4 ценни съвета и трикове за начинаещия майстор вкъщи

В съвременния свят, умението да се справяш с домашни проблеми е неизбежна част от ежедневието на всеки мъж. От протичащи кранове до изгорели крушки, тези малки, но неизбежни предизвикателства изискват не само физическо умение, но и увереност и знание. В този контекст, научаването как да се справяте с тях е ключово за поддържането на дома ви функционален и комфортен. В тази статия ще разгледаме някои от основните умения и стратегии, които мъжете могат да използват за ефективно решаване на такива проблеми, без да се нуждаят от постоянна помощ.

Как се сглобяват мебели?

Много от мебелите в днешно време са направени така, че всеки да може да ги сглоби сам вкъщи. Единствените инструменти, които са нужни са чук и отвертка, но наличието на винтоверт спестява много усилия и време. Започнете, като разчистите достатъчно пространство за сглобяване в помещението, където ще бъде новата мебел. Пренасянето на обемни мебели между различните помещения може да завърши с щети, затова ги сглобете близо до мястото, където ще стоят мебелите.

Също така е важно да подложите картоните от кутиите или друга подходяща постелка на пода, за да предотвратите нараняване на мебелите и настилката. След като отворите кутиите, подредете и сортирайте различните части, така че лесно да ги виждате и се уверете, че нищо не липсва. Единственото, което остава да направите е да следвате инструкциите. Имайте предвид, че много често ще ви трябва трета ръка, особено за по-големи проекти, така че смело използвайте жокера „помощ от приятел”.

Как се сменя крушка?

Уверете се, че лампата е изключена. Ако не сте напълно сигурни за правилната позиция на ключа, спрете захранването от съответния предпазител или от централния ключ. Ако крушката е изгаснала скоро, изчакайте няколко минути, докато изстине. Качете се на стабилен стол с четири крака или на стълба. За да демонтирате старата крушка, я завъртете обратно на часовниковата стрелка. При поставяне на новата крушка съответно я завийте по часовниковата стрелка. Бъдете внимателни, ако слагате стандартна (инкандесцентна) крушка с жичка. Жичката е много тънка и резките движения могат да я прекъснат, преди да сте успели да я монтирате, както и стъклото е тънко и може да се счупи и да ви пореже.

Как се сменя бушон?

Повечето нови домове са оборудвани с модерни кутии с предпазители, които се обслужват много лесно. В някои по-стари жилища обаче все още може да се открие традиционна кутия с бушони, които трябва да се сменят, ако изгорят.

Бушонът е ключов компонент за електрическа безопасност. Той автоматично изключва захранването на веригата, когато възникне електрически проблем, за да предотврати пожар или по-нататъшни щети.

Ето и редът за смяна:

1. Изключете всички светлини и изключете уредите от контакта в частта от дома си, която е загубила ток. Това ще гарантира, че новият бушон няма да се претовари, дори и ако не сте открили причината за проблема. Следвайте обичайните практики за електрическа безопасност, като например да се уверите, че ръцете са ви сухи, и носите гумени ръкавици и обувки с гумена подметка. Предпазните очила също са от съществено значение.

2. Изключете главния ключ на захранването. Това ще прекъсне захранването на кутията с бушоните и ще ви предпази.

3. След това намерете изгорелия бушон. Можете да го идентифицирате по неговото потъмняване или обезцветяване.

4. Докато главното захранване е все още изключено, развийте изгорелия бушон и го извадете. Не забравяйте, че трябва да замените бушона с нов със същия ампераж, размер и тип. Опитът за замяна с по-висок ампераж може да бъде опасен и да причини сериозна повреда на окабеляването на панела.

5. Завийте новия бушон в същото гнездо на електрическия панел.

6. Възстановете основното захранване на електрическото табло.

След като бъде поставен новият бушон, възстановете основното захранване към електрическия панел. Ако работи добре, включете някои уреди и се уверете, че връзката е стабилна. Ако бушонът изгори отново, ще трябва да се обърнете към електротехник за проверка.

Как се поправя протекъл кран?

Капещият или леко течащ кран действа безкрайно побъркващо. Нормално е да проклинате късмета си, когато се случи нещо такова, но ремонтът и особено подмяната всъщност не са толкова трудни. Няма да разглеждаме подробно устройството и възможните повреди на всеки вид кран, но ще ви дадем някои насоки.

Важно е първо да откриете откъде да спрете водата към крана. Проверете под мивката – там обикновено се намират малки кранчета, от които се спира горещата и студената вода към повредения кран. Ако са налични, ще може да прекъснете водоснабдяването единствено към него, вместо в цялото жилище. В противен случай ще трябва да намерите централния кран и да действате по-експедитивно с ремонта.

Всъщност е добре да сте се запознали предварително с местонахождението на централния кран и електрическите табла в жилището, за да може да реагирате адекватно при по-сериозна авария.

След като сте спрели водата, трябва да решите дали искате да ремонтирате крана или да го подмените изцяло. Ако кранът изглежда в окаяно състояние или се вижда пукнатина/дупка в корпуса му, по-добре купете нов и следвайте инструкциите за монтаж. Ако не се виждат сериозни щети, най-вероятно може да се разминете просто със смяна на уплътнение. Ще трябва да откриете как се разглобява вашият модел кран и да проявите малко конструктивна мисъл. Вероятно ще се наложи да посетите магазин, от който да купите ново уплътнение и/или други части. Добре е да покажете снимка на съответния кран и да носите старата част, за да улесните продавача.


Какви умения трябва да владее съвременният мъж? Той трябва да бъде едновременно воин и дипломат; майстор на занаятите и учен. Имаме нужда от умения, които използваме всеки ден и други, които държим в задния джоб, за всеки случай. Книгата “101 неща, които всеки мъж трябва да знае” ще ви помогне да развиете важните за съвременния свят качества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *