5 характерни черти на бета-мъжа

1. Кой е бета-мъжът? 

Бета-мъжете са „лейтенантите“ в социално-сексуалната йерархия. Те са яростно лоялни към своите алфи. В замяна на тази лоялност те се радват на много от предимствата на високия статус и позиция. Бета-мъжкарите са от решаващо значение за стабилната йерархия и налагат правилата на алфата, за да поддържат реда и структурата. Сигурни сме, че познавате добре този характер на бета-мъжа. Става въпрос за Чандлър М. Бинг от любимия на всички сериал „Приятели“. Блестящо изигран от Матю Пери, неговият чар и чувство за хумор не могат да оставят никого безразличен. 

2. Бета мъж ли сте? 5 черти на бета-мъжа 

Вие сте тип бета, ако сте: 

• Лоялни: Лоялността е отличителната черта на бета-мъжете. Бетите получават удовлетворение, потвърждение и задоволство от това, че служат вярно. Това ги изпълва с цел. Те са склонни да вярват не само в самия алфа, но и в неговата мисия. Понякога те споделят едни и същи идеали. Но по-често те са привлечени от тези идеали, защото вярват в алфата и ще го следват, където той реши да ги поведе, стига да получат признание за своята лоялност и преданост. 

• Уверени в своя лидер: Истинските бети се чувстват добре от своето място в йерархията и нямат желание то да се променя. Всъщност те оценяват и ценят качественото лидерство. А когато го намерят, са склонни да останат яростно лоялни към своя алфа. Бетите се провалят, когато не им е осигурено подходящо лидерство. Те се борят да намерят своето усещане за цел в йерархията. Ако бета успее да се издигне до позицията на главнокомандващ, може да започне силно и ударно, но бързо ще се разпадне под натиска на напрежението. Те ще копнеят за дните, когато са вървели рамо до рамо с могъщ алфа-лидер, който е направил пътя им ясен, а целта им – сигурна. 

• Харесван от жените: Мъжете бета са склонни да се справят добре с жените. Те са силни, с висок статус и успешни. Освен това се грижат винаги да изглеждат добре. Възможно е да не привличат толкова много красиви жени, колкото алфа. И може да нямат високопоставени жени, които да искат да се наредят на опашка, за да се срещат с тях, както е при алфа-мъжа. Но въпреки това бета-мъжете имат какво да предложат – и жените признават това. Те са уверени, очарователни и обикновено имат твърда цел в живота. Фактът, че имат по-висша цел, силно привлича жените. Но в крайна сметка това е пряко свързано с вярата им в техния алфа-лидер – и това ги прави по-малко привлекателни от алфа по подразбиране. Но това също така ги поставя с глава и рамене над делтата и гамата, които обикновено нямат много по-голяма цел от това да имат жена, да получават заплата и да живеят щастливо. 

• Приятелски настроен и дружелюбен: Когато бета-мъжкарите са в правилна връзка със силен алфа-мъжкар, те имат силно чувство за цел, стремеж и яснота. Те знаят какво искат и какво да правят. И това ги прави истински способни лидери от среден управленски тип. Прави ги дружелюбни, харесвани и ефективни. Всъщност, когато бетите са правилно обгрижвани и утвърждавани от своя алфа, те могат да се превърнат в мощни фигуранти за доброто на йерархията. 

• На правилното място: Истинските бети нямат желание да свалят алфата. Те не са „алфи в килера“, които чакат своя шанс да се издигнат. Те не са позиращи гама-мъже, които се наслаждават на идеята да командват хората. Всъщност командването на хората не е това, което ги интересува. Те заповядват само защото желаят да видят как визията на техния алфа се осъществява и да получат своя дял от заслугата за постигнатото. 

3. Предимствата на бета-мъжа 

Има много ползи, които идват с ранга бета. На първо място, бета-мъжът има „вътрешен достъп“ до най-високите нива на йерархията. Това се дължи на близките му отношения с алфа. Бетите са най-близките довереници на алфата. Те са хората, на които той се доверява най-много да вършат нещата по най-добрия начин. Друго предимство на бета-мъжа е по-големият успех с жени с висока стойност. Жените може и да не желаят бета-мъжа толкова силно, колкото са привлечени от алфата, но със сигурност оценяват неговия статус, влияние и власт. Това прави бета-мъжа втори избор за най-стойностните жени в йерархията и в резултат на това той се радва на богат успех сред дамите. 

4. Недостатъци на бета-мъжа 

Разбира се, да бъдеш бета-мъжкар, има и някои недостатъци. Бета-мъжете без силен алфа-мъж, който да ги води, ще се окажат безразлични и без посока. Бета-мъжкарите може да имат трудности да открият своята цел в йерархията без влиянието на силен алфа, който да ги напътства и вдъхновява. Бетите също ще се разпилеят под слаба алфа. Алфа, който не разбира как да ръководи правилно, ще пропилее лоялността на своите бети. 

5. Най-голямата слабост на бета-мъжа 

Най-голямата слабост на бета-мъжа е неспособността му да разчита точно самата йерархия. Това е най-главната черта, която отличава алфите от бетите. Алфите имат силно настроено йерархично съзнание. Те страстно желаят да се издигнат до върха и са висококвалифицирани в изчисляването на дългосрочните и краткосрочните ефекти от своите решения. На бетите им липсва такова съзнание, което означава, че се нуждаят от напътствия от страна на алфа, за да избегнат допускането на непреднамерени, но скъпоструващи и опасни грешки.


С книгата ,,6-те типа мъже” ще научите за тайния код на мъжката енергия, какъв тип сте вие, както и тези, около вас, и още много интересни неща по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *