15 интересни факта за подправките

Историята на подправките е почти толкова стара, колкото и човешката цивилизация. Това е история на нови земи, построени и разрушени империи, спечелени и загубени войни, подписани и пренебрегнати договори, търсени и предлагани вкусове и възхода и падението на различни религиозни практики и вярвания. Подправките са били сред най-ценните търговски предмети в Древността и Средновековието.

Ето и някои интересни факти за подправките:

1.Червените чушки са необичайно богати на витамин С и червения пипер, направен от тях, задържа повече витамин С, отколкото дори лимоновият сок. Черният пипер също е с високо съдържание на други антиоксиданти.

2.Древните гърци и римляни са смятали, че босилекът ще расте само ако крещиш, докато сееш семената.

3.Земните червеи са 82% протеин, богати на Омега 3 и се казва, че в много райони на Азия хората ги съчетават с кимион и къри.

4.Индийското орехче е психотроп и в достатъчно високи дози предизвиква халюцинации.

5.Въпреки че е синоним на сладост и всеки е хапвал като дете кекс с ванилов екстракт, ванилията е втората най-скъпа подправка в света след шафрана.

6.Смъртоносната доза шафран е само 10 грама (3/4 супена лъжица).

7.За да съберете 450 г сух шафран се изисква реколта от до 75 000 цвята и 20 часа човешки труд.

8.Прахът от куркума е изненадващо ефективен срещу симптомите на Алцхаймер в множество проучвания и в момента превъзхожда всички известни лекарства за Алцхаймер.

9.По време на черната чума лекарите носели маски, подобни на клюн, пълни с ароматни елементи като листа от мента, листенца от рози и карамфил, защото се смятало, че “гнилият” въздух разпространява болестта.

10.Приемането на сминдух не само насърчава лактацията при кърмещи майки, но също така кара потта и урината да миришат като кленов сироп.

11.В древен Рим една от най-разпространените съставки за готвене се наричала „лазер” от растението силфий. Днес тя не съществува. Била толкова вкусна, че са я събирали докато не е изчезнала от естественото си местообитание в днешна Либия.

12.Повечето уасаби, продавано в магазините, е просто хрян с хранителни оцветители.

13.Горчицата и уасабито не са пикантни, докато не са смачкани. Само когато клетките на растението са повредени, два иначе безвредни компонента могат да се смесят и да произведат алил изотиоцианат – съединението, отговорно за познатия остър вкус.

14.Подправките в Средновековието са били използвани, за да прикрият вкуса на разваленото месо.

15.Има подправка, наречена епазот, която може да намали газовите ефекти от яденето на боб.


Книгата ,,Тайният свят на подправките” разказва истории за нови земи, построени и разрушени империи, спечелени и загубени войни, подписани и пренебрегнати договори, търсени и предлагани вкусове и възхода и падението на различни религиозни практики и вярвания. Подправките са били сред най-ценните търговски предмети в Древността и Средновековието. Кажи здравей на новия свят от подправки, с които да готвиш и лекуваш!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *