. Стремете се да вдишвате когато изпълнявате движението и да издишвате когато излизате от него.

Съвети за безопасност

Когато изпълнявате дадена асана, не се насилвайте, ако това ви причинява нетърпима болка. Не се опитвайте също да задържите позата прекалено дълго или пък да я изпълните твърде бързо. Всичко това може да увеличи риска от нараняване. Слушайте тялото си. Ако позата започне да ви причинява болка или ви е твърде неудобна, излезте от нея внимателно. Отначало може да успеете да задържите дадена асана само за 10 или 20 секунди – в това няма нищо грешно. С придобиването на гъвкавост можете да работите за по-дълго задържане на асаните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *