10 златни правила за успех в бизнеса

Преди да встъпим в действие и да говорим за десетте правила в успешния бизнес, е важно да адресираме задължителните умения, които всеки успешен бизнес собственик трябва да има, преди изобщо да прави големи планове за бъдещето. 

• Решаване на проблеми 

За да станете успешен предприемач, трябва да научите изкуството да решавате проблеми. Това е способността за ефективно справяне с проблемите, използвайки критично мислене, творческо мислене и умения за вземане на решения. Трябва да разбирате бизнеса си дълбоко и цялостно, за да можете да решавате проблеми, които ще доведат до положителни резултати за вас и целия ви екип. 

• Умения за управление на времето 

Това е умение с най-голям приоритет, което всеки предприемач трябва да притежава. Представете си, че имате всички брилянтни идеи, които са готови да се появят на пазара, но нямате конкретно време за изпълнение? Това означава да правите планове, които никога няма да се сбъднат. Повечето успешни хора се справят отлично с управлението на времето. Това е предприемаческо умение, което трябва да притежавате, за да бъдете продуктивни. 

• Комуникация 

Важно е да развиете умението да общувате ясно и кратко. Ефективната комуникация е от ключово значение, когато работите с вашите клиенти, колеги, партньори и потенциални клиенти. 

• Управление на хората 

Това е първостепенно предприемаческо умение, което трябва да притежавате. Има два компонента за управлението на хората – самите хора и тяхното управление. Когато говорим за хората, вие трябва да бъдете вдъхновяващи, насърчаващи и амбициращи, докато управлението включва наемане, уволняване, обучение, дисциплиниране, оценяване и насочване. Това е част от длъжностната ви характеристика като предприемач. Трябва да се научите как да работите ефективно със служители, клиенти и колеги в различни ситуации. Това ще направи или разруши вашия бизнес. 

Ефективност 

Като предприемач, ефективността е умение, което трябва да притежавате. Способността да изпълнявате задачите ефективно и в точното време е от ключово значение. Трябва да приоритизирате задачите си и да определите в какво да инвестирате енергията си на максимум и какво да възложите на външни изпълнители. Прилагането на правилото 80/20 ще ви даде по-добри резултати за по-кратък период.

• Финансов мениджмънт 

За да станете успешен предприемач, това е умение, което трябва да овладеете. Възможността да управлявате ресурсите си и да оценявате възвръщаемостта на инвестициите си (ROI) е от ключово значение за предприемачите. 

• Социализиране 

Докато се развивате и разширявате, социализирането се превръща в неизбежно умение за вас като предприемач. Трябва да създадете нови приятели и да изградите мрежа от други предприемачи, връзки и приятели както онлайн, така и офлайн. Това ще донесе нови бизнес възможности, от които можете да се възползвате и ще бъде критична част от вашата бизнес маркетингова стратегия. 

• Продажби 

Нека си го кажем направо – печалбата е основната цел на всеки бизнес. Като предприемач трябва да сте продавач по душа. Трябва да имате правилната ориентация относно продажбите и също така да можете да търсите възможности, които ще се превърнат в продажби. Изграждането на продажбени фунии и инвестирането в печеливши възможности са предприемачески умения, които трябва да притежавате. 

• Управление на провалите 

Трябва да разберете как да се справите с възходите и паденията, които идват със стартирането на бизнес. Това е основно умение. Няма един предприемач, който да не се е справял с провала. Почти всеки успешен човек се е провалил много пъти, преди да спечели. Без значение колко добре сте планирали или колко страхотен екип сте изградили, ще срещнете обрати, които ще бъдат предизвикателства за вас и ще се наложи да ги преодолеете. Важно е да планирате неочакваното. Бихте могли да планирате разходи, които биха възникнали и да се подготвите психически да се изправите срещу всички трудности.

Четирите основни стълба за успех в бизнеса

Всеки бизнес се състои от четири основни стълба, които са жизненоважни за оцеляването на организацията и всеки предприемач трябва да е наясно с тях, за да превърне идеята си в работещ бизнес. Повярвайте ми, създадох множество организации и разширих много други. Всички те трябва да бъдат изградени върху тези основни стълбове. Предприемачеството е трудно, но не е невъзможно. Бизнесменът и писател Питър Дракър казва: „Всеки път, когато видите успешен бизнес, това значи, че някой веднъж е взел смело решение“. Това, което се изисква от вас, е да продължите да учите и да практикувате това, което сте научили. Няма времева линия, която да следвате, освен вашата собствена. За да създадете и управлявате успешен бизнес, трябва да познавате нуждите на клиентите си и да ги обслужвате по-добре от другите на вашия пазар.

Ето и всеки от четирите стълба: 

• Мениджмънт

Как ще се справите с процеса на обслужване на клиентите си? Как клиентите се свързват с вас? Какви услуги/продукти купуват? Как можете да гарантирате, че те получават всичко, което очакват? Всички тези неща са свързани с успешния мениджмънт на компанията. 

• Маркетинг

Как ще ви намерят новите клиенти? Какви активи за дигитален маркетинг използвате, за да утвърдите марката си? Какви сътрудничества на местната общност правите, за да разпространявате новини за вашия бизнес? Трябва да рекламирате бизнеса си, за да намерите нови клиенти и да поддържате продажбената фуния постоянно пълна. 

• Процеси

Как ще доставяте услугите/ продуктите на вашите клиенти? Ако имате екип, как ще работите всички заедно като екип за предоставяне на услуги/продукти? Какви инструменти, технологии и системи са ви необходими, за да управлявате успешно цялата структура? 

• Финанси

Как ще следите финансите си? Как ще ценообразувате услугите си? Как ще таксувате клиентите си? Ще искате да използвате бизнес акаунт за вашия бизнес и да държите тези финанси отделно от личните си сметки. Повярвайте ми, колкото по-бързо се организирате тук, толкова подобре ще бъдете, когато настъпи времето за плащане на данъци. Уверете се, че всеки от тези стълбове е покрит. В противен случай намерете някой, който има опит в този сектор и го наемете да ви помогне.


В книгата „100 златни правила за успех в бизнеса, живота и любовта” ще научиш основните принципи за успех в здравето, комуникацията, интимните отнощения, бизнеса и още много аспекти на щастливия живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *