6 домашни лека за спиране на кашлицата

Докато съвременната медицина предлага множество решения за облекчаване на кашлицата, има естествени методи, които заслужават нашето внимание. Ето кои са 6-те най-добри домашни лека за спиране на кашлица:

1.Медът – естествено средство за потискане на кашлицата

Ако обичате вкуса на меда, сте късметлии. Според световно известния изследовател д-р Ръсел Джафе горещите течности, подсладени с мед, успокояват и лекуват кашлицата за краткосрочни периоди от време. Използвайте обикновена гореща вода или любим горещ чай, като добавите лъжица мед, както и лимон за вкус.

2.Подсладени таблетки или твърди бонбони за стимулиране на слюнката

Смучете подсладени таблетки и твърди бонбони, тъй като те увеличават производството и отделянето на слюнка в устата, а това може да намали позивите за кашлица, обяснява д-р Ръсел. Това работи особено добре като средство против суха кашлица.

3.Течности срещу обезводняване и за повишаване на имунната система

Пиенето на течности от всякакъв вид, но най-вече топли, като топла вода, пилешка супа и чай, е друго добро домашно средство против кашлица, препоръчвано от специалиста. Много хора с кашлица са склонни към обезводняване, а течностите помагат на имунната система да се пребори с източника на инфекцията или вируса, който може да стои зад нея. Топлите чайове успокояват и болката в гърлото, която често съпътства кашлицата.

4.Гаргара със сол и топла вода против кашлица

Добавете малко трапезна сол към топла вода, след което направете гаргара на гърлото. Според проучване, публикувано в Аmerican Journal of Preventive Medicine, обикновената гаргара с вода е способна да отслаби симптомите при инфекция на горните дихателни пътища, известна още като обикновена настинка, и дори да предотврати появата им.

В пилотно изследване, публикувано през януари 2019 г. в Scientific Reports, се твърди, че гаргарата с топла и подсолена вода (едновременно с промивки на носа) има доказани предимства за подобряване симптомите на настинката и намаляване продължителността на кашлицата.

5.Овлажнител или горещ душ срещу кашлица и запушване на носа

Вероятно сами сте забелязали, че кашлицата или задръстванията в носа намаляват, докато се наслаждавате на гореща вана или душ. Влажността е от огромна полза за облекчаване симптомите на настинката. Можете да добавите и овлажнител за въздух, който ще ви помогне да се хидратирате още по-бързо и лесно.

6.Рязане на лук за облекчаване на кашлицата

Много хора започват да плачат в момента, в който тръгнат да режат лук. Мнозина обаче се кълнат, че силната и парлива миризма, която лукът отделя в този момент, облекчава кашлицата им. 

Преди да легнете, нарежете една глава лук на четвъртинки и оставете парчетата на чиния върху нощното шкафче или в подножието на леглото. Въпреки че може да ви звучи като бабини деветини, това е доста популярен метод в Испания и Франция.


Научи за доказаните предимства от “лекарствата” на природата. ,,Малката зелена книга за 170+ природни и домашни лекаще ти помогне да кажеш стоп на болките в гърлото, настинките, запушения нос, кашлицата, умората, депресията, лошия дъх и други проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *