3 етерични масла за балансиране на теглото

Нека бъдем честни и си признаем, че не можем да намерим заместител на здравословната диета и ежедневните физически упражнения. Въпреки това, ако търсите верен приятел в борбата с излишните килограми и поддържането на здравословно тегло, със сигурност може да го намерите в лицето на етеричните масла. Те могат да играят важна поддържаща роля и значително да ви помогнат.

Всяко етерично масло притежава свой собствен уникален набор от лечебни свойства и много от тях могат да подкрепят вашите усилия за отслабване.

Например някои масла съдържат съединения, които помагат за изгаряне на мазнини, докато други могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар. Има етерични масла, които намаляват ненаситния апетит и честите похапвания, помагат за контролиране на глада, подобряват храносмилането и метаболизма.

Така че, независимо дали се борите с глада за захар, бавен метаболизъм, лошо храносмилане, или се стремите да намалите емоционалните преяждания, на помощ идват етеричните масла, които ще ви съдействат.

Етерично масло от грейпфрут

Маслото от грейпфрут помага за: засилване на метаболизма, изгаряне на мазнини (в това число – коремни мазнини), регулиране нивата на кръвната захар, потискане на апетита, справяне с неустоимото желание за храна. Също така то помага при подуване на корема и задържане на вода в организма. Добре известно с това, че помага на хората да отслабнат, етеричното масло от грейпфрут съдържа уникален фитохимикал, наречен „нооткатон“. Той стимулира ензимите, участващи в метаболизма, и така помага на тялото да изразходва повече глюкоза и да изгаря мазнини.

В проучване е установено, че ключов компонент на маслото от грейпфрут (D-лимонен) стимулира липолиза. Това е процес, при който мазнините и протеините се разтварят от тялото, директно подпомагайки метаболизма и намаляването на глада, апетита и телесното тегло.

Етерично масло от лимон

Маслото от лимон помага за: засилване на метаболизма, изгаряне на мазнини, намаляване нивата на кръвната захар, потискане на апетита, овладяване на захарен глад.

Всички сме чували, че „здравето е в червата“. В тази връзка, маслото от лимон подпомага храносмилането, здравето на червата и предпазва от наличие на паразити в тях. В допълнение, това масло елиминира токсините в тялото.

Лимоненото масло е мощен поддръжник в загубата на тегло, който съдържа D-лимонен, известен със способността си да разтопява мазнините и холестерола.

Тъй като често си хапваме, защото, казано накратко, не сме в добро настроение, няма как да пропуснем, че едно от най-добрите предимства на лимоновото масло е, че то е средство за повдигане на настроението, разсейва тревожността и стреса. Маслото от лимон също така помага за балансиране на хормоните, увеличава снабдяването с кислород и подобрява притока на кръв.

Етерично масло от бергамот

Етеричното масло от бергамот помага за: понижаване на кортизола, изгаряне на мазнини, третиране на коремни мазнини, регулиране нивата на кръвната захар, потискане на апетита, овладяване пристъпи на глад.

Ако откриете, че емоционалното хранене ви саботира диетата, когато се чувствате тревожни или депресирани, етеричното масло от бергамот ще ви помогне да избегнете честото похапване по време на стресови моменти. То помага много при тревожност и стрес.


В книгата “Ароматерапия – 100+ рецепти и комбинации с етерични масла” ще се запознаеш с още от ползите от етеричните масла, както и как да ги използваш за различни неразположения като предменструален синдром, умора, стрес, главоболие и още.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *