30 интересни факти за растенията

Изследователите вярват, че растенията са наистина удивителни. Те не само притежават интелигентност и чувства, но и се изявяват със способността да различават цветове и да общуват помежду си. В допълнение, растенията показват уникални черти, като чувство за време, памет и дори способността да разпознават заплахи. Те се взаимодействат с околната среда, треперят от страх и могат дори да поискат помощ. Нещо изумително е и това, че излъчваната от тях радиация може да бъде засечена от сензори. И накрая, растенията могат да разпознаят настроението и намеренията на хората, създавайки възхитително разнообразие в техния свят. Всичко това прави растенията невероятни създания, на които можем да обърнем внимание.

1. Факт е, че благодарение на медта, която съдържат, малините са отличен антидепресант.

2. Интересен факт е, че преди няколко поколения в България червените домати масово са били смятани за отровни и хората са яли само неузрелите (зелени), а са изхвърляли зрелите (червените).

3. През 1986 г. българите са консумирали гигантски марули, без дори да подозират за съществуващата радиация. Последствията от Чернобил се проследяват и до днес.

4. В черниците се съдържа веществото рутин, което моментално подобрява концентрацията.

5. Доматът не е зеленчук, а плод.

6. Ако оставите на едно място зрели плодове и зеленчуци, те ще презреят за един ден.

7. В Китай оглеждат прасковите една по една, като всеки плод е увит в хартиена торбичка. Това предотвратява дефекти и изравнява цвета на кората и месестата част на прасковите.

8. Гъбата е естествен растителен заместител на месото. Това я прави най-добрият приятел на веганите.

9. Много хора мислят, че картофите са кореноплодни зеленчуци, каквито са морковите, пащърнакът и другите кореноплодни растения, които растат под земята. В действителност обаче картофите са тип модифицирани стволови растения и са вид грудка. Самите зеленчуци представляват подути стъбла, образували се под земята и израснали от картофа майка, който е засаден.

10. Куркуминът, съдържащ се в куркумата, повишава нивото на мозъчния хормон BDNF, който увеличава растежа на нови неврони и се бори с различни дегенеративни процеси. Преди се е считало, че невроните с времето губят способността си да се делят и размножават. Сега обаче е известно, че те са в състояние да образуват нови връзки и да се увеличават. Една от основните причини за този процес е мозъчният невротрофичен фактор (BDNF) – вид хормон на растежа. Много добре познати заболявания, включително депресия и болестта на Алцхаймер, са свързани с намаляване на нивото на този хормон.

11. В Индия има растение, наречено „измамете стомаха“. Достатъчно е да изядете само няколко листа от това растение, за да останете сити цяла седмица.

12. Доказано е, че растението ехинацея произвежда мед.

13. В растителния свят най-хранителният плод е авокадото.

14. В древни времена магданозът е бил символ на тъгата.

15. Листата на всяко растение винаги са подредени в строг ред и са разположени едно от друго под определен ъгъл по посока на часовниковата стрелка или обратно. Различните растения имат различни ъгли, но интересното е, че винаги може да се опише с дроб, в която числителят и знаменателят са числа от редицата на Фибоначи. Например този ъгъл е 2/5 за дъб и кайсия, 1/3 или 120° – за бук, 5/13 – за върба и бадем, 3/8 – за топола и круша, и още много. Това разположение позволява на листата да приемат най-ефективно влагата и слънчевата светлина.

16. Зелените растения сами са избрали да бъдат зелени, знаейки, че това е най-добрата защита за тях. Зеленият цвят, присъщ на повечето растения, възниква от най-ефективното отражение на фотоните в зелената част на светлинния спектър, което предпазва растението от ефектите на рязка промяна в нивата на светлината.

17. В някои случаи в сметище могат да поникнат и да се развият култури от различни зеленчуци. Това се получава при наличието на компост – изгнили обрезки и семена на домати, краставици, тиква, пъпеш, диня и други.

18. Един нар може да побере до 1400 семена.

19. Картофите са първият зеленчук, отглеждан в космоса!

20. Не всички портокали са оранжеви. Някои са зелени или жълти.

21. Червените боровинки могат да подскачат, когато узреят!

22. Частта от броколите, която консумираме, всъщност е цвете, което още не е разцъфтяло.

23. Тиквата, краставицата и бялата чушка също се квалифицират като плодове.

24. Авокадото също е плод.

25. Смокините и прясното мляко имат еднакво съотношение на калций в себе си.

26. Ябълките са братовчеди на розите.

27. Бейби морковите всъщност не са бебета.

28. Едно киви съдържа повече витамин C от два големи портокала.

29. От ботаническа гледна точка патладжанът, маслините и грахът също са плодове.

30. Дурианът е най-силно миришещият плод в света, чиято миризма представлява комбинация от миризмите на развалени яйца, мръсни чорапи, мокър боклук, мускус и леки нотки на сладост.


Узнайте кои са необходимите първи стъпки към отглеждане на ядливи растения у дома, историята на някои от тях и ползите, които можете да извлечете от всички споменати видове с книгата „Алманахът на домашната градина”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *