19 мъдрости за живота от баба Ванга

3 октомври 1911 – 11 август 1996 г.

Вангелия Пандева Гущерова, известна като Баба Ванга или Петричката врачка, е най-известната българска ясновидка. Твърди, че притежава способността да вижда съдбата на всеки човек и да предсказва бъдещето му. Дълги години тя приема в петричкото село Рупите, като сред посетителите и са както обикновени хора, така и много известни личности, включително и сред силните на деня.

Нейните мъдрости:

1. Човек трябва да иска малко, за да може да плати цената.

2. Няма човек, който да е роден само за щастие. Ето – един е роден отличен работник, но няма щастие в семейството. Друг има и двете, но пък няма здраве. Трети е здрав, но децата са му болни и т.н. Във всеки човек има и добро, и зло. Така е устроен светът.

3. Трябва да бъдем добри и да се обичаме, защото бъдещето принадлежи на добрите хора и те ще живеят в един прекрасен свят, който сега ни е трудно да си представим.

4. Който дава, ще остане с пълни ръце, а онзи, който гледа само да взема – с празни. Кракът, който тъпче, изсъхва.

5. За всеки човек идват периоди на трудности – дори и за най-богатите, и за най-силните. Затова човек трябва да бъде смирен, за да ги преодолее.

6. Не е нужно да трупаме богатства. На земята има слънце и блага за всеки.

7. Истината за света и космоса трябва да се търси в старите свещени книги.

8. В събота не се женете – този ден е на мъртвите. Като ще правите веселба, нека е в неделя – в деня на Бога.

9. Да не се развеждате, да не се делите, че децата страдат, а и вие хаир от Бога няма да видите.

10. Някой си мисли, че като има пари, може да си купи и любов, но това е вятър работа. Любов с пари не се купува. Или пък си мисли, че като стане богат, всичко ще му е наред, но и това не е вярно. Работи, работи човекът, трупа пари и вещи и после вземе та умре и остави всичко на друг. Който много събира, никога не го използва. Друг събира плодовете на труда му. Затова по-правилно е така: не трупай, парите са средство за живот, използвай ги всеки ден.

11. Човек никога няма да спечели пари, ако не се занимава с подходяща работа. Той трябва първо да разбере какво най-много му харесва да прави, а не да робува на мода или нечии съвети.

12. Не роптайте срещу страданието, което преживявате. Страданието е пречистващо средство, както една дреха не е чиста, ако не се изпере.

13. Майките са недоволни, че съпрузите им не ги почитат достатъчно. Съпрузите пък смятат, че са се оженили само защото е трябвало да минат по реда си. Възрастните са недоволни, че младите не ги уважават. Никой с никого не е близък. Хората вече се интересуват само от пари. Мислят, че ако имат пари, всичко ще им е наред. Не знаят, че един ден тези пари няма да им служат за нищо.

14. Бедността е цвете – на богатството не се радвайте. Бедността дава да се радваш на деца, приятели, роднини. А от богатството душата се разболява.

15. Понякога съм много нервна, а хората мислят, че съм лоша. А аз виждам обкръжението и обръча, който постепенно се стеснява около земята, преживявам мъките на всички хора и не мога, а и не смея, да го обясня, защото един много строг глас непрекъснато ме предупреждава да не се мъча да обяснявам каквото и да било, защото хората заслужават живота, който водят.

16. Как да помогна на тези хора, които все повече не зачитат никого, надпреварват се да придобиват пари и вещи?

17. Няма хитрец, дори и най-големият, кой-то да е надхитрил съдбата си. Ще хитрува толкова, колкото му е дадено от Бога. И после няма право на снизхождение.

18. Нека знаят всички, че нищо не остава неизплатено на този свят. Хората вършат престъпления и мислят, че никой не ги е видял. Не е така! Всичко се вижда и идва време, когато провинилият се трябва да плати.

19. Работете сутрин и през деня. Никога вечер. Силите свише не помагат вечер, а без тяхна помощ нищо велико не може да се роди.


В книгата “681 мъдрости от велики българи” ще прочетеш още вдъхновяващи мъдрости от велики българи, посветили живота и любовта си на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *