10-те нива на финансова независимост

Финансовата независимост означава различни неща за различните хора. Някои вярват, че това е да свързваш двата края без чужда помощ. Други смятат, че това са необходимите пари в банковата сметка, които ще ни позволят да не работим нито един ден през живота ни. Трети пък смятат, че и двете са жизненоважни за постигане на истинска финансова независимост. Каквото и убеждение да е вярно за вас, има навици, които можете да приемете сега, за да ви помогнат да постигнете финансова независимост.

Преди да говорим за законите на финансовата свобода, ще минем през 10-те нива на финансова независимост, през които всеки един от нас е минавал – без значение колко богати са родителите му.

0. Печелите по-малко, отколкото харчите

Това очевидно не е място, на което някой иска да бъде и представлява най-малкото количество свобода. Никой не трябва да е тук, но има много хора, които са в тази част на финансовата си “свобода”. Като деца, ние сме в тази част, защото разчитаме на други хора (родителите ни) да се грижат за нас и да получаваме пари от тях.

1. Вашата работа покрива вашите разходи

Това е мястото, където са най-много хора. Харчиш всичко, което изкараш. На този етап загубата на работа е ужасяваща новина, защото само седмица или две ви делят да се върнете в етап 0. Още няколко седмици (в зависимост от това колко дълго можете да издържите с кредит) и ще бъдете тотален фалит. На този етап смяната на работата е много рисковано начинание, защото ако не се получи, имате много малка “възглавница”, която да ви позволи да направите погрешно движение.

2. Вашата работа покрива вашите разходи и спестявания

След като разходите ви са по-ниски от това, което изкарвате, можете да започнете да заделяте пари. Много хора никога не стигат до този етап, защото когато доходите им се повишат, нарастват и разходите им. Имайте предвид, че можете да стигнете до този етап просто като харчите по-малко пари. Ако сте в етап 1, често можете да стигнете до тук, като намалите разходите за развлечение, хранене навън и други несъществени активности.

3. Вашите спестявания ви позволяват да поемате рискове в работата си

Когато имате създаден фонд за спешни случаи, можете да поемете рискове в кариерата си, които просто не са опция, когато живеете от заплата до заплата. Понякога това означава преминаване към друга работа. Понякога това означава да застанете зад нещо, което е рисковано, но наистина ще ви накара да се чувствате добре, ако е успешно. Понякога това означава заемане на етична позиция, която може да включва загуба на работа. Въпросът е, че докато не натрупате някакви спестявания, които биха ви позволили да останете без работа поне няколко месеца, всичките ви решения ще бъдат водени от страх да не загубите работата си. След като имате тази възглавница, можете да започнете да взимате решения, които са най-добри за вашата кариера и семейство, вместо само за вашите непосредствени нужди от паричен поток.

4. Вашите спестявания ви позволяват да напуснете работата си и да започнете свой собствен бизнес

Това е голям скок. Изисква от зависимост от някой друг за вашите финанси към отговорност за самостоятелното преминаване към генериране на доходите си. Това не е нещо, което е много лесно да се направи, освен ако нямате натрупани значителни финансови резерви и умения. Очевидно това не се случва непременно наведнъж. Много хора започват собствен бизнес, докато все още работят за някой друг. Все пак решението да спрете да работите при друг работодател и да поемете цялата тази отговорност върху себе си е голяма стъпка.

5. Вашият бизнес покрива вашите разходи

На този етап вашият бизнес ви дава устойчив доход. В много отношения това е като да се върнеш на първи етап, но сега си отговорен за всичко, вместо да зависиш от някой друг.

6. Вашият бизнес покрива вашите разходи и спестявания

Подобно на етап 2, тук можете да намалите разходите си, като същевременно печелите достатъчно, за да спестите.

7. Вашите спестявания ви позволяват да поемате рискове във вашия бизнес

След като направите някои спестявания за вашия бизнес, можете да поемате рискове, които просто не са практични на по-ниските етапи. Тези рискове могат да включват разширяване на услугите или продуктите ви, експериментиране с маркетинг, стартиране на нов бизнес или привличане на повече служители, за да ви помогнат за разрастване.

8. Вашите спестявания ви позволяват да продадете бизнеса си

В този момент сте спестили достатъчно, че не е нужно да продължавате да управлявате бизнеса си. Може би не продавате бизнеса, а вместо това наемате някой, който да взема ежедневните решения вместо вас. Това е етапът, в който наистина излизате от работа (в традиционния смисъл) на дневна база.

9. Вашите инвестиции покриват вашите разходи

Инвестициите могат да включват акции и облигации, но могат да включват и бизнеси, които не изискват да работите върху тях всеки ден.

10. Вашите инвестиции покриват вашите разходи и спестявания

На този етап правите повече, отколкото харчите, без да се налага ежедневно участие във вашите инвестиции.

В крайна сметка, натрупването на богатство не е тайна, запазена за няколко избрани – това е път, който е достъпен за всички нас, стига да отделим известно време, за да научим как работят парите.


В книгата 100 златни правила за успех в бизнеса, живота и любовта, ще ти споделя правилата, които ще ти помогнат да постигнеш успех в бизнеса, живота и любовта. Тези правила ми помогнаха преди 45 години. Ще помогнат и на теб днес. Единственото нещо, от което се нуждаеш е търпение и желание за учене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *